Toxic Crusaders (Playmates,Troma Inc. 1991)

 
Nu är jag tillbaka efter en traumatisk flytt från Borås och har klarat av årets sommar rätt bra, det är väl hösten man väntar på så man får en ursäkt att pilla på leksakerna,skriva blogg och kolla på löv. Det är med stora kliv jag inleder denna blöta höststart med en linje som egentligen inte behöver någon beskrivning för den är pretty awsome som den är. Jag talar givetvis om Teenage Mutant Ninja Törtles cp-skadade lillebror Toxic Crusaders! Playmates skelett i garderoben,Lloyd Kaufmans och Michael Herz skötebarn och min absoluta favoritlinje.
 
 
Jag fullkomligt älskar både den tecknade serien och leksakslinjen då den är en blandning av allt jag gillar med tecknad film och leksaker. Du får dåliga skämt,skämt för vuxna och barn,mutanter,coola vapen,udda karaktärer,makt,girighet,godhet,hjältedåd,idioti och framför allt neonfärger som badar i slime.
 
Det låter precis som beskrivningen av Teenage Mutant Ninja Turtles och det kan inte bli annat med liknande handling och samma tillverkare men hade det inte varit för Troma så hade Toxic Crusaders endast varit mutanter i TMNT linjen....
 
 
Den tecknade serien handlar om Toxie och hans gäng med missbildade superskurkar som ska skydda Tromaville från Dr Killemoff som är i från planeten Smogula. På den onda sidan så har vi Psycho,Bonehead, Mayor Max Grody som är Tromavilles korrupta borgmästare. Dr Killemoff lyder under Czar Costas order som är en smogulan och härskare på planeten Smogula. Dr. Killemoff skapade även ett oljemonster Polluto som No-Zone nyste kattsand på i ett avsnitt så han exploderade. Serien har givetvis fotsoldater och de heter Radiation Rangers som är klantiga mutanter i radioaktiva overaller och gasmasker som ska stoppa dom goda mutanterna.
 
 
De goda mutanterna är Toxie,No-Zone,Junkyard,Major Disaster och Headbanger. På bilden ser vi Bloobie som är Toxie's håriga husdjur som han hitta där man dumpar avfall. Serien är visserligen inspirerad av The Toxic Avenger och alla kan se många likheter som att Toxie och hans flickvän Yvonne (som hette Sara i filmen) är kvar. Även den giriga borgmästaren samt att Melvins mobbare Bozo (som blev Bonehead i den tecknade serien) efter lite gifitgt avfall är kvar också.
 
 
Men den röda tråden genom både filmen och själva tecknade serien är att man ska kämpa emot miljöbovar som ska förstöra Tromaville och sen hela världen. Den tecknade serien är anpassad till barn och innehåller inte en massa naket och språket är betydligt mer rumsrent. Våldet har blivit lite corky och inte så mycket gore heller, men dock samma sköna humor och grosskänsla!.
 
Trots detta så var serien lite trögstartad då man visade den på prov redan sommaren 1990 och efter mycket hit och dit med flera undersökningar så sjösatte man serien i januari 1991 med 13 episoder. Som känt så gick många vuxenskämt inte hem hos barn och serien kallnade rätt fort, kanske därför man gillar den mer nu i vuxen ålder?
 
 
Genidraget att lansera en leksakslinje funkade däremot riktigt bra och kidsen gick bananas. Tror väldigt många blandade ihop dom med TMNT både då det begav sig och nu. Men kolla på dom,de är ju helt fantastiska! Skulle vilja säga TMNT med plusmeny även om flera mutanter i TMNT linjen är ascoola. Troma har gjort ett bra jobb att de inte har kompromissat med utseendet på karaktärerna. Neonfärgerna och de självlysande vapnen&tillbehören är helgrymt. Detta var min första display
 
 
Hands down bästa beskrivningarna och catchphrase:arna någonsin, Lloyd Kaufmans obegripliga och konstiga humor skiner igenom. En produkt som egentligen säljer sig själv men så lyckas dom göra guld av bajs gång på gång, kom ihåg att hjärtat hoppade över några slag när man fick se MOCsen i butik.
 

Fanns bra mycket reklam för linjen på baksidan av serier, den tecknade serien hade en egen tidning. Tidningen "Toxic" fanns också. Där i den lilla svarta rutan så nämner dom storyboken som man fick gratis på leksaksaffärerna.  (Lånade reklambilden av dig Hjälte, orkade inte scanna en ny!)
 
Dom goda:
 
 
De onda:
 
 
Vad vore en linje utan fordon, nej just det inte lika kul!
 
 
Toxic Turf Surfer
 
 
Hideous Hovercraft
 
 
Crusaderskater
 
Det som är intressant förutom att det är sjukt coola åk så är det Toxies fordon allihop.
 
 
Dr. Killemoffs Apocalypse Attackcopter
 
 
Boneheads Smogcycle
 
Boxarten är riktigt snygg med
 
 
 
 
Dessa häften (storyboken som nämdes ovan) fanns att ta i din lokala leksaksbutik och jag är så jäkla glad att jag lyckades få tag i en sådan via KSBSA-gruppen.
 
 
Dom är nämligen rätt tuff att få tag på då de flesta gick sönder eller att ingen spara dom.
Så tack igen!
 
 
Självklart kom det en massa annat jox, har sett allt i från brädspel till servetter:
 
 
Samlaralbum
 
 
Toxie's Toxic Waste väldigt användbart till figurerna och snygg förpackning.
 
 
Brädspel
 
 
Target Game
 
 
Godis
 
 
Olika samlarbilder, Regina,Topps och Panini
 
 
Hologramkorten var det folk leta efter
 
 
 
 
Det är en smakprov på hur man mjölkar ur en franchise och självklart ska man göra det medans det går även om man spyr i munnen och kliver över lik. Men denna linje ligger i lä jämfört med andra.
 
Toxic Crusaders släpptes även på tv-spelsmarknaden och den bästa videon för att se hur det gick är att titta på när Lloyd Kaufman besöker The Angry Video Game Nerd:
 
https://www.youtube.com/watch?v=ZcuxGRO1wQA
 
 Game Boy
 
 
NES
 
 
SEGA
 
 
 
Den enda kända bootlegen som faktiskt existerar är denna "Giant Toxie" och han är sjukt välgjord dessutom. Har funnits ett tag på ebay då de som säljer han har en hel låda så vi får se när den tar slut.
 
 
 
Visst det finns ett gäng PVC figurer med som många jagar på nätet, så även dom är bootlegs trots sin fulhet.
 
 
Nu ni kommer något som inte alla kanske vet, en oproducerad figur till leksakslinjen och vadfanärdetdärva? Jo har man följt serien så vet man ju att det är Dr. Killemoffs oljefläcksmonster Polluto. Fan och åter fan att du är i leksakshimmlen...
 
 
En klen tröst som i alla fall har bröst är att någon tapper själ har gjort Yvonne, Toxies blinda flickvän, fråga mig inte varför hon har glasögon i den tecknade serien...
 
 
Ingen hemlighet att Playmates sedan droppade Toxic Crusaders för att fokusera på flaggskeppet Teenage Mutant Ninja Turtles och jag tackar faktiskt för det. Utan att ni hade gjort detta så hade inte denna serie och leksakslinje fått den kultstämpeln den har idag och lever vidare på ett helt annat sätt. Färre karaktärer som blir lättare att samla på och varje bli laddad med en helt annan kärlek än en större linje. Visst jag saknar bla. Czar Costa, Mayor Max Grody, Polluto, General Garbage , Yvonne , Mower Man och Snailman från serien men man kan inte få allt. Sen florerar det klassiska ryktet att själva linjen hade giftig plast i sig och var tvungen att tas bort från hyllorna.
 
 
Men jag vet inte, om det är fallet så är det ödets ironi då linjen förespråkade att man skulle kämpa mot miljögifter osv. Å andra sidan så kan jag inte sluta tänka på giriga företagspampar som tar till vilka metoder som helst för att tjäna mer pengar, jag tror Toxic Crusaders överskuggades av TMNT trots att dom var tidiga och att man tonade ner linjen för att sedan få folk att glömma och gå vidare. Muckman&Joe Eyeball hade lika gärna kunna varit med i Toxic Crusaders.
 
 Ser ni vad jag ser? just det Toxic Turf Surfer som Playmates hade planerat att släppa 1992 fast i lite andra färger. Men det är inget ovanligt, bara intressant då ett känt exempel: Police Academy HQ är Ghostbusters Fire House HQ fast med andra färger. Allt för att spara pengar men lurar ingen inbiten unge!
 
 
När allt kommer omkring så får man vara glad att Troma fick chansen att ha ett storbolag i ryggen och förverkliga denna leksakslinje för du kan ju ge dig fan på att du aldrig kommer få se något liknande igen.
 
 
Vill ni göra något coolt så ta en UV-lampa och lys upp era Toxic Crusaders figurer, de sticker ut kan jag lova.
 
 
 
Det som är så briljant är att man fick en goodiebag med till varje figur som innehåll ett självlysande objekt som gjorde figuren mer cool om det nu var möjligt. Detta är Bloobie som Toxie får som en extra hjälp. Mer sånt här tack, det gör asmycket när man får nått extra som fyller en funktion.
 
 
Ja vad ska man säga, skulle hela min samling brinna upp så hoppas jag att dessa freaks klarar sig för så mycket älskar jag denna linje.
 
Det går inte att såga något som har sågat sig själv hela tiden
 
Reserverar mig som vanligt för sluddriga meningsuppbyggnader och hemska men bittra undertoner.
 
/Chris
Visa fler inlägg