Super Naturals (Tonka 1987)

 
Titta jag har fått tummen ur! Tog bara ett halvår men hellre det än att man lessnar helt och glömmer bort bloggen.
 
Ska försöka använda bloggen som ett litet äventyr mellan uppsatser och tentor, så länge jag är skrivsugen, för det finns ju flera bra linjer kvar att utforska.
 
Ett bra exempel på detta är Super Naturals som ligger mig personligen vamt om hjärtat då linjen har följande:
 
  • Skräcktema
  • Kortlivad linje
  • Hologram och "Glow in the dark"- detaljer
  • Skruvade karaktärer och fordon
  • Tydlig kamp mellan gott och ont
  • Bra kvalitét
 
Lite kort om bakrundshistorien är att både heroiska krigare och onda krigare tillsammans är instängda och förseglade i The Tomb of Doom (De utdömdas grav). På ett eller annat sätt blir graven öppnad, säkert någon klumpig tonåring som letar efter pokémon go och så brakar helvetet lös, det fattar man ju.
 
Som med många linjer från denna tidsperiod så fick man oftast med en mini comic. Där man kunde läsa på lite mer om linjen och själva karaktären som detta blad följde med. Dock älskar jag att Super Naturals inte har någon invecklad historia, utan de kommer ut ur graven och börja battla med varandra.
Taglinen lyder: "Throughout the centuries, men have found the Tomb of Doom! By entering its doors they have made the journey to Ghostworld, where they would be trapped until the force called Specter decided to release them...release them with incredible powers. They are...the Super Naturals!"
 
De goda Heroic Warriors var tidigare människor innan de hamnade i Tomb of Doom. De gick in i Ghostworld (världen inne i The tomb of doom) och där fick de mäktiga krafter för att fortsätta att skydda allt som är gott och besegra de onda krafterna.
 
Warriors of Evil  Kraften som kallas "Specter" skapade befogenheter för de goda ... men även för det onda.(attans) Dessa en gång mänskliga krigare var onda innan de klev in i the tomb of doom. Deras nya befogenheter gjorde det möjligt för dem att försöka överföra ondska till alla de möter och tar en fika med.
 
Linjens huvudkaraktärer består av endast sex figurer varav tre är goda och tre är onda.
Alla kommer med någon form av vapen,sköld och huvudbonad.
 
De fantastiska är att under bröstplåten och i deras sköldar så gömmer sig hologram som visar dels vad de föreställer/representerar och vad de kan förvandlas till beroende på hur man vinklar hologramet i ljus.
 
Hologram i denna utformning heter reflektionshologram för vitt ljus, vilka är tillverkade på ett sådant sätt att bilden byggs upp av naturligt ljus på samma sida om hologrammet som betraktaren.
Det går redan att se i ansiktet att de är hologram så jag älskar idén att man får veta mer när man tar bort bröstplåten.
 
Sen är alla vapen självlysande vilket är helt underbart!
 
De goda:
 
Lionheart
Lionheart är de godas ledare som kan förvandlas från människa till lejon, kungen av bestar!
Specialkraft: Styrkan av ett mäktigt lejon
 
 
 
Eagle-Eye
Möjligheten att kunna förvandlas från en Indianhövding till en flygande örn, på nolltid.
Specialkraft: Kan se in i framtiden
 
Thunder Bolt
Han har gåvan att förvandlas från Viking till Blixtkrigare
Specialstyrka: Att kontrollera blixtar och åskväder
 
De onda:
 
Skull
 Den ondas ledare som kan förvandlas till ett skelett med en olycksbådande röntgen öga
Specialkraft: Att hitta sina offer vart de än gömmer sig
 
Burnheart
Har förmågan att förvandlas från en ond riddare till en brinnande eldsjäl
Specialkraft: Skjuter flammor
 
Snakebite
Har förmågan att förvandlas från ormtjusare till en dödlig cobra
Specialkraft: Kan hypnotisera sina offer
 
 
Det finns även åtta stycken Ghostlings som fungerar som medhjälpare både till de goda och de onda huvudkaraktärerna. Dessa spöken är väldigt fascinerande och charmiga då de är välgjorda med egna små egenskaper. Alla kommer med ett självlysande svärd och händer, dock är händerna målade med självlysande färg som kan ha vittrat sönder med tiden.
 
Tips: Ska ni snabbt se skillnad på om det är en god eller ond ghostling, kolla på huvan, är den spetsig så är det en ond.
 
De goda: Spooks, Mr Lucky,Hooter och See-Thru
 
De onda: Vam-Pa,Rags,Scary Cat och Wierd Wolf
 
Här ser vi "Scary Cat" Han består av en hologrambricka som går att ta ur kroppen, den är svart tills man lyser på den vilket skapar en känsla av ett spöke som visar sitt rätta ansikte.
Med deras kåpor över huvudet och lite slitna look gör dessa till små juveler. Armarna går att röra på för övrigt. Sen precis som huvudkaraktärerna så har varje spöke ett eget tema.
 
Huvudkaraktär MOC. Älskar trädgrenarna som omfamnar figuren och den snygga loggan.
På baksidan av en MOC så får vi en kort presentation av figurerna och deras egenskaper.
En Ghostling MOC
En presentation av alla Ghostlings och deras egenskaper.
 
Till linjen finns två fordon, de godas Ghost Finder och de ondas Bat Bopper.
Rätt så fläskiga fordon som ska leda båda sidor i jakten på varandras spöken.
Varje fordon har speciella egenskaper/vapen.
Hologram och självlysande detajer har de såklart också,vad trodde du?
Tonka är känd för kalibern på sina leksaksbilar så det var smart att inkludera dessa i linjen.
 
Som om det inte vore nog så har Tonka slängt in två drakar i linjen, De godas Lion Wings och de ondas Dark Dragon, väldigt unika namn....spånat länge där på kreationsmötet på Tonka.... "Den ljusa har vingar och den andra är mörk och har också vingar.....den ljusa ser ut som ett lejon., där satt den!, nu ska jag hem,ses imorgon!"
 
Drakarna har hologram, annars hade de kunnat varit inkluderad till vilken 80-tals-barbröstat-krigarlinje som helst.
 
Vad vore en 80-tals linje utan playset? Nä just det, här ser vi Tomb of Doom!
 
Mycket fin idé att faktiskt försöka få med Tomb of Doom i själva linjen då allt kretsar kring denna grav.
Av att dömma så är första intrycket en stenvägg som innehåller en öppning med en kista, som också har platser för ghostlings som kan vakta graven. Visst det finns en del hologram här med och kistan är rätt fräck. Men Tomb of doom känns mest plastigt och rätt så tråkigt som playset. Tror boxarten är mer upphetsande än själva playsetet om jag ska vara ärlig.
 
Men det går inte att komma ifrån vintagekänslan och att det är MF TOMB OF DOOM, jag skulle inte kliva över min döda mormor över denna plastgrav men nåndag så ska jag ha det i hyllan. Sen är det en ståtlig pjäs som displayar bra med linjens figurer.
 
Super Naturals kom även som tidning, hela 12 st nummer.
Mycket snygg artwork!
Fanns en del fakta utspridda i tidningarna om man vill spä på lite mer till leksakslinjen.
 
Har inte sett så mycket merch till linjen, det är mest halloweenmasker som denna och något plastigt förkläde till dräkt som mer liknar en regnponcho. En flagga har jag sett med i samma stil. Vilket slöseri med tanke på vilken kick ass merch de hade kunnat producerat fram med linjens skräckapproach.
 
 
När jag tittar på äldre reklamfilmer med Super Naturals så blir jag såld direkt, de lyckades bra med reklamen men ändå tog inte linjen fart. Den är fantastiskt på många sätt och rätt så genomtänkt förutom vissa fadäser som namn och egenskaper som är lite klyschiga och tråkiga. Utseendemässigt är det MVG på figurerna sen spårar det lite med fordonen och drakarna men de är charmiga på sitt sätt.
 
Problemet med linjen i samlarsynpunkt är att de är lite kluriga att hitta komplett ibland och när det saknas delar så ser linjen förjäklig ut då det mesta sitter i detaljerna. Har följt linjen rätt länge nu och inser att en komplett figur kan kosta som en MOC vissa gånger då figurerna oftast saknar grejer och de vet säljarna.
 
Nämde i början av inlägget att jag gillar kvalitén men det är främst linjens upplägg och tema. Detaljerna på figurerna kan sitta lite knasigt och går lätt sönder har jag märkt, till och med armarna och benen tål inte så mycket när man väl får hem figurerna. Men de är vackra och ska de vara till display så är det inga problem.
 
En annan liknande linje med hologram som utmärkande detalj är ju Visionaries! Får se om de blir ett inlägg om denna linje framöver. Vi får väl se.
 
/Chris
 
 
 
 
Visa fler inlägg