Food Fighters (Mattel 1989)

Årets första inlägg! Efter den stressigaste julen hittills så kan jag äntligen slå ner min booty och skriva om något annat än pedagogik och didaktik. Är lite berusad med så allt är i sin ordning.
 
Food Fighters, det som händer när de tillagade kvarlevorna från Barnyard Commandos får nytt liv? Nej det är däremot Mattels svar på Barnyard Commandos då båda linjerna kom ut samma år. Dock hade Mattel inte lika tur att ha James Groman som designer som Playmates. Food Fighters är definitivt fulare men absolut lika cool.
Fick ofta höra som liten att man inte ska leka med maten, antar att det fanns undantag när denna linje kom ut. Men det var absolut inget som varken jag eller mina kompisar hade på den tiden. Linjen är väldigt amerikansk och det är bara att titta på de enskilda matkrigarna:
 
Massa kalorier
Ingen hjärna
Krigslysten
 
 
Men det är helt klart några fantastiska skapelser som har gjort avstamp i det sena 80-talets leksaksparadis. Även om krigstemat kom starkt på 60-talet med vietnamkriget och allt så höll sig vapen och muskler sig kvar en bra bit in på 90-talet. Kriga är kul oavsett om det är på en bondgård eller i köket. Dessutom så är det mat som blivit actionfigurer över en natt, och trots att linjen floppa så vågade man göra en fylleidé till något vackert.
 
Det fanns inte lika många skitnödiga filter, tillverkarna tog droger (uppenbarligen) och vågade sätta pojkdrömmar till liv. Linjen bestod av två matarmeér på fem man vardera som ska slåss om vem som bestämmer i köket,lite som på hemkunskapen i skolan!
 
 
Food Fighters är en lovestory mellan att man har the munchies under tiden man kollar på Rambo-filmerna.
 
 Kitchen Commandos är de goda och består av:
 
Burgerdier General - En hamburgare med ledaregenskaper
 
Major Munch -  En Munk med chokladglasyr som tyvärr inte kommer med tvångströja
 
Lieutenant Legg - En mycket arg kycklingklubba
 
Sergeant Scoop - En chokladglass i våffelbägare som sett bättre dagar
 
Private Pizza - En skjutgalen pizzaslice
 
Deras äggkartongmobil med en ketchupkanon som skjuter tomatskivor!
Alla får åka!
Deras luftburna stekpanna som har tomatburksbomber!
Vilket jäkla rassel alltså. Men kul att något fordon släpptes trots allt då jag undrar hur de som inte klarade prototypstadiet såg ut....
Kylskåps playsetet hade nog rockat om de hade släpps men tyvärr fick de goda ingen bas.
 
Refrigerator Rejects är de onda och består av:
 
Mean Weener - En maktgalen varmkorv
 
Chip the Ripper - En instabil choclate ship cookie
 
Short Stack - En hög med pannkakor som alltid är redo
 
Taco Terror - En badass Taco
 
Fat Frenchy - En hög med pommes som man lär hålla lite kort
 
 
En BBQ-Grill som blir en tank och har en katapult.
De ondas enda fordon vilket är lite snålt kan jag tycka. Men klart bättre en Crap-coptern.
 
En Private Pizza MOC. Jäkla fint kort som man vill slita upp precis som det var på den gamla goda tden.
Med varje figur så fick man med en hjälm,ryggsäck och ett vapen.
Även om det är Burgerdier Generals baksida så är det samma. Beskrivning på engelska och franska, linjen var väldigt poppis i Frankrike och de kommer du märka om du söker efter Food Fighters på Ebay. Som med vissa linjer från de glada dagarna så fick man fakta om vad figuren hade för attribut och intressen. Det gjorde så figurerna fick mer personlighet och blev mer levande. Hör ni det nutida leksakstillverkare.
 
Även en bild på alla figurer och fordon från linjen.
 
De onda hade svarta ryggsäckar med diverse vapen
De goda hade gröna ryggsäckar med nyttigheter som spade eller vattenflaska i stället för vapen.
 
Vapnen var av lite olika sort och kommer i blått (onda) eller rött (goda).
 
Varianter
Chip the ripper finns även som Macadamiakaka med choklad i
Major Munch med körsbärsglaze
 
Sergeant Scoop kommer som vaniljglass med sorbé
 
Short Stack med blåbärssirap, klart roligare!
 
 
Ett nyare kortspel som jag hittade som rippar av Food Fighters helt och hållet om de inte har någon form av tillstånd från Mattel? Tillverkaren heter Cryptozoic och har helt andra namn på karaktärerna och striderna utspelar sig på ställen som Watermelonloo och Spaghettis-Burg.
 
 
 
Som slutord så har den här linjen en speciell plats i leksakshimmlen som en av de mer bortglömda linjerna som förtjänar något mer då barn oftast bara har stel och tråkig plastmat att leka med hemma och på förskolan. Visst det behöver inte vara vapen men varför inte? Om de hade kommit med dofter när man klämde på dem så hade det varit fullbordat. Linjen hade varken en tecknad serie eller serietidning för att stötta försäljningen heller.
Storleken på dessa är rätt imponerande då de är större än vad man tror som figurer och låter ögat frodas i mer detaljer. Dessutom är de mjuka som hundleksaker och påminner mycket om just det i känslan,väldigt mjuka och hållbara. Armarna och benen känns tagna från någon random actionfigur men klart roligare än om de var tillverkade i samma material som kroppen.
 
Hade gärna sett en Serie 2 där Major Steak tog sig an Busty Burrito medan Kebab-Kardashian gör en piledriver på Cream-Corn Charlie. Där snackar vi!
 
Linjen har dock fått en revanch genom att samlare har kära ner sig i dessa 10 flottkrigare och har en bra status på ebay.
Det här är bara Dave Grohl från Foo Fighters som äter en hamburgare, alltså inte Food Fighters.
 
/Chris
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg