Barnyard Commandos (Playmates 1989)

Här har vi en riktigt skruvad linje som också var kortlivad,precis som jag vill ha det. Tänk er Orsons Farm möter Gi Joe i Göteborg, där ingen vet vem som är ond eller god, det ska mest skjutas och bombas samtidigt som man skrattar åt namnvitsarna som karaktärerna har fått. Radioaktivt, Militära experiment och humor, ja det känns bekant på nå vis, nästan alla roliga linjer har det gemensamt. Ko-man-då!
 
 Om vi börjar med grisarna i P.O.R.K.S.- Platoon of Rebel Killer Swine, bara namnet gör ju så att man får upp ögonen, det görs verkligen inte leksaker med denna kaliber längre för det anses för stötande. Inte vet jag om vi på den tiden faktiskt visste att det var på låtsas eller om moralpaniken över leksaker idag har gått lite för långt.
 

Serie 1:

 • General Hamfat Lardo
 • Private Side O'Bacon
 • Captain Tusker Chitlins
 • Sergeant Shoat N. Sweet
 
Serie 2:
 • Corporal Hy Ondahog
 • Staff Sergeant Blaster McBacon
 • Major Piggyback Gunner
 • Captain Hogg Wilde

Så det finns 8 grisar totalt och de har alla någon form av kamouflagefärg och ett stort vapen som ska orsaka så stor skada som möjligt. Finns inte allt för mycket att tillägga!

 En PORKS Moc!
 

Fåren i R.A.M.S. - Rebel Army of Militant Sheep är lika fyndiga de också, skillnaden är bara att de är får.
 

Serie 1:
 • Major Legger Mutton
 • Sergeant Woolly Pullover
 • Commodore Fleece Cardigan
 • Pilot Fluff Pendleton
 
Serie 2:
 • Master Sergeant Cornelius Cannonfodder
 • Private Bull Bellwether
 • Commander Missiles Muttonchop
 • Lieutenant Sureshot Shearling

 

 En RAMS Moc!
 
Finns även 8 får totalt med coola vapen och kamouflagefärg.
 
För att ge någon form av story vilket egentligen inte behövs då linjen är awsome som den är:
 
 1. Djuren (grisar och får) på farmen äter radioaktivt avfall från ett gammalt militärt experiment
 2. De blir hypersmarta militärer (filmlogik) istället för att dö en hemsk död
 3. Eftersom grisar och får är naturliga fiender, det vet ju alla, så blir det dålig stämning.
 Fanns en kort tid på Burger King med, i form av ett armband.
 
Vad är en cool linje utan fordon, Playmates lyckades krysta fram 2 fordon per serie alltså 4 totalt:
 
 
Pork-A-Pult
 Den här känns väldigt användbar, som ni ser så är det utförlig info med som vi alla gillar.
 
Ram Tank
Kan vi få in en till ordvits innan vi lägger ner för idag, jajamen! Vad tror ni om Ram Tank?  
 
Pork Chopper
De har satsat på luftanfall i serie 2

Bacon Bomber
 
Om ni inte var sugen på denna linje innan så är ni väl det nu.
Serien var Fransk/Amerikansk med 13 episoder som är baserad på leksakslinjen, Dock släpptes bara 4 episoder av Barnyard Commandos på 4 NTCS VHS.
 
Oh the good old times!
 
 
 
Detta är vad jag har skrapat ihop, rätt svår linje då det är mest mocar och okompletta lite här och var, några har sina vapen kvar i alla fall. Fattas ett får och två grisar annars har jag alla från serie 1 och 2. Så nu blir det ett jäkla jobb att komplettera alla dessa sköna skapelser! Ram Tanken och Pork-A-Pulten känns extra kul att få tag i, har ett fåtal gånger sett fordonen i box på Ebay.
 
En osläppt pjäs till Barnyard Commandos vid namn Port-War-Pig.
Barnyard Commandos Ram-Jet var även det en osläppt pjäs, ser fantatisk ut.
 
För att göra pinan kort så är detta något för dig som gillar krig, ordvitsar och resterna av 80-talets undergångsromantik som har kommit med in på 90-talet som en tydlig charmoffensiv. 
 
/Chris
 
 
 
 

Wheeled Warriors (Mattel 1984)

 
Är det något man minns från Sky Channel när man var liten så var det introt till Jayce and the wheeled warriors, lyckligt ovetande att fordonen fanns som leksakslinje vid namn Wheeled Warriors då dessa inte såldes i Sverige, hade ju gråtit blood annars då jag visste att det inte fanns en sportkepa att få leksaker i från USA. En fantastisk leksakslinje men den tecknade serien är betydligt bättre då den har starka karaktärer som inte fick vara med och leka.
 
Den tecknade serien gjordes 1985, alltså i hopp om att promota och sälja mer av leksakslinjen vilket är väldigt vanligt tillvägagångsätt , dock krockar serien med linjens obefintliga karaktärer då man bara satsat på fordonen som i sig är väldigt välgjorda och snygga men det är bara halva jobbet.
 Här är den tecknade seriens hjältar vid namn Lightning League med blandad kompott och man älskar det då alla fyller en funktion.
 
Dom onda Monster Minds dånar fram i vanlig ordning, de består av muterade växter som tagit över fordon.

Med en introröst som säger:

"Thundering across the stars to save the universe from the monster minds,Jayce searching for he's father to unite the magic root and lead he's lighting league to victory over the changeing form of Saaawww Booosss!"

"wheeled warriors explode in to battle,lightning strikes!"

Så kastas man in en story där man får följa Jayce, Flora, Herc Stormsailor, Oon, och Gillian i jakten på att hitta Jayce's pappa Audric. Han är botaniker och har gjort flera experiment inom bioteknologin som har resulterat i att han fick fram Flora och Monster Minds som i sin tur är plantliknande utomjordingar som vill ta över universum.

Audric skapar en rot som kan förgöra Monster Minds men innan han fick möjligheten så har Monster Mind'sen tagit över hans labb och gjort det till deras högkvarter. I labbet finns det en möjlighet att teleportera sig till andra ställen via en kraftkälla vid namn "the Power of the black light". Audric behåller halva roten själv och ger den andre halvan av roten till sin tjänare Oon som han skickar till Jayce. Jayce i sin tur ger sig iväg på en quest för att hitta och bonda med sig far samt att stoppa Monster Minds innan det är för sent.

 Saw Boss är den kompromisslöse ledaren för Monster Minds som spottar ut sina trupper och är alltid redo att jävlas.
 
Men missförstå mig rätt då linjen är briljant designad med oändliga möjligheter att kombinera fordon och vapen.
Det som är trist är ju de små bruna figurerna till Lightning League som inte alls har med serien att göra utan fungerar som chaufförer som inte har nå bättre för sig. Monster Minds däremot har en liten gummihjärna som sitter i varje bil och är helt i linje med den tecknade serien.
 
Det finns 8 fordon totalt i de båda lägren,alla med sina egenskaper och funktioner:
Lightning League
 • Armed Force
 • Drill Sergeant
 • Spike Trike
 • Quick Draw

Monster Minds

 • Saw Boss
 • K.O Kruiser
 • Gun Grinner
 • Terror Tank
 I en äldre leksakskatalog så ser vi hela arsenalen tillsammans med Trail Blazer, Beast Walker och Battle Base HQ.
 
Trail Blazer och Beast Walker fungerade som stora transportfordon för Lightning League och Monster Minds. Battle Base HQ är Lightning League's hemmabas med massa garage och annat gottis.
 
Om vi tittar närmare på Armed Force som är ledaren för Lightning League:
 
Alla fordon har sitt speciella vapen och Armed Force har sin gripklo i sällskap med annat kul som olika former av laserkanoner och jättemissiler.
Det går att ta i sär det mesta och bygga ihop lite som man tycker, kanske byta med andra fordon eller köpa till andra delar som man kan få via weapon packs eller andra samlare. Ruskigt mycket lek för pengarna!
Här har vi Lightning League's Victory pack och Monster Minds Attack Pack vilket är en fin plusmeny för ett fordon man redan har införskaffat. Med så många delar så är det lätt hänt att en del får fötter så smart drag av Mattel helt enkelt.
Saw Boss ledaren för Monster Minds har ju en gigantisk sågklinga som kännetecken och ser riktigt badass ut!
Hade jag fått chansen att köpa linjen som barn så hade det blivit Monster Minds för hela slanten.
 
Så ser Saw Boss ut i delar, lägg märke till den gröna hjärnan. Givetvis ska de onda har tuffa vapen.
Den gröna hjärnan in action och close up, går att säga igen, kul lösning!
Konstigt nog så går det bara att bygga ihop två fordon i linjen och det är Armed Force och Drill Sergeant.
 
Något så gulligt som att Battle Basen HQ finns i den tecknade serien där den kan krympas
till samma storlek som själva playsetet.
 
Hur coolt är inte detta? Jag pausade ett avsnitt så ni får se vad jag snackar om.
Min Battle Base HQ, hade turen att endast två vapen behöver limmas, annars 100%
Så ser boxarten ut, rätt fet!
Så här ser ett fordon ut MIB, Spike Trike är den enda jag saknar! Vill ha.
 
För att avrunda detta kalas så är det en linje som inte kunde tävla med själva serien och man la ner linjen året därpå, det gjordes totalt 65 episoder och 1 film, trots detta så finns det egentligen inte ett värdigt slut på serien.
Men den är absolut en av de bästa serierna från 80-talet från första basgången i introt till slutet av sista episoden. Linjen är otroligt vacker med sina gulddetaljer och tidiga rymdlook, det känns fortfarande lite 70-tal och sen alla vapen och expansionsmöjligheter gör ju att fordonen aldrig blir tråkiga.
 
Om du ska införskaffa allt, se till att ha mycket plats hemma och att du kan göra dig råd då det kostar att få tag i kompletta fordon till Wheeled Warriors linjen.
 
Det här är något av det roligaste jag har samlat på mig i leksaksväg!
 
/Chris
 
 
 

Toxie - Toxic Crusaders (Playmates och Troma Inc. 1991)


För mig finns det inge coolare hjälte eller actionfigur än våran egen Toxie, från födseln i B-filmens glansdagar på 80-talet till en egen tecknad serie i början av 90-talet. Som tur var så såg Lloyd Kaufman och Michael Herz från Troma potential i karaktären och gjorde tillsammans med Playmates en leksaklinje baserat på den tecknade serien. Min kärlek till Toxie finner inga gränser då han i grunden är en muterad nörd, har en blind flickvän som är het samt ett följe med galna mutanter som slåss mot lika galna skurkar i amerikanska flaggans tecken.
 
 
 
Det är ett vanlig missförstånd att leksakslinjen heter "Toxic Avengers" men det är inte så lätt om man inte kan skilja på splatterfilmen The Toxic Avenger från 1984 och leksaklinjen från 1991 baserad på tecknade serien Toxic Crusaders. Lika vanligt är det att man blandar i hop Teenage Mutant Ninja Turtles figurer med Toxic Crusaders figurer med. Toxie är med i både filmen och tecknade serien men han kom till när nörden Melvin Junko faller ner i en tunna med giftigt avfall iklädd en ballerinaklänning sen mobbarna lurat honom att han skulle få dejta gymmets snyggaste brud.
 
Mopp-pojke på Tromaville Health Club
 
Senare så ligger han i sitt badkar hemma hos sin mamma och förvandlas till The Toxic Avenger, han känner att förvandlingen kan bli en smula för mycket för sin kära mor så han flyr till stadens sopptipp tillsammans med sin mopp och bosätter sig i ett skjul. Hans alter ego blir stadens hjälte då han bekämpar miljöbrott, våld och korruption samt får sin hämnd på sina ytliga plågoandar på gymmet. Som grädde på moset så träffar han Sara efter att har räddat henne på ett snabbmatställe, han har tur för hon är blind som Stevie Wonder men betydligt snyggare.
 
Här ser vi han lite arg och småkåt, redo att ertappa skurkar med brallorna nere, tur att actionfiguren inte gjordes efter hans avbild från filmen. Han får smeknamnet Toxie med, kan vara bra att veta.

Men däremot detta brögäng står som mall för själva linjen! Toxie och Sara är de som är kvar från The Toxic Avenger. Ett inlägg om Toxic Crusaders kommer senare så vi kan fokusera på figuren Toxie istället.
 

Briljant design! Med Lloyd Kaufman's hjärna och Playmates designteam så kan det inte gå fel. Utseendet, färgerna och det självlysande ögat.
 
Finns inget ont att säga egentligen, svårt att vara kritisk...kan tycka att det är svårt att få han att stå i bland bara.
 
Hans tillbehör består av moppen som går att fylla med slime i toppen, en sköld av rör och ett tunnlock. en amerikansk flagga och 3 st granater. Med varje figur i linjen kommer en hemlig påse eller goodie bag som innehåller en extra hjälp. Toxie's hjälp är hans håriga lillkompis "Blobbie" han är rosa i serien men här han självlysande som alla extra hjälpgrejer är. Detta är min reservtoxie så min "blobbie" ligger i en låda i väntan på bättre tider.
 
Jag har länge suktat efter "Giant Toxie"  som även har fler namn på nätet, jag trodde den inte existerade först då Playmates inte gjorde fler än 9 figurer. Den finns som tur är och är en av de snyggaste kopiorna jag har sett, den är även den svåraste figuren att få tag på som är kopplad till linjen om man inte ramlar över gjutningar av original figurerna förstås.
 

Så här är den äntligen i min ägo! Mäter ca 24 cm och är dubbel så hög som vanliga toxie som är 12 cm. Fick tag i en MIB i helt okej skick, den är gjord i Kina, mer vet man inte.
 

Snygg låda med bra artwork , gillar formatet!
 
 
Smackar loggan och toxie runt hela lådan, dock är det fortfarande snyggt.
Jordgloben tar upp hela baksidan, finnes på officiella Toxic Crusaders merch, bara att man inte tänker på den.
 
Väldigt bra gjord, ser ut att vara mjuk i materialet men det är hårdplast precis som original figuren, ena foten är lite överdimensionerad annars sitter de flesta detaljer bra. Har inget självlysande öga som ni ser. 
Lill-toxie ser lite fundersam ut då Stor-toxie ser ut som en nyfödd kalv i hållningen
Nu vet inte jag om det var bråttom när jag skulle fota men han har slagsida i alla fall.
 
Kort och gott så är denna värd att sukta efter för vilken Toxic Crusaders samlare som helst eller om man vill ha en riktigt cool raritet baserad på världens bästa Toxie.

Läs även denna bok om ni vill veta mer om framför allt skaparna av The Toxic Avenger, Troma som independentbolag, Lloyd's roliga och klockrena berättelser och hur de blev överkörda av storföretag.
Finns att läsa om leksakslinjen med i boken så ett givet köp!
 
Toxie med hans skapare Lloyd Kaufman, ett riktigt geni på B-film och marknadsföring.
 
Ett sista ord om leksakslinjen är att hela grejen går ut på att man ska bekämpa miljöbovar och korruption i sina pojkrum vilket i sig är väldigt vackert, dock kom det fram kort efter att linjen började säljas att plasten i figurerna var rätt så giftigt och i kombination av att Playmates hellre satsade på Teenage Mutant Ninja Turtles så slutade man producera Toxic Crusaders. Ironic don't you think? Gift och girighet tog kål på linjen.
 
Tur att linjen har en kultstämpel i dag och att Arnold Schwarzenegger kan vara aktuell för en remake av The Toxic Avenger.
 
/Chris
 
 
 
  
 
 
Visa fler inlägg