Inhumanoids (Hasbro 1986)

Gillar du monster,något stort från en förgången tid eller eventuellt en förträfflig barnvakt så kan du fortsätta läsa. Vi hemma i Sverige sprang omkring ovetandes som vanligt medan jänkarna jobbade på något som skulle revolutionera leksaksmarknaden där affärsinnehavarna såg killarnas små gristrynen tryckta mot glaset medan de fick ta in extra personal för att placera de tre huvudmonstren på hyllorna, jag talar förstås om INHUMANOIDS!
Den här linjen är nästan mer amerikanskt än en hamburgare om man bara ska gå på storleken och marknadsföringen,mycket av storyn skulle kunna vara hämtat direkt från flera av H.P. Lovecrafts böcker. Men denna story är rätt fuckad nu när jag har börjat kolla på serien som innehåller svart humor, vidriga scener där människor blir ruttna zombies och skriker halsen ur led samt skumma dialoger som lämnar dålig eftersmak.
Som en tecknad serie för barn så är den awesome i den bemärkelsen att den helt enkelt är stundvis olämplig och det var ju precis det man ville ha som 7-8 åring, finns inte en chans att Inhumanoids skulle klara censuren idag. På 80 och 90-talet så var detta inge märkligt att en del skämt eller udda animations scener av den grövre klassen fanns med i bilden och kunde ge mardrömmar för mindre barn, dock hade serierna flera bottnar som inte lämnade någon oberörd, det fanns en tanke, en resa och ett mål.
Storyn i korta drag är att man får följa ett gäng hjätemodiga forskare med speciella egenskaper som kallar sig Earth Corps som ska slåss mot tre stycken jättemonster och deras anhängare som gömmer sig i jordskorpan, till hjälp har man både ett stenfolk och ett trädfolk. Har inte tänkt ta upp allt då man har jobbat länge och väl med storyn och jag skulle göra den orättvis om jag försökte då den är rätt imponerande trots allt + att det är fett jobbigt.
Som leksakslinje så skulle man kunna tro att det inte går att gestalta serien på ett bra sätt då man gärna vill ha riktigt stora monster och riskerar att få en rätt dåligt storlek på figurerna. Kolla bara på Stay-Puft Marshmallow Man från The Real Ghostbusters som är på tok för liten för att få en bra upplevelse och många härliga lektimmar.
Så när man ramlade över Inhumanoids som figurer så tänkte jag att amerikaner är inte så jävla dumma ibland då man lyckas göra figurerna 14" tum alltså närmare 40 cm hög så kan man ju föreställa sig en unge som är runt 1 meter vad han tycker om detta. En storleksjämförelse där en bild säger mer än tusen ord och man blir sjukt glad att man som leksakstillverkare har tänkt till att man ska få känslan att monstren är stora,det tycker jag fast man är 32 år gammal.
 
Visst det finns rejäla figurer numera som t.ex. Sideshow figurer men för oss vintagesamlare så är det lätträknat antalet figurer i storleken Danny DeVito när han går på knäna,speciellt monster. Linjens holy grails är givetvis de tre stora monstren, D'compose, Metlar och Tendril. Med deras tuffa utseenden och storlek som gjorde så att resten av linjens figurer levde i skuggan av dessa bjässar.Det som talade för att man köpte någon av de andra figurerna var att de större figurerna var lite dyrare eller att man ville leka god och skulle promt ha Earth Corps-hjältarna.
På bilden så är hela linjen samlad och som ni ser så bör man ha bra med plats om man ska samla på sig hela schabraket till linje. Här är även Earth Corps fordon Terrascout och Trappeur.
 
Som krydda på moset så har alla figurer i linjen en platta i huvudet av någon form av akrylplast som gör så att en viss kroppsdel eller hjälmen (Earth Corps) lyser upp när solen eller ljus träffar plattan. Väldigt innovativt och kräver aldrig några batterier. Earth Corps hjälmar ska för övrigt innehålla magneter som håller hjälmarna på plats.
Ni som känner mig vet att jag älskar Metalhead och även han råkar ha en sådan funktion där man kan lysa upp ögonen när man har en ljuskälla på hans exponerade plasthjärna på hjässan. Fantastiskt.
 
Nu till figurerna i linjen!
TENDRIL
Klockren tolkning av H.P. Lovecrafts skötebarn Cthulhu, en hybrid mellan en mollusk och muterat sjögräs/tång med vinranksliknande labbar som sveper bort bilar och små utedass med ett svep. Boxarna till figurerna är riktigt feta med utskurna kanter för en fin 3D-känsla och ett stort fönster som gör så att man för känslan att monstren vill kliva ut och röja.
 
Tendril är inget annat än ett konstverk och milstolpe i leksaksvärden som en av de absolut ståtligaste figurerna någonsin, det är en fröjd för ögat. Airbrushdetaljerna tillsammans med växt möter sjöodjur med sugkoppar och texturer från växtriket lämnar en gapande som första intryck.
Som figur är han en bjässe med enorm räckvidd, tentaklerna är böjbara då de har någon form av piprensare i sig så man kan böja lite hur man känner. Dock är det en funktion som blir sämre med åldern.
Det finns två varianter av Tendril, den första som kom ut hade längre gaddar och lite spetsigare,föräldrar klagade på att de lätt gick sönder och att barn gjorde sig illa på dem. Så Hasbro började tillverka en till variant med mer snällare gaddar som är lite kortare och rundare, det är den vanligaste varianten.
I serien är han extremt korkad,bufflig och högljudd men även väldigt känslosam. Tappar han en tillräckligt stor bit av sig i strid så kan den växa till en ny Tendril så han är ett superväxande ogräs. I ett avsnitt så gråter han över att en växtliknande flickvän dör som Earth Corps har skapat för att lura Tendril,så han är en uppfuckad grönsak. Blir hunsad av Metlar som styr och ställer nere i jordskorpan och använder Tendril som sin beserker.
Finns mer än en likhet med Cthulhu.
D'COMPOSE (bild lånad av dinosaurdracula.com,check it out)
Den mest ondsinta av de tre figurerna som leder sin odöda armé nere i berggrunden. Hans kungarike som kallas för Skellweb ligger i närheten av Metlars näste.Han avskyr solljus för det kan skada han precis som en vampyr är heliofobisk och går upp till ytan bara när han måste. Kropphyddan består av en slags förruttnelseprocess där han liknar en forntid dinosarie korsat med en zombiegam. Den stora bröskorgen används för att fånga in sina byten som förmultnar. Det räcker att han petar med någon av sina klor på en fiende så omvandlas de till våldsamma muterade monsterzombies.
Bröstkorgen styr man med två spakar på ryggen så man kan fånga sina ovetande offer hemma i lekrummet.
Väldigt fina detaljer där man kan se benpipor och senor sticka ut genom kroppen och sen hans inre där han blottar sina organ är gjort i gummi för att få rätta känslan, helt magiskt.
 
