The Centurions (Kenner 1986)

Året var 1986, Palme hade precis blivit skjuten och vi lekte fågel,fisk eller mitt i mellan som en gömmalek eller ordlek. Amerikanska ungar lekte också fågel, fisk eller mitt i mellan men till hjälp av Centurions! Tre män i lustiga dräkter som åker upp och ner mellan jorden och rymden för att slåss mot en människorobot med storhetsvansinne eller? Grejen är den att det här är en av de tyngsta leksakslinjerna som har gjorts, alltså feeeeet så in i bomben. Serien är briljant,välgjord och tillsammans med leksaklinjen så är det en dröm för en enkel skolgosse som gillar figurer som går att bygga på och som en ingenjör hade blivit stolt över.

I den närmaste framtiden av det 21:a århundradet, försöker ett ondskefullt geni, cyborgforskaren Doc Terror, att erövra jorden och förvandla sina invånare till cyborg slavar. Han assisteras av Hacker en redigt ful cyborg sidekick och hans armé av olika cyborg skapelser. Det är Centurionernas uppgift att sparka stjärt med Doc Terror, de själva är experter på områden så som luft, mark och vattenoperationer. Till skillnad från Doc Terror och Hacker som beskrivs som individer vars syntetiska kroppsdelar har smält samman med organisk vävnad så använder sig Centurionerna av hårda exodräkter. Dessa dräkter har en kombination av tekniker som möjliggör rörelse i extremiteter med ökad styrka och uthållighet samt möjlighet för varje Centurion att fästa stora tunga vapen i sig i kampen mot Doc Terror och jordens överlevnad.

Centurionerna är baserade på en rymdstation kallad Sky Vault som cirkulerar i en omloppsbana i rymden där dess operatör, Crystal Kane, använder en transportör (en fet beam) för att skicka Centurions, och de efterfrågade vapensystemen där de behagar och behövs bäst.
Crystal är alltid med Jake Rockwells hund Shadow eller orangutangen Lucy, eller i de flesta fall med båda. Shadow är vanligtvis mer involverad i Centurions strider än Lucy och har till och med en sele med dubbla missiler som sitt vapen.
Crystal räknar ut den bästa taktiken för alla uppdrag och skickar utrustning efter behov. Centurionerna har också en dold bas i New York City som heter "Centrum".
Dess entré är gömd i en bokhandel och måste nås via en tunnelbana. "Centrum" fungerar som Centurions landbaserade verksamhetsområde och har också en strålande pod (också en fet beam) för snabb transport till "Sky Vault". Förutom "Sky Vault" och "Centrum" finns också en "Centurion Academy" vars plats är hemlig och kan bara ses under de senaste 5 episoderna av serien.
Den tecknade serien inleds av en miniserie på fem delar från avsnittet ”The sky is on fire” och följdes sedan av 65 episoder med sista avsnittet ”Man or machine part 5”. Utöver alla äventyr berörde den tecknade serien olika science fiction teman. I synnerhet är fusionen mellan människa och teknik ett fokus under seriens levnadsår. Ett antal episoder kretsade också kring ekologiska teman där tanken var att väcka miljödebattfrågor bland barn och ungdomar i mitten till slutet av 80-talet.
Det finns flera exempel när Doc Terror’s försök att utpressa pengar från regeringarna i världen genom att hota att förstöra miljön på olika sätt. Detta kan vi som växte upp under denna tidsepok även stöta på i serier som Teenage mutant ninja turtles, Toxic Crusaders, Captain Planet osv. Det var en het potatis som kastades omkring i världen och självklart skulle det avspegla sig i både serier och leksakslinjer. Temat blir fantastiskt i de tecknade serierna och det är svårt att hitta coolare saker, än rostiga tunnor med frätande syra, stora neongula moln med föroreningar och mutanter som får stryk av hjältar.
 
Toy Fair 1986. PowerXtreme! Konceptet Kenner ville få fram var att actionfiguren skulle vara ett fordon i sig och slippa massa andra dyra fordon och playsets till linjen. Dock kan jag väl slinka in och säga att vapensystemen är redigt stora och dyra även om konceptet är coolt som fan så tar dessa minst lika mycket plats.
 
Leksakslinjen kom samma år som The Real Ghostbusters, M.A.S.K, Inhumanoids, Boglins och Transformers för att nämna några, snacka om ett sjuhelvetes guldår i leksaksvärlden.
Här är bladet/postern som brukade följa med boxade Centurions. Mycket smart att visa bra bilder på alla vapensystem till alla figurer i linjen. Även tips på hur man kan kombinera vapnen.
Påminner mycket om samma koncept och möjligheter som Jayce and the wheeled warriors hade med sina fordon, där kombinationerna är nästan oändliga och att det går att byta vapen mellan fordonen.
 
Centurions som figurer har ett standardvapensystem som följer med i boxen, sedan kan man köpa till de flesta vapenarsenaler till respektive figur som fanns med i den tecknade serien. Ace har minst tillbehör, två vapensystem och Jake har mest med hela fyra vapensystem. Det går att integrera vapen med varandra och alla system går att sköta med en funktion mellan rygg och bröst där man antingen kan snurra på en kanon eller tex. skjuta missiler. Figurerna har bra rörlighet på både armar, ben och huvud även om de kan se stel ut.
Ace Mccloud
 
En våghalsig och lite småkorkad hjälte som har luften som sitt tillhåll där han precis som de andra två centurions har olika sorters vapen för att hantera olika sorters uppdrag. I mitt tycke är han lite av en fjolla då de målar ut han som en charmig kvinnokarl men när jag var mindre var han min favorit. Han och Crystal håller på och tallar på varandra genom hela serien utan att close the deal men det lyckas väl kyssas på slutet tror ja. När jag var liten trodde jag att han var ledaren för Centurions men det är Max Ray, antagligen för att han har mustash.
En skiss på Ace, ser ut som en tonårskille där.
Som figur är det något helt annat! Här kan vi glömma deras personligheter från serien och bara fokuera på plast och massa gottis. Detta är vapensystem han kommer med när man köper karln, Skyknight.
Som figurer är de riktigt imponerande och stora leksaker som håller.
Här är US versionen av en boxad Mccloud
Här är UK versionen av en boxad Mccloud
Orbital Interceptor kommer till pass när han har rymduppdrag
Grym artwork på lådan.
Skybolt när det ska gå extremt fort i luften och vill ha ett tungt artelleri.
På baksidan visar de tydligt vad du kan förvänta dig.
Tanken var att Ace skulle få ett till vapensystem Strato Strike men det blev inte av.
Tecknade versionen av Strato Strike.
Även ett Aero-Sault vapensystem var på gång men släpptes inte.
Jake Rockwell
 
Teamets expert på land, det är han som rensar gatorna inne i städerna och sköter de mest tunga vapnen. Rätt cool snubbe med kort stubin som går rakt på sak. Inge tjafs. Bara kulspruteeldar, cyborgsmulor och rök. Han älskar sin hund Shadow och hänger nog mest med den om han får välja. Enligt en Kenneranställd så ska han vara baserad på Harrison Ford till utseendet.
Även här en ung Jake.
Här med sitt standardsystem Fireforce. 
 En rymdraket till kanon på ryggen och en moffe-kulspruta på magen.
En bra grej som Kenner har gjort är att alla tre hjältar inte har samma mold.
Ett helikopterliknande vapensystem Hornet.
När han vill sladda runt stan så skickar Crystal ner Wild Weasel.
Ser rätt obekväm ut, stålräkan.
 
Antagligen Jakes tyngsta pjäs Detonator.
 
Ett tankliknande vapensystem Swingshot.
En del vapensystem är svårare att få tag i, detta är ett exempel.
Fanns även dessa Power Packs att köpa till.
Awesome Auger är ett oproducerat vapensystem till Jake.
Även Land Laser.
 
Max Ray
 
Hav och sjöexpert samt teamets stabila ledare som gärna slåss med Hackers mecha-hajar medan han snurrar mustashen. Jag vet vad ni tänker, visst är han lik Magnum P.I, efter att ha kollat igenom olika centurions sidor på nätet så finns det bekräftat från en anställd på Kenner att han ska vara 100% baserad på Tom Selleck. Så det är som det ska vara även om källkritik kan behövas. Inget konstigt att deras vapensystem heter tex. Detonator,Skybolt, Hornet samtidigt som det är namn på några fordon ur M.A.S.K linjen då Kenner verkar återbruka så mycket det går. Men i alla fall, den här killen är det ordning på.
En ung Tom Selleck.
Här i sitt standardvapensystem Cruiser.
 
Vill Max spränga något stort under vattnet så tar han fram Tidal Blast.
 
Kan mycket väl vara den största pjäsen i linjen, en hel vattenfarkost Depth Charger.
 
Sea Bat kan vara lite knepig att lägga vantarna på, när han vill vara smidig under vattnet.
Aqua-Blazer ett oproducerat vapensystem till Max.
Doc Terror
 
Har en förkärlek till att ta över jorden och göra om alla människor till förslavade cyborger med hjälp av sin store människo-cyborg-kluns Hacker. Doc försöker på många sätt manipulera allt i sin omgivning och har de flesta ministrar och presidenter i sin kontaktbok som han gärna ringer och terrar. Han har svårt för Centurions som slår han på fingrarna hela tiden, dock är det fan så underhållande i den tecknade serien.
Även om han inte har några fancy vapensystem som Centurions så har han en jäkligt cool cyborgutstyrsel där han kan byta ut vapen i ena armen och skjuta ut dessa som projektiler.
Han kan även snurra 360 grader med samma arm. Kommer med en stor klo och missil som vapen. Han ena fot är mekanisk och har bra stabilitet.
 
Det är nu figuren kommer till liv! Du kan dela på han och para ihop han med Hacker som också är en Cyborg eller så kan han sätta ihop sig med en Doom Drone/Strafer.
 Helt plötsligt blev han farligare och roligare att leka med.
Dessa skickar Doc Terror iväg för att jaga Centurions
Inte jätteupphetsande på egen hand men funkar bra att flyga med.
Det finns även en grön Doom Drone som heter Traumatizer.
Den är svårare att knipa som samlare än Strafers.

Hacker
 
Den typiske högra handen som var vanligt i tecknade serie på 80 och 90-talet, han är lika korkad som han är elak och lika klumpig som en gris. Trots att han nästan är identisk med Brad Pitt till utseendet så är det svårt att få vänner. Han uppgift är att leda en cyborgarmé för att förgöra Doc Terrors nästa mål och leda offensiven mot Centurions. Stark är han dock och funkar bra som en bezerker i den tecknade serien.
 
Väldigt frän som figur, han kommer i en maffig blå färg och har en slags pil-yxa i ena änden av högra armen och ett stort klot på den andra änden. Det går att skruva upp armen så den snurrar med en jäkla fart. Han kan precis som Doc Terror även dela sig. Från början skulle han heta Half-Mad.
Kenner har lyckats bra med att molda det här fanstyget som typ en blandning av Robert Aschberg och Sloth från The Goonies?.
Det går att ha rätt roligt med de här två filurerna, synd att det inte går att sätta ihop så båda blir siamesiska tvillingar.
Jajamen det har hänt i serien!
Annars är det här badass och som det var tänkt. Underbar extra lek.
Det fanns en tanke att släppa både Cybervore Panther och Cybervore Shark, cyborger som ingår i Hackers arméer.
Rex Charger och John Thunder, om det ska finnas holy grails i denna linje så är det dessa två.
When I purchased these figures they were contained in Hong Kong Baggies. After doing some research, Kenner use to ship around 200 figures (each) to be tested for safety and to meet safety regulations, such things would of included testing for stress, tolerance and fire to name but a few. - Anthony (centurions1986 wordpress blogg)
Rex var centurions energi-programmerare medan John var expert på infiltrera och spåra.
Thunder Knife en osläppt pjäs till John.
Johns vapensystem Silent Arrow.
Rex oproducerade vapensystem Electro Charger med glow in the dark effekt.
Rex's Gatling Guard ur en katalog, även här har det satsat på Glow in the dark.
Här kan ni se storleksskillnader. De mindre är tydligen någon form av ficklampor och är väldigt lik de större figurerna så inga kopior som jag trodde först.
Här är boxade ficklamps-Centurions, Tack till Robert Metroplex för infon.
Sen finns det en del KO så klart!
 
 
Customs finns det gott om då linjen är fantastisk och det finns mycket moddar att syssla med. Här är det moderna versioner av hur Centurions kan se ut i dag.
Men vintage är att föredra, det är inte många linjer som har något att sätt emot Centurions när det kommer till att bre ut sig. Hur grymma är inte dessa i hyllan! Synd att det kostar en slant att få ihop hela linjen och att det kan fattas rätt mycket delar om man ska ge sig på en lot på Ebay. Tar för givet att inte vi i Sverige hade dessa att dreggla över i leksaksbutikerna heller,lite för Amerikansk to handle.
 
Saknar mina Centurions som syns på framsidan av bloggen, har väl tänkt att jaga kompletta Centurions när det finns möjlighet. Kan verkligen rekommendera den här linjen om du gillar Kenners andra guldkorn till leksaker. Finns väldigt mycker merch kring den här linjen och inlägget är redan stort som det är så jag hoppar det.
 
Ska man börja rota i vapensystemdjungeln på ebay så kan det vara bra att ha ett inlägg att luta sig emot!
 
Reservera mig som vanligt för sluddriga meningsuppbyggnader och försvunna verb men även att allt kan vara ljug på nätet men det skiter jag i, den här linjen är nog den fetaste i alla kategorier.
 
/Chris