Police Academy (Kenner 1989)

 
Det finns filmserier och det finns filmserier, men satan vad Polisskolan har betytt mycket när man växte upp. Från att gapflabba åt Jones när han spelar munspel i väntrummet i första filmen till när Zed och Sweetchuck dyker upp som ett av 80-talets mest omaka par. Tackelberrys besatthet av skjutvapen, Callahan's tuttar, Harris utbrott,Proctors rövslickeri och alla besök på Blue Oyster Bar. Listan är lång, längre än själva leksakslinjen! Men dock lika träffsäker.
 
 
Första filmen kom redan 1984 och var direkt en hit då karaktärerna var barnsligt lätt att komma in och och älska och så förblev det genom 7 filmer fram till 1994. Jag säger inte att Polisskolan: På uppdrag i Moskva från 1994 är dålig men den är fan inte bra heller, där var trasan rätt så urkramad och sur redan. Från 1984 så kom en ny film varje år fram till 1989 medan glöden fanns kvar så det kanske inte är så konstigt att hoppet tog död på själva filmserien.
 
Dock levde dessa filmer vidare genom hyrvideo som fanns då på 80 och 90 talet innan den epoken gick i graven. Filmkritikerna turades om och bajsa på denna serie men det blir väl så när man är så skitnödig hela tiden, lätta på slipsen lite, dessa filmer är en av orsakerna att humorn kom så starkt på 80-talet. Sen att skämta om polisen var ju absolut förbjudet, om folk bara visste vilken parodi polisen är på sig själva i många anseenden, Sen lär jag rosa de som casta alla sköna människor till dessa filmer, inte bara att de flesta är som gjuten för sina roller utan även att namnen är noga utvalda. Här är några exempel:
 
Moses Hightower - Lång och stark
Zed - Punkare
Sweetchuck - liten och söt
House - Stor och tjock
 
 
Sen att Mahoney borde hetat "Mahorney" är väl rätt uppenbart men jag antar att censuren tog hand om detta så det fick bli ett likvärdigt namn som dessutom flyter bättre när man uttalar det.
 
Vad vill jag vill ha sagt är att redan när första filmen blev till så är det ett perfekt underlag för både en tecknad serie och givetvis sköna leksaksfigurer då karaktärerna redan är goofy, har tydliga drag och egenheter som tilltalar en så övergången till en leksakslinje känns väldigt naturlig.
 
 
Den tecknade serien som hette Police Academy: The Animated Series kom 1988 och producerades av Warner Bros och höll två säsonger genom 65 avsnitt. De återskapade filmernas tolv viktigaste karaktärer till serien och handlingen utspelade sig mellan den fjärde och femte filmen.
 
 
Alla vet att man lär ha en skurk eller skurkar med om man ska göra en tecknad serie så Kingpin, Numbskull, Claw och Mr Sleaze var född som fungerade som de kända storskurkarna medan det fanns rätt många andra skurkar med. Värt att nämna är också K-9 Corps som är en grupp talande polishundar som hjälper till att lösa brott.
 
 
Kenner släppte linjen 1989 helt baserad på den tecknade serien och det fanns mycket att gotta sig i på en gång och även om de flesta relaterar till dom gamla filmerna så blir man inte besviken.
 
Serie 1:
 
 • Carey Mahoney och Samson Dog
 • Claw med Mouser Cat
 • Eugene Tackleberry med Armed Flak Vest
 • Larvell Jones och Bullhorn
 • Moses Hightower och Meter Reader Scooter
 • Mr. Sleaze med Fodo Dog
 • Numbskull med Smashing Helmets
 • Zed och Police Skateboard
Serie 2:
 
 • Captain Harris
 • S.W.A.T. Eugene Tackleberry med Fistzooka
 • Flung Hi med Crazy Karate Gear
 • Kingpin med Thief-Trap Safe
 • Karate Larvell Jones
Denna bild är lite missvisande då Sweetchuck är med i serie 3 men det var lite gissel att hitta bra bilder på mocs.
 
Kapten Harris är med i Serie 2 men endast som "Mail Away" vilket innebar att man lära skicka efter han via post.
 
 
 
 
Serie 3 : Special Assignment Rookies
 
 • Undercover Carey Mahoney
 • Snack Attack House med Hoagie Blaster
 • Stakeout Sweetchuck (mail-away)
 • Sky Glidin' Zed med Hang Glider
Detta är dom sista figurerna i serien och svårast att komma över, tex. "Snack Attack House" figuren kom med var femte låda till leksaksaffärerna. Kapten Harris för att han var en mail away figur som inte var så värst poppis bland kidsen och att de inte orkade skicka efter han helt enkelt när Kenner producerade det sista av linjen. Stakeout Sweetchuck är svårast då han skickades ut till kids när Kapten Harris inte fanns kvar längre efter att han floppat, han kom på kort och inte löst som många bilder visar. Han är dock väldigt svår att få tag i som MOC.
 
Fordon och Playsets från linjen:
 
 
Crazy Cruiser
 
 
Crash Cycle
 
 
Copper Corner som släpptes via Josco, som jag fattar det innehåller independent designers som har lyckas återskapa denna via fans till leksakslinjen. Lär forska mer i detta.
 
 
4-wheel Basher som aldrig producerades.
 
 
Crime Mulcher som heller inte producerades, dock finns det en intressant koppling till Ghostbusters...
 
 
Glow Copter som aldrig släpptes till The Real Ghostbusters som har samma mall som Crime Mulcher! De försökte givetvis använda denna prototyp från Ghostbusters men varför lyckades dom inte en andra gång?
 
Sist men inte minst, The Precinct Police Station!
Ja ni ser rätt, det är Fire House HQ från The Real Ghostbusters fast andra färger och lite modifieringar.
 
 
Fanns en del andra sköna prylar med som kom med linjen, lyckades hitta allt i en bild.
 
Även om jag själv aldrig fick se denna linje på hyllorna i Sverige så fanns den här, vilket är roligt då vi svenskar älskar polisskolan. Ser fram emot att samla Police Academy från Kenner, en linje som känns helt rätt och gör filmerna rättvis på nått sätt trots allt det barnsliga och fokusen på den tecknade serien.
 
 
Bjussar på Callahan's poolscen! Som 10 åring så spolade man tillbaka och stoppade bra många gånger.
 
/Chris