Sectaurs: Warriors of Symbion (Coleco,7towns 1985)

 
Det här är absolut en av dom bästa linjerna som har gjorts någonsin, there I said it!
Verkar som att det mesta Tim Clarke och för den delen Maureen Trotto plockar ut ur sina kreativa hjärnkontor blir något i hästväg. Detta är innan Tim Clarke uppfinner Boglins och håller fortfarande på med sina latexmasker i filmbranchen samtidigt som Master of the universe (He-Man) är en hit på leksaksmarknaden. Handdockor på den tiden var inte särskilt roliga, så det var ju genialt att skapa stora insekter som du själv kunde kontrollera. Över en natt så var handdockor coola igen. Dock fanns det ett problem. Dom var lite för läskiga för den målgrupp som linjen riktade sig till.
 
Här ser vi ledaren för de goda , Dargon med sin Dragonflyer och ledaren för de onda , General Spidrax med sin Spider-Flyer
 
Ända sedan jag fick hem min första flygande insekt så är jag sjukt imponerad av både kvaliteten och de oändliga lekmöjligheterna. Visserligen var inte Coleco känd för kvalitet men Tim var en hård förhandlare och ville inte kompromissa vilket syns i den färdiga produkten. Som jag skrev i inlägget om Boglins så sumpade Coleco chansen att få tillverka Boglins då det gjorde en sådan dålig prototyp att Tim höll på att skämmas ihjäl.
 
 
Storyn har man jobbat med och har en hel värld som ni kan utforska precis som Motu så trots en kortlivad linje så är det inget man har knåpat ihop på en kvart. Så istället för att jag bli gråhårig av alla detaljer så förmedlar jag ett saxat inlägg från en svensk leksakskatalog som sammanfattar Sectaurs så här:
 

”FANTASIN Långt borta i universum på planeten Symbion ,inträffar en olycka vid ett genetiskt experiment. Allt liv på planeten förändras. Insekterna växer tills de har blivit enormt stora och skräckinjagande. Människorna börjar likna hemska insekter. Men allra värst är den våldsamma maktkampen som skakar planeten. De ondskefulla varelserna från Mörkermarkerna tänker roffa åt sig världsherraväldet.

VERKLIGHETEN Sectaurs slår allt du någonsin sätt förut. Här finns insektsmänniskor med chockstrålevapen , och varelser som sprutar gift och kan klättra. Här finns självlysande kryp och bestar med järnkäkar. Men vad som verkligen får dig att tappa hakan är Kryparna och Flygarna som har rörliga vingar. Dessa pälsklädda , spindelliknande riddjur åt insektsmänniskorna har en sensationell egenskap. Du kan styra dem själv med händerna.”

 

 De goda:Shining Realm
 
Dargon och Dragonflyer
 
Pinsor och Battle Bettle
 
Mantor och Rapplor

 Zak och Bitaur
 
 Night-Fighting Dargon med Parafly
 
 
 
 
De onda:Dark Domain

 General Spidrax med Spiderflyer
 
 Skulk med Trancula
 
 Skito och Toxcid
 
 Waspax och Wingid
 
 
 
Ser en viss likhet med Dino Riders då de onda inte väljer att tämja sina jätteinsekter utan förslavar dom istället precis som Rulons med sina hjärnboxar på dinosarierna. I detta fall så var det Sectaurs som var först med det innan Dino Riders. Men kampen mellan gott och ont genomsyrar hela leksaksindustrin men var väldigt påtagligt på 80-talet och många linjer och tecknade serier var ju samma sak fast framställda ur olika synvinklar med en annan krydda bara. Var det inte aliens så var det barbarer eller dinosarier. Men vi älskade det eller hur?
 
 
Kollar man på utformningen av boxade Sectaurs så är det knappast något att skämmas över, fantastiskt snygg boxart och stora fönster så man ser direkt vad det är man köpt. Kom med både instruktioner och mini comic.
 
Formen på boxen sticker ut rejält med. Bra med info på boxen men antingen de godas märke eller de ondas samt info om ryttaren och deras djur. En kort historielektion finns med att läsa.
 
Köpte man figuerna löst så fick man med deras personliga kryp.
 
 
Vad är en linje utan ett coolt playset, Sectaurs playset The Hyve är inget att sticka under stolen med då det är känt för att vara en av de största playseten under hela 80-talet samt jäkligt dyrt och eftertraktat.
Holy Macarena! Dreggel i motljus.
 
Ja även detta är en big hunk of plastic. Meningen är att man ska ta sig längst upp och undvika den förskräcklige Narr som vaktar hålan och den giftiga aset till orm Vypex som är en fingerpuppet dagen till ära. Annars är det rangliga stegar och obesiktade balkonger med Miley Cyrus wrecking ball i magen innan det är klart.
 

Baksidan bjuder på ett stort labb som egentligen är ett klistermärke storlek XXL. Snyggt är det dock.
 
Handsvett är inte din bästa vän när du har bestämt dig för att bestiga Mount Green Plastic.
 
Då linjen lades ner efter första vågen så kunde man bara få se en glimt av serie 2 i leksakskataloger.
 
Så synd! Hade rockat!
 
Ledsen i ögat när man ser dessa eminenta herrar poserar för class'86
 
Här är en marknadsundersökning som jag lyckades skaka fram och är riktigt intressant. Tyvärr så var inte Lauren ensam med sin kommentar "It's scary" då man kom fram till att många barn helt enkelt var rädd för att leka med dem. Givetvis fanns det barn som älskade Sectaurs men linjen hade svårt nog att tävla mot Master of the universe mfl. stortsäljare. Priset var även ett problem som exempel så kostade en stor insekt med ryttare 249-298 kr i Sverige. Så klart värt men småbarnsföräldrar är svårflörtade.
 
Skiss på en Spidrax Trooper
 
Skiss på Night Fighting Dargon