Även D'compose är en fröjd för ögat, Hasbro lade till en liten hårtofs på den färdiga produkten trots att han inte alls har något sådant i serien, men jag gillar det!
Dessutom så hade han en mer dinosaurie/ormliknande skalle i serien men har nu fått en mer gamliknande som också är coolt.
Pytonorm/Dino? I serien så är han nog den som fått mest barn att drömma mardrömmar då sekvenserna när han förmultnar människor eller förvandlar dem till monsterzombies är rätt groteska. Han lyder under Metlar men försöker hela tiden att trotsa och gå sin egen väg.
METLAR
Lavakungen som lever i jordens mittpunkt och regerar över alla nere i berggrunden och hatar Earth Corps över allt annat. Som figur så är han mäktig men också väldigt tråkig då han ska likna en lavadjävul och de hade kunnat gjort ett bättre jobb med han. Visst han har fjäll,horn och rejäla klor men som ledaren och huvudpersonen så blir han lätt överkörd av både Tendril och D'compose utseendemässigt.
Baksidan av boxen är riktigt snygg med fakta och karta vart Metlar befinner sig.
Som liten grabb så kanske han känns roligare men för mig så är han en stor kompakt plastbit som har svårt för att stå, dock är han rolig att ha i samlingen.
Jag ser bara Satan i South Park framför mig när jag ser Metlar och i detta fall som figur så är det inte godkänt, han känns betydligt roligare i själva serien.
För att gnälla ytterligare så är han känd för att tappa huvudet då huvudet sitter fast med endast tre bräckliga plastpiggar, jag har en plastpigg kvar på min figur.
Är man å andra sidan duktig på customjobb så kan man få han mer som man föreställer han, denna D'compose är redigt fräck med.
Metlar känns mest cartoonish av alla tycker jag. Han akilleshäl i serien är att han inte tål magnetism, annars är han rätt svår att knäcka då han sprutar lava och kastar eldbollar.
Earth Corps
  • Dr. Herman "Herc" Armstrong
  • Dr. Derek Bright
  • Dr. Edward "Auger" Auguter
  • Dr, Jonathan M. Slattery
 
MUTORES - Elementära varelser som hjälper Earth Force i kampen mot de stora monstren
Magnokor
Han kan dela på sig så att hälften av kroppen är lava och hälften är is och blir då Pyre och Cryger, dessutom är han magnetisk och är en av få som kan stoppa Metlar. Det roliga med själva figuren är att det finns magneter i sidorna som håller ihop båda delarna av figuren. Jäkligt cool.
 
Granok
 
Granites
 
Ett stenfolk som hjälper till mer än gärna, själv figurerna går att förvandla till bumlingar.
 
REDWOODS
Redlen
Mutore
Redsun
 En storleksjämnförelse, vet inte vem Scout är, han ska heta Mutore.
Trädlevande varelser som är duktig att gömma sig och kan göra saker på hög höjd. De är visa och sitter på mycket kunskap, antar att träd har sett det mesta. Som figur så kan man använda de som stubbar eller så använder man höj och sänkfuktionen till att använda de som träd.
 
Sslither och Gagoyle är två filurer från serien som var nära att inkluderas i leksakslinjen,det sägs att Sslither kom fram till prototypstadiet men det finns inga riktiga bevis. Sslither hade varit riktigt badass om han fick följa med ut på hyllorna,helt övertygad.
 En uppskattning om hur stor Gagoyle skulle vara jämfört med en människa enligt ett fansida.
Nightcrawler är en till filur från serien som har varit nära att produceras han också, med tanke på vilka otroliga gästspel denna serie har så hade linjen rockat med fler större monster.
Gick att hitta någon som har gjort ett färdigt tryck och utkast till en box för Nightcrawler.
Inhumanoids som tidning är en rätt fet blaska,släppt av Marvel
 
Finns även sköna målarböcker.
Prototyper på hur de skulle se ut i nutid och visst det kanske finns folk som ser dessa som asfeta men jag är all vintage baby,idag försöker man för mycket även om vissa customs är förbannat bra gjorda.
Som bekant är jag en monsterdiggare på heltid och för mig så är det bara Boglins som kommer i närheten av den awsomeness som väller ut ur denna linje. Skillnaden från att Boglins är fenomenala latexmonster så är dessa bjässar de som revolutionerade leksaksindustrin då det inte fanns något annat i jämförelse.
 
Här är något jag kan rekommendera: Cthulhu: The Great Old One från Warpo.com, en välgjord Cthulhu-figur med tillhörande figurer som finns på hemsidan. Tror de har släppt en glow in the dark variant med.
 
Trots att linjen blev kortlivad och att serien lades ner efter 1 säsong så gjorde den ett stort avstamp och kommer alltid bli ihågkommen som ett galet experiment som vi svenskar aldrig fick ta del av.
 
På frågan om man ska ha Inhumanoids i hyllan så är svaret ja om du gillar vintage,välgjorda monster och tycker att more is more.
 
/Chris
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg