Tecknade Guldklimpar Del 1

 
Vi har alla våra favoriter när det kommer till tecknat, det går också att samsas om att en del serier verkligen var chef på sin tid. Men jag vill slå ett slag för några serier som varken hade en stor leksakslinje i ryggen eller för den delen var särskilt mainstream. Så vi tar och dyker ner i 5 av mina personliga favoriter! Min förhoppning är att någon återupptäcker en gammal tecknad serie eller helt enkelt blir nostalgisk. För jag vet att det finns hundratal listor på nätet om tecknat och här får ni stå ut med en till.
 
1. Star Street: The Adventures of the Star Kids (Nederländerna 1989 (1991 imdb) )
Helt underbar serie som alltid låg varmt om hjärtat, jag har haft många fina stunder framför tvn och gottat ner mig i alla avsnitt. Hur som haver så handlar det om några snälla stornosade rosa varelser som heter Star Kids som bor på en stjärnformad planet. Namnen är utformade från horoskop och stjärnor med namn som: Ari (Arius), Scorpio , Torro (Taurus) Sagi ( Sagittarius) mfl. Det finns så klart en ond karaktär här också som komiskt nog heter Momo, vilket jag och många andra kallade sin egen Mormor osv. Han är en stor rosa blobb som är snäll egentligen men otroligt avundsjuk på Star Kids, då han själv bor på en skrotplanet i närheten och är allmänt frustrerad. Tillverkar egna Blobs som är gröna tjocka män som kämpar om en tapperhetsmedalj genom att göra som Momo säger. Momo börjar krympa om han inte glufsar i sig mat på ett tag så det är främst föda han är ute efter.
 
2. The Dreamstone (Storbritanien 1990 )
 
 
 
Dreamstone utspelar sig i en alternativ värld som heter Drömmarnas land och kampen mellan gott och ont genomsyrar hela serien. På den goda sidan hittar vi raserna Noops och Wuts. Noops är små korta björnliknande varelser som pysslar och donar allmänt eller dagdrömmer. Vissa gör nytta andra drar fötterna omkring sig. Wuts är hundliknande varelser som flyger omkring på blad och har stavar med ljusorber i för att skydda sig mot de onda krafterna.
 
Det finns även en Merlinliknande trollkarl som heter Drömmakaren, han har alltid blå hanskar och svävar istället för att gå samt en hundfisk som husdjur. Hans uppgift är att skapa bra drömmar och se till så att inte Zordrak förstör detta. Han i sin tur är en löjligt stor drake som bor på den mörka delen av planeten, Mardrömmarnas land som heter Viltheed. Där bor det mest Urpneys, ser lite ut som missbildade Star Kids faktiskt. Människolika och dumma som spån är de förslavade av Zordrak. Inte att förglömma är att Zordrak även har en personlig forskare vid namn Urpgor, han är skvatt galen och hatar andra Urpneys då de tenderar att förstöra hans uppfinningar av ren dumhet varje gång. När dagen är slut så vill Zordrak ta Drömstenen till varje pris så han kan ta över världen med sina mardrömmar. Denna serie trollbinder och skapar magi, otroligt välgjord dessutom. Rekommenderas!
 
3. Gravedale High ( U.S.A 1990)
 
Tjena alla monsterdiggare! Det här är fantastiskt om du gillar monster, humor och sköna röstskådisar. Själv älskar jag monster och skulle jag vara en tecknad serie så skulle det nog vara den här. Har det mesta skulle jag säga. Som grädde på moset så är Rick Moranis med som Max Schneider! Blir nästan tårögd på riktigt.
Till stora delar handlar serien om människan Max Schneider som bli tilldelad jobb som lärare för en monsterklass som monsterlärarna har undvikit att ta i med tång. Han är den enda människan på skolan då Gravedale High består av olika monster, bl.a. de klassiska filmmonstren som Frankenstein, Mumien och Dracula. Vi får följa med monsterklassen på olika upptåg och galna grejer som de hittar på och lära känna andra monster som jobbar eller går på skolan.
 
4. Galaxy High School (U.S.A och Japan 1986)
Här har vi en lite udda och kortvarig tecknad serie som är lite som Gravedale bara att den utspelar sig i rymden och att man får följa vardagen ur två tonåringars perspektiv istället för en lärares. En kille och en tjej från jorden får chansen att komma in på Galaxy High som ligger på asterioden Fluton. Killen som heter Doyle är en sportig jobbig typ som vi flesta hade problem med i gymnasiet, han har svårt att passa in och blir direkt utmanad/mobbad av de coola aliengänget med Beef Bonk i spetsen.
 
Tjejen heter Aimee och är en smart nördtjej som lättare bli accepterad men vill hela tiden lära sig hur man bli cool och populär. Det ska föreställa att nördar är populär i rymden medan sporttyper blir mobbad typ. Men det mesta går ut på att Doyle och Aimee tillslut får hjälpa varandra för att klara sig bra på skolan och tillsammans blir de ett bra team. De börjar till och med gilla varandra och man märker att serieskaparna sakta försöker få de till ett par. Otroligt charmiga karaktärer i den här serien, sen var jag intresserad av den amerikanska skolformen som liten. High School filmer är alltid ett guilty pleasure för min del.
 
5. Paw Paw's (Paw Paw Bears) (U.S.A 1985)
 
Den här sockersöta serien handlar om en stam indianbjörnar (Paw Paw's) som förutom vardagslivet alltid måste skydda sig mot sina fiender The Meanos som har en ledare vid namn Dark Paw. Han är liten och inte särskilt skräckinjagande till utseende och kompenserar genom att skicka sina hantlangare på Paw Paw's. De är ute efter indianbjörnarnas totemdjur, en totemsköldpadda, en totembjörn och en totemörn. Dessa totems är byns och indianbjörnstammens skyddare mot The Meanos. Dark Paw tror på fullaste allvar att han kan styra dessa själv för att få makt eller vad han nu ska hitta på. Totemdjuren kommer till liv genom en mystisk månsten som Princess Paw Paw har i ett band runt halsen. Serien känns väldigt mycket Krambjörnarna och Bumbibjörnarna fast med en annan tvist. Vet inte varför jag gillar den här serien, bra barndomsminnen helt enkelt. Jag har försökt välja ut tecknade guldkorn utan en leksakslinje i ryggen, dock finns Paw Paw's som figurer vilket är roligt. Inget som jag hade koll på som liten.
 
Tecknad Guldklimpar Del 2 och 3 kommer sen!
 
/Chris