GORZAK (Tyco 1993)

Det är inte många leksaker som dels skrivs med versaler, som kommer ihåg upp till 20 kommandon, som har röda blinkande ögon, som vrålar likt 10.000 derbyhuliganer och råkar vara en slags demonvarulv. Tycos monsterstatus innan GORZAK var lika med noll om man inte räknar Dino Riders som monster, vet inte vem på Tyco som tyckte det var dags för ett monster som sparkade stjärt 24/7 men all heder och allt smör i Småland till denne fine medarbetare.
 
Om vi börjar med boxarten,damn! Hur snygg och tilltalande som helst, nog rätt många som slet upp den när de fick GORZAK för första gången. Tyco är väldigt tydlig med att det är ett monster som du kan kontrollera och kan komma ihåg upp till 20 kommandon, så det säljande argumentet är att du styr en mördarmaskin.Grejen är att denna leksak säljer sig själv bara på utseendet.

Det är bilder på GORZAK runt hela boxen och på baksidan får vi se hur han verkligen ser ut och man får se exempel på vad karln kan göra.
 

Instruktioner
 

Utförliga instruktioner på hur man gör när man ska kontrollera sina röstkommandon. Tack vare denna instruktion så fick jag veta att armen där han har yxan kan var i ett låst läge och i ett rörligt läge. Han har en hel del godsaker att utforska helt klart.
 
 

Titta på han! De här är ingen Twilight-varulv vi snackar om utan en riktig badass som inte bangar för lite förstörelse och brutalt våld för den som kommer i vägen. Han mäter ca 35 cm och har inge färgskav, hade otroligt tur med skicket. Saknar tyvärr yxan och länkarna på kedjan, rätt vanligt!
 

Svart som natten är han också, det blir mer effekt när han går bananas med sina raffiga röda ögon då.
 

Sjukt ståtlig! Har någon form av rustning på sig även om den inte täcker hela kroppen, mycket taggar blir det och svansen ser lite draklik ut.
 

Han har hjul under fötterna så han kan glida fram lite lättare, tänker direkt på T-rexen från Dino Riders.
Batteriluckan finns i svansen vilket är rätt smidigt.
 

Så skönt att kontaktytorna inte har oxiderad efter alla år och är i tipp topp! Rymmer 4 st C-batterier och det var bra längesen man köpte sådana, antagligen till någon gammal bärbar stereo.
 

På ryggen ser vi tillverkningsstämpeln där det står tydligt 1993 även om man hittar "GORZAK 1994" rätt ofta på nätet. Kanske lanserades 1994 lagomt till julen, vem vet? Har man knappen switchad uppåt på "LRN" som betyder LEARN så kan man spela in egna befallningar till GORZAK och switchar man ner till "DO" så utför man dessa genom att vråla efter man tryckt på av/på knappen. Av/på knappen sitter på framsidan på magen lite diskret.
 
Har inte hittat just nå andra coola leksaker med röstkommandon värt att nämna, det första man kommer över är dessa hundar som har sålts i några år. Då kan du ju fatta hur mycket Tyco låg före sin tid i deras tänk, så pass att ingen annan ville satsa på det antagligen.

Det närmsta jag kan hitta är Verbot (TOMY 1984)  Verbot är en programmerbar robot, han kan utföra 8 röstkommandon med en trådlös fjärrkontroll. Kom ju en uppsjö av robotar på 70 och 80 talet som man kunde styra på olika sätt så givetvis finns det fler men poängen är att GORZAK kommer ihåg 20 (!) röstkommandon vilket är rätt stört när man tänker på det. Dock har han bara ett fåtal rörelser men ändå han fattar och har ett minne.
 
 
 
Lite så här GORZAK fungerar bara att han inte vet vad jag sysslar med när jag försöker trycka in en macka i munnen på han! På tal om bilden så finns det ett gäng dockor som fungerar med röststyrning men det finns bara ett monster i leksaksvärlden som är värt att nämna vilket är lite märkligt.
 

Så här föreställer jag mig GORZAK om han fanns på riktigt, och det är är ett gott tecken på att designteamet har gjort ett grymt jobb att få han och se läskig ut. Vilket är väldigt viktigt när det kommer till demonvarulvar.
 

Ja menar den här designen är väl inte så upphetsande om man vill ha nått att bita i, söt dock.
 
 
GORZAK tillhörde ingen speciell linje utan var helt själv och det klarade han utmärkt. Han kom lite sent när monster inte var lika inne längre men var före sin tid och är verkligen en milstolpe för vintagesamlare.
 
I reklamen så är han både tecknad och otecknad och slåss mot militären som någon gång har fängslat han av någon anledning (att han var farlig är en teori). Kan tänka mig att han var perfekt att använda som den ultimata fienden till alla andra av ens actionfigurer. Som vanligt så jämför jag med Inhumanoids som enligt mitt tycke är den bästa monsterlinjen någonsin tillsammans med Boglins och GORZAK är snäppet mindre än tex. Tendril från Inhumanoids men är minst lika cool om inte coolare.
 
Han är verkligen unik och efter man har sett reklamfilmen eller någon video där han briljerar på YouTube så är habegäret sjukt stort. Brukar dyka upp på Ebay men är i varierande skick och inte alltid man kan hitta han med boxen eller att han fungerar. Kan hitta han för runt 200-700 men då brukar frakt tillkomma med minst lika mycket från staterna om inte mer. Med box blir det lite dyrare så tipset är att vänta in tills du hittar han i England eller Tyskland så frakten blir mer skonsam. Alla vill ha GORZAK och det märks på både ebay och forum vilket också gör att man lätt missar han. Jag väntade närmare 2 år på att hitta han till ett bra pris med box.
 
/Chris