Sectaurs: Warriors of Symbion (Coleco,7towns 1985)

 
Det här är absolut en av dom bästa linjerna som har gjorts någonsin, there I said it!
Verkar som att det mesta Tim Clarke och för den delen Maureen Trotto plockar ut ur sina kreativa hjärnkontor blir något i hästväg. Detta är innan Tim Clarke uppfinner Boglins och håller fortfarande på med sina latexmasker i filmbranchen samtidigt som Master of the universe (He-Man) är en hit på leksaksmarknaden. Handdockor på den tiden var inte särskilt roliga, så det var ju genialt att skapa stora insekter som du själv kunde kontrollera. Över en natt så var handdockor coola igen. Dock fanns det ett problem. Dom var lite för läskiga för den målgrupp som linjen riktade sig till.
 
Här ser vi ledaren för de goda , Dargon med sin Dragonflyer och ledaren för de onda , General Spidrax med sin Spider-Flyer
 
Ända sedan jag fick hem min första flygande insekt så är jag sjukt imponerad av både kvaliteten och de oändliga lekmöjligheterna. Visserligen var inte Coleco känd för kvalitet men Tim var en hård förhandlare och ville inte kompromissa vilket syns i den färdiga produkten. Som jag skrev i inlägget om Boglins så sumpade Coleco chansen att få tillverka Boglins då det gjorde en sådan dålig prototyp att Tim höll på att skämmas ihjäl.
 
 
Storyn har man jobbat med och har en hel värld som ni kan utforska precis som Motu så trots en kortlivad linje så är det inget man har knåpat ihop på en kvart. Så istället för att jag bli gråhårig av alla detaljer så förmedlar jag ett saxat inlägg från en svensk leksakskatalog som sammanfattar Sectaurs så här:
 

”FANTASIN Långt borta i universum på planeten Symbion ,inträffar en olycka vid ett genetiskt experiment. Allt liv på planeten förändras. Insekterna växer tills de har blivit enormt stora och skräckinjagande. Människorna börjar likna hemska insekter. Men allra värst är den våldsamma maktkampen som skakar planeten. De ondskefulla varelserna från Mörkermarkerna tänker roffa åt sig världsherraväldet.

VERKLIGHETEN Sectaurs slår allt du någonsin sätt förut. Här finns insektsmänniskor med chockstrålevapen , och varelser som sprutar gift och kan klättra. Här finns självlysande kryp och bestar med järnkäkar. Men vad som verkligen får dig att tappa hakan är Kryparna och Flygarna som har rörliga vingar. Dessa pälsklädda , spindelliknande riddjur åt insektsmänniskorna har en sensationell egenskap. Du kan styra dem själv med händerna.”

 

 De goda:Shining Realm
 
Dargon och Dragonflyer
 
Pinsor och Battle Bettle
 
Mantor och Rapplor

 Zak och Bitaur
 
 Night-Fighting Dargon med Parafly
 
 
 
 
De onda:Dark Domain

 General Spidrax med Spiderflyer
 
 Skulk med Trancula
 
 Skito och Toxcid
 
 Waspax och Wingid
 
 
 
Ser en viss likhet med Dino Riders då de onda inte väljer att tämja sina jätteinsekter utan förslavar dom istället precis som Rulons med sina hjärnboxar på dinosarierna. I detta fall så var det Sectaurs som var först med det innan Dino Riders. Men kampen mellan gott och ont genomsyrar hela leksaksindustrin men var väldigt påtagligt på 80-talet och många linjer och tecknade serier var ju samma sak fast framställda ur olika synvinklar med en annan krydda bara. Var det inte aliens så var det barbarer eller dinosarier. Men vi älskade det eller hur?
 
 
Kollar man på utformningen av boxade Sectaurs så är det knappast något att skämmas över, fantastiskt snygg boxart och stora fönster så man ser direkt vad det är man köpt. Kom med både instruktioner och mini comic.
 
Formen på boxen sticker ut rejält med. Bra med info på boxen men antingen de godas märke eller de ondas samt info om ryttaren och deras djur. En kort historielektion finns med att läsa.
 
Köpte man figuerna löst så fick man med deras personliga kryp.
 
 
Vad är en linje utan ett coolt playset, Sectaurs playset The Hyve är inget att sticka under stolen med då det är känt för att vara en av de största playseten under hela 80-talet samt jäkligt dyrt och eftertraktat.
Holy Macarena! Dreggel i motljus.
 
Ja även detta är en big hunk of plastic. Meningen är att man ska ta sig längst upp och undvika den förskräcklige Narr som vaktar hålan och den giftiga aset till orm Vypex som är en fingerpuppet dagen till ära. Annars är det rangliga stegar och obesiktade balkonger med Miley Cyrus wrecking ball i magen innan det är klart.
 

Baksidan bjuder på ett stort labb som egentligen är ett klistermärke storlek XXL. Snyggt är det dock.
 
Handsvett är inte din bästa vän när du har bestämt dig för att bestiga Mount Green Plastic.
 
Då linjen lades ner efter första vågen så kunde man bara få se en glimt av serie 2 i leksakskataloger.
 
Så synd! Hade rockat!
 
Ledsen i ögat när man ser dessa eminenta herrar poserar för class'86
 
Här är en marknadsundersökning som jag lyckades skaka fram och är riktigt intressant. Tyvärr så var inte Lauren ensam med sin kommentar "It's scary" då man kom fram till att många barn helt enkelt var rädd för att leka med dem. Givetvis fanns det barn som älskade Sectaurs men linjen hade svårt nog att tävla mot Master of the universe mfl. stortsäljare. Priset var även ett problem som exempel så kostade en stor insekt med ryttare 249-298 kr i Sverige. Så klart värt men småbarnsföräldrar är svårflörtade.
 
Skiss på en Spidrax Trooper
 
Skiss på Night Fighting Dargon
 
Skiss på Pinsors vapen och tillbehör
 
Ett stort fankit med bla. karta över Symbion och klanernas märken.
 
En life-size Dargon med Tom Bergeron mest känd för Americas Funniest Home Videos.
 
Mini Comics som följde med Boxade Sectaurs
 
Marvel Comics släppte 8 nr med Sectaurs: Warriors of Symbion
 
Det blev en animerad miniserie. Släpptes endast 5 avsnitt.
 
Kända bootlegs av Sectaurs är Guardian Patrol med sin pårökta design,extra allt!
 
Även Bugmen of Insectia är ett bra exempel, kostar slantar nu.
 
En samling av Lord of Insects
 

Finns en rad customs:
 
 
 
 
 

Gillar storleken på figurerna då detaljerna kommer fram på ett bra sätt och det finns flera tillbehör som ett andra och tredje vapen, bälte och hölster.
 
That ass! Måns Semleröv.
 
I början så trodde jag inte att det bara fanns 4 stora bestar men skoj med en liten linje som gör ett så stort intryck, en close upp på alla för det glänsande färgjobbet. Airbrushkänslan består.
 
 
 
Här är mina håriga skötebarn, älskar verkligen denna linje och har kära ner mig totalt. Vingarna är lite knas då jag har rätt så många vingpar i varierande skick och satt på dem lite hastigt. Ska displaya med lite stil sen och givietvis få tag i alla ryttare för att göra bestarna komplett. Jag förstår till fullo att folk är galna i denna linje!
 
Storyn har fler karaktärer och stor betydelse för linjen så kolla gärna upp den och varför det båda klanerna/raserna krigar om The Hyve.
 
En anledning att det tog ett tag innan jag fick tummen ur är att jag visste att det skulle bli ett långt inlägg men håll till godo!
 
/Chris
 
 
Visa fler inlägg