Leksaksarmar/händer (Zima 1991-1996)

Som liten så lekte man ett gäng lekar med olika teman, bara fantasin satt gränserna men ibland kunde man hitta bra tillbehör som gjorde leken mer awesome och det är där leksakshänder kommer in i bilden. På 90-talet så hade vi några modeller att välja på, vill minnas att robothänder var mest poppis då de oftast hade lampor och ljud.
Men det fanns andra coola händer med och man visste aldrig vad polarna skulle komma med för tema på sina armar/händer nästa gång man sågs i sandlådan. Dock var dessa lite lyxiga då man annars gjorde kanoner av toarullar eller så fick man till något med kartong,silvertejp och pinnar. Så för vårat gäng i området så spelade det ingen roll vad man hade,alla fick vara med och leka vilket fall.
Grejen är den att dessa leksakshänder är svåra att få tag på numera och det finns rätt så lite information om dessa, det jag har hittat är att de flesta händer är gjorda av ett företag som heter Zima (Zima Original) och att det är olika årtal,främst från början av 90-talet. De är gjorda i Macau eller Kina och tar för givet att det finns flera tillverkare med olika kvaliteter.
 
Här kommer fem armar/händer som jag har lyckats få tag i:
Den första robotarmen heter "Awesome Arm" och den har jag sett mest på nätet, vet inte om liknande armar/händer ingår i linjen med samma namn men kul att få se en i förpackning. Den marknadsförs med en extra klomojäng som man ska sätta fast ovanpå och så rör sig klorna i takt med att man rör på fingrarna.
Utförlig information på baksidan om hur man använder både armen och extra klomojängen. Man kan även testa armen/handen direkt via öppningen i bak vilket är smart.
Jag tycker verkligen att denna arm/hand levererar och är bad ass, ser riktigt cool ut också.
Som vuxen så går det att leka med armen/handen även om den är lite trång
Stenhård närbild
Extra klomojängen väger inte mycket och ska sitta ovanpå armen/handen,lätt att montera
Rätt fräsiga extraklor får man som bonus a la Wolverine.
Ni kanske kommer ihåg Chris Farley när han leker med sin Awesome Arm i filmen Tommy Boy från 1995?
 
Den här robotarmen/handen kommer jag ihåg från barndomen, helt fantastiskt med sin silvriga look och grymma detaljer. Lampor och kanoner på ovansidan,såld!
På insidan så hittar vi en plaststöd med en knapp så man lätt kan trycka av sin laser som ger ifrån ett ljud och gör så att lamporna på ovansidan lyser. Extra karborrband så armen/handen sitter bra när man är ute i strid.
Fire Fire Fire!
Något man fortfarande diggar så är det skelett och döskallar, denna skeletthand är välgjord även om man ser att den är gjord i plast. Bra jobb med skuggningen och sprickorna. Denna arm/hand ska ha en extramojäng ovanpå som saknas.
Den här var ju väldigt praktisk till att jaga granntjejer med och syskon.
Den blir snyggare ju mer man tittar på den!
En spiderman arm/hand som är en del av Marvel-franchisen och är den "nyaste" armen jag har från 1996.
Den saknar också sin extramojäng ovanpå.
Finns inte så mycket att säga om denna,den tilltalar mig minst av de armar/händer som jag har. Dock kan jag tänka mig att den blir rätt cool för ett litet spidermanfan.
Tror det är små lampor i fingrarna på denna som har slutat lyst i skrivande stund.
Sist men absolut inte minst,min favorit i samlingen,Reptilarmen/handen eller Alienarmen/handen om man så vill. Fortfarande lyrisk över denna. Fantatiskt futuristisk look med en reptilalien-känsla.
Den har allt jag vill ha,färgerna,funktionen och slimetransparanta fingrar med ljus.
Men det lilla alienmonstret som åker in och ut när man rör fingrarna så är denna leksak fulländad.
Den här kan jag lätt leka med fortfarande!
NY* Har hittat ytterligaren en arm/hand som känns mer plastig än de andra jag har. Kommer med en rejäl klinga på sidan om handen för maximal skada.
Sköna röd/orange:a detaljer som lyser upp den annars rätt tråkiga handen.
Dock är den rätt fräck som övriga händer/armar.
 
Så här har ni ett urval av armar/händer som förgyllde 90-talets utelek och gjorde vissa tråkiga bilturer lite bättre på somrarna. Tack till ni i KSBS som har bidragit med delar till dessa!
 
/Chris