Germs (Worlds of Wonder 1988)

 
Alltid kul att få skriva om en linje ur grossvågen och det här är en bortglömd pärla som jag tror de flesta inte är så bekant med. Att man tar ut 12 olika smittor/bakterier och gör figurer av dessa som barn kan älska för all framtid, jag gillar det som fan. Dock gjorde inte föräldrarna på 80-talet detta med samma sorts fradga runt munnen som en själv har.
 
Alla 12 åkommorna:

Oochiachiltickleorum (klåda)

Sweatystinkiosus (kroppsodör)

Grumpyrumbleosus (magknip)

Bubblebuppilitus (rap)

Yoggayoggyitus (gäsp)

Alahchoosiousus (förkylning)

Innyouttyitis (ludd)

Huppahickasilia (hicka).

Muggywumpiosus (fotsvett)

Winkyblinkyigoopiola (ögoninfektion)

Hackahackasiliae (hosta)

Gidgygidgyitus (fnissa)

 
De är medelstora vad jag har förstått, figurerna är solida plastmonster som bor i ett varsit provrör med en tillhörande labbrapport. Här snackar vi genial marknadsföring, vad du än säljer, GÅ ALL IN PÅ DITT TEMA. Det finns inget värre än när ett hamburgehak börjar sälja sushi eller när man utesluter vapen till en actionfigur. Man dödar kreativiteten och förstör sin egna vision.
 
Jaha nu är det kört, de är ute ur sina provrör och alla barn dör. Nej men även om de är coola och färgglada som de är så kan de varken stå eller göra något speciellt.
Så med provrören så blir det en helt annan grej,börjar kännas som en leksak för vuxna nästan. Men det går ju att gömma en sådan här rackare i lillsyrrans säng fortfarande så nytta gör dem.
Förpackningen de kommer i är ju helt i sin ordning, en skrikande tjej som ser en äckligt stor bacill. De kunde verkligen göra artwork på 80-talet och så klart att man marknadsförde med att den ska vara gross. En namnlek med sjukvårdens sätt att beskriva sjukdomar genom latinska namn lyckas de klämma in också.
Baksidan bjuder på massa gött, en fin illustrerad bild på varje bacill och att man bör samla dem alla, jag håller med. Samla på er sjukdomar barn,gärna 12. "Och vad ni än gör så släpp inte ut dem!" Så mycket mystik och lek för pengarna.
Så här ser labbrapporten ut som följer med varje bacill och är unik för varje liten smitta. Skriven med en stor portion vågad humor som det ska vara.
 
Ett reklamblad som följer samma princip, håll er undan men köp alla. På den här tiden så var tanken att man skulle få skrämma kompisar och familjemedlemar för vi visste hela tiden att de var gjorda i plast. Idag skulle man börja peta i det självklara och skapa debatt över hurvida det är lämpligt att barn leker med sjukdomar.
Kan tala om direkt som blivande förskollärare att dessa är pedagogiska och ett bra sätt att möta något i sin egen takt genom lek. Önskar att leksaksindustrin hade mer stake idag. Riktigt trevliga att ha i hyllan!
 
För att citera en Germs-samlare:
 
"Interestingly, at least a few of these figures seem to have
been issued at some point as
medical novelties, in
slightly smaller sculpts attached to white, plastic bases
imprinted with the Latin names of
actual bacteria. I
personally witnessed this in a hospital waiting room a
couple years after the toy line disappeared from stores;
the figure in question was Gidgygidgyitus"
 
I korta drag så är det så pass välgjorda att de har används inom vården.
 
Liknande basilusker dök upp många år senare genom små gosdjur som kallas Microbes
Dessa är också fantastiska och har givetvis Germs att tacka för sin inspiration. Minns att man kunde beställa Microbes på coolstuff.se för några år sedan och att de faktiskt fanns kvar såg jag nu. Så in och beställ eran favorit. Här har man utökat arsenalen med galna sjukdomar och parasiter. Ska finnas runt 60st olika.
 
Sen finns det alltid halvdana försök till att göra något coolt för kidsen, gillar Trash Pack annars men ett försök att göra något Germsliknande koncept håller inte.
Här är ett till exempel, jag har inte den bästa kollen på nya leksaker då jag är insöad på vintage hela dagarna. Men jag borde kolla upp mer nytt trots att jag får huvudvärk. Dock är dessa inne och nosar på Germs koncept, bra för att vara nyproducerat crap. Fungus Amungos heter dessa (tack Stolf för infon). 
Stink Bugz.....nä inte så nära men kul att de fortfarande gör grossliknande leksaker. (Har för övrigt ett komplett sett med Stink Bugz, kunde inte låta bli)
 
Har följt Germs i många år och de är få säljare som har alla 12 ute till salu, annars är det ofta okompletta och mocs. Dock går linjen fortfarande att få tag i men man lär hosta upp åtminstone runt 2-4 papp för ett komplett set med all frakt och importkostnader inräknat. Rätt vanligt att säljare har kopierade labbrapporter och andra provrör, det drar ju ner samlarvärdet en del.
 
/Chris
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg