Connectors/Socket Poppers (Matchbox,ERTL) 1990/1991

Personligen så tycker jag att detta koncept är något av det mest briljanta jag har sett i leksaksvärlden, där man kan byta ut kroppsdelar fritt mellan linjens figurer. Det är inte krångligt,det tar ingen tid och man kan få till en 7helsikes massa filurer utan att fort tröttna.
 Det var faktiskt Matchbox som började med dessa och kallade linjen för "connectors" eller "con-nec-tors" att man kan sätta ihop något med något annat,simpelt. Även om konceptet är bra så var det marknadsföringen som gjorde att Matchbox inte fick till det riktigt så att linjen tog fart. Om vi tittar på detta två-pack så är det inte speciellt tilltalande,man kanske fattar att man kan kombinera figurerna men det finns ingen WAOW-känsla utan det hela är rätt tamt. Lanseringen i Europa gick skapligt och en del fick upp ögonen för Connectors.
Här ser vi den italienska förpackningen där man packar en och en vilket är rätt efterblivet då linjen går ut på att ha några figurer som man kan byta kroppsdelar med. Visst kan man köpa flera men det är större chans att man missar poängen och söker något annat istället. Själva förpackningen känns som något man hittar i 10kr lådan på Galne Gunnar redan från start.
Tur att baksidan bjuder på alla karaktärerna med namn åtminstone men fortfarande känns det som att man ska leka med alla var för sig. Collezionali Tutti! = Samla dem alla! Okej, det kan man göra ja.....Inventa il tuo Connectors = Uppfinna din Connectors Ja ska det vara så svårt,längst ner på förpackningen kan man hinta att man kan göra en egen kombination av figurerna,Grattis! Matchbox kanske ska hålla sig till att göra leksaksbilar istället?
Det höll ungefär ett år innan ERTL kom in i bilden som (även de var tillverkare av leksaksbilar o dyl.) tog över linjen och bytte namn till Socket Poppers.Ett tydligare och mer slagkraftigt namn, nu var det inge tvivel om hur man ska använda figurerna. De dunkade ut 5-pack direkt med en fet layout och redan nu fick man se vad figurerna gick för om man säger så. Dessutom så marknadsförde man med "Over 15 quadrillion combinations!" och "All body parts move...even to other BODIES!"
Här tipsar de såklart att man ska ha alla och sen finner vi bilder på varje figur med namn. Man har även en text med "fun facts" där det tex. kan stå hur många olika kombinatioer man kan göra eller hur lång tid det tar att byta kroppsdelar med alla figurer osv. Finns fler bilder på kombinationer också, mycket smart marknadsföring!
Även ERTL körde med två-pack och jag kom ihåg att jag såg dessa i butik när jag var mindre,gick inte att missa vad grejen var,frågan är bara hur många man fick köpa.
Det finns bara 16 olika figurer i linjen men alla är unika på sitt sätt och man kan som sagt få till bra många lyckade kombinationer. (Bild lånad av weirdotoys.com). Det råder delade meningar om hur vida detaljerade figurerna är mellan samlare och hur slitna de blir med åren och efter alla byten av lemmar. Min uppfattning är att de är rätt fräcka och att detaljerna sitter bra även om man kunde önska mer, men man får komma ihåg att det varken var Mattel eller Hasbro som låg bakom linjen heller. Väldigt bra storlek på figurerna, som kan jämföras med Gi Joe's figurers storlek ungefär,kanske lite större. Sen tycker jag att lederna fortfarande är bra på de flesta figurer och de kan displaya utan problem.
 
Här är alla 16 figurer:
 Monster Fly
Football Player
Dinosaur
Rock Star
Vampire
Swamp Monster
Soldier
Indian
Skateboarder
Pterodactyl
Sheriff
Robot
Mummy
Cyclops
Wrestler
Mutant
Så här kan det se ut när man bygger sin egen armé med FREAKS!
 
Väldigt rolig linje! Hade askul som liten med Sheriffen,Roboten,Fotbollsspelaren och Skateboardåkaren och nu har jag alla 16. Kan verkligen rekommendera denna linje och att man i alla fall har minst två figurer.
 
Söker man på Socket Poppers via Ebay.com kan de kosta mer än om man söker på Connectors så man istället får europeiska figurer för en billigare slant. Bara ett tips!
 
/Chris
Visa fler inlägg