Kabel-tv - guldådran från tv till leksaksaffären.

Dino Riders,Transformers, Gobots, Smurfarna, Krambjörnarna, M.A.S.K, Thundercats, He-Man, The Real Ghostbusters, Teenage Mutant Ninja Turtles, Scooby Doo,Bumbibjörnarna,Duck Tales och Luftens Hjältar mfl. har mycket gemensamt. De och några fler serier som jag antagligen har glömt utgör kärnan för en barndomskultur som vi 80-talister och tidigt födda 90-talister fick ta del av. Det finns tack och lov repriser som gör att senare generationer har möjlighet att se en del av serierna. Men även tappra försök att göra morgontv för barn.
Saturday Morning Cartoon var, främst ett begrepp i USA som mellan sent 60-tal och fram till mitten av 2000-talet syftade på TV-sändningar av tecknad film och serier visades som morgontv på lördagar. Formatet har sedan mitten-slutet av 90-talet alltmer övergivits då hemvideo (se. dvd) och kabel-tv tog över.
Jag personligen tror inte att detta fenomen kommer att komma tillbaka, kalla mig vrång men jag tror att youtube generationen fokuserar på andra saker än bra storys med magiska inslag och hjärtat på rätta stället. Men absolut, barn kommer alltid vara barn och dessa avkommor kan både streama och ladda ner delar av våran barndom med några klick. Självklart tycker jag att det bästa som har gjorts i tecknad väg hände mellan år 1980 till runt 97-98 snåret. Men det är ju samma crap säger många. de har rätt, det är alltid samma crap!
Barbarer som slåss mot antingen skelett eller en jobbig lord eller några sockersöta varelser som blir terroriserad av en ond magiker med en jubelidiot till hjälpreda. De onda vill antingen hitta någon materiell sak eller kraft som gör att de blir mer mäktig eller så vill de ta över de godas land eller varför inte hela universum. Goda filurer som alltid har huvudrollen i serien ska lära tittaren hur man är solidarisk och en bra vän. Även hur man ska bära sig åt för att besegra ondska och hur vardagslivet kan se ut för just deras ras. Det är alltid samma crap bara att det fanns mer hjärta på den tiden och man blev trollbunden varje gång. Storyn kunde även utspela sig vart som helst, gärna rymden. Men vi kunde faktiskt lära oss någonting av budskapet vilket är rätt vacker när man tänker tillbaka.
Sen att det var bra animerat, att de använde grymma röstskådisar samt hade en frånvarande censur gjorde att det blev sagolikt bra. Av alla saker jag kan tänkas komma på så gillar jag skarpt att de vågade använda vuxenhumor fast det var riktat till barn från början. Nu är ju bilden lite missvisande men poängen är att om du någon gång har sett ett avsnitt av typ Ren&Stimpy så var detta inte något märkvärdigt då.
Det är sen höst 1989, jag har precis sovit över hos min mormor och morfar. Den stela skinsoffan i vardagsrummet klibbar fast på ryggen då jag sitter nyvaken i kalsonger och väntar på att det ska bli tecknat på TV3 Nordic. Mina skogaholmsmackor är klar och den allt för starka Oboy'en börjar skapa ett skinn på ytan.
På den tiden sändes tv3 i samma version över hela skandinavien vilket innebar att vi i Sverige fick se program på alla nordiska språk. Även tecknat visades på både norska och danska, ibland med svensk text. Danmark var först ut med att sända tv3 själva, så vi slapp höra på gröttugget.
Vi fick samsas med Norge något år till innan vi svenskar hade en egen kanal. Kom tydligt ihåg reklamen för leksaker. Hittade en norsk ghostbusters-reklamfilm när jag letade igenom ett blandband från tiden hos mormor&morfar.
Detta år rockade då morfar hade blivit med kabel-tv! Vi hade skaffat det hemma redan men det var ju här hos mormor&morfar som myset fanns och jag kunde se hur mycket tecknat jag ville.
Så här såg både kanalutbudet och prislistan ut 1989.
Här ser vi att både Super Channel och Sky Channel är kryssat, jääkligt viktigt då de slogs om vilken som sände bäst program och framförallt tecknat.
Sky Channel var överlägsen. Där kunde du se allt av värde.
Som tex. Dj Kat Show med Linda De Mol.
och Fun Factory som båda presenterade tecknade serier och höll på med upptåg.
 
Hemma hade jag haft Sky Channel längre och samma år som mormor&morfar skaffade kabel-tv så blev Sky Channel, Sky One. De tecknade serierna gick dock att se på Sky Europe som sändes via Eurosport.
 
Childrens Channel hade jag hemma dock och visade mycket bra tecknat. En stor del av min tidiga engelska kommer från den kanalen. Senare skulle kanalen byta namn till TCC.
Hade man inte kabel-tv eller dålig mottagning på tv3 så fick man inte bara stryk i skolan utan du kunde se guldprogram som Aktuellt också.
Annars lärde Långben oss hur man röker och att det är svårt att sluta när det är så gott.
Tecknade Pärlor kom så tidigt som 1983 och visade äldre tecknat från USA. Detta kunde vi se i repris senare men även Looney Tunes och andra klassiker som Gråben och Hjulben.
Det fanns även "Tecknade Pärlor för vuxna" som ofta sände Tex Avery alster som innehöll rasism,sexism och annat kränkbart. Tex Avery är en legend och före sin tid, la grunden till både sjuk och svart humor.
 
Tecknade Pärlor var mest Silly Symphonies fast med svensk text.
1991 kom Disneydags på SVT och precis som Melodifestivalen, Kalle Anka och Hockey-Vm så blev detta kidsens religion i Sverige där det inte fanns en sportkepa att man missade ett avsnitt. Programmet var 60 min och innehåll flera avsnitt av olika tecknade serier.
Med tiden blev det namnbyten så som Disneyklubben där Johan Petterson, Eva Röse och Alice Bah var programledare. Det blev tre säsonger sedan gick programmet tillbaka och hette Disneydags igen. SVT förlorade rättigheterna att sända Disneyfilmer till TV4 och Kanal 5 och dasslocket TV4 började sända Disneytimmen istället 1997. Kanal 5 slet åt sig en bit av kvarlevorna och började sända Disneydags.
Lasse Åberg dök upp lite då och då för att berätta något roligt eller en saga mellan de tecknade inslagen. Som en sann Musse fantast han var så visade han upp lite roliga samlarprylar i rutan.

"Under slutet av 80-talet köpte Ted Turner kabel-TV-koncern filmstudion MGMs arkiv, vilket förutom spelfilmer även inkluderade många tecknade filmer från Warner Bros. 1991 köpte Turner även animationsstudion Hanna-Barbera Productions och fick deras stora arkiv med på köpet. För att kunna få utrymme för alla dessa filmer skapades kabelkanalen The Cartoon Network. Kanalen var till en början specialiserad på att visa repriser av just klassiska tecknade filmer." - Saxat från Wiki.

Räddningen för mig när man gick i mellanstadiet till högstadiet var Cartoon Network som hade mycket bra tecknat på tablån. För att nämna några:

Pinky and the brain, Cow and Chicken, Two Stupid Dog, Jonny Bravo, Looney Tunes, Batman, Top Cat, Space Ghost, Johnny Quest, Tom& Jerry, Jetsons och Familjen Flinta b.la. Men det jag främst kommer ihåg medan Cartoon Network fortfarande var bra är What a Cartoon!

Här visades massa olika störda kortfilmer med en stor portion humor som oftast var mitt i prick H-I-L-A-R-I-O-U-S.Vissa tecknade kortfilmer kom från animerare och manusförfattare som fick en chans att visa upp sin idé.
Känner ni igen dessa tjommar? Ja precis det är Peter Griffin och Brian innan Family Guy var uppfunnet.
Seth Mcfarlane gjorde en kortfilm där en smart hund ska skydda sin rejält korkade ägare för att hamna i klistret.
Utan framgång här så kanske inte Family Guy hade sett dagens ljus.
 Senare än 1998 är det inge idé att ta några exempel på bra kanaler eller tecknat då jag dels blev äldre och hade mindre tid till att se tecknat hela tiden, dumt jag vet. Verkar trots allt som att jag har följt kurvan för kvalitativa tecknade serier som sedan dör ut i takt med att jag blir gammal. Sen är det underbart att jag har hittat tillbaka till mitt älskade tecknat via youtube, Vhs:er och en del repriser. Trots att jag upplevs som en bakåtsträvare går tekniken framåt som ger många fördelar att kunna få tag i serier man inte sett på ett tag.
Av det som är lite nyare än tidigt 90-tal så älskar jag Svampbob Fyrkant, den serien bär vuxenhumorn vidare och faktiskt en del av grossvågen. Hatten av för Svampbob.
 
Sen får vi inte glömma syftet med många av de gamla kära serierna, att tjäna pengar via barnen i syftet att föräldrar skulle köpa mer leksaker. Jag tycker i slutändan att det är win-win då barnen kan följa en serie samtidigt som de utvecklar en lek och fantasivärld med hjälp av figurerna. Föräldrar får en barnvakt någon timme här och där och det finns alltid något att köpa som ungarna vill ha.
Att vissa ungar blev sängvätande zombies med gröna ögon hände bara ibland. En gammal Transformers-reklam för övrigt.
 
Kommer göra fler inlägg om tecknade serier och fokusera på mina egna favoriter.
 
/Chris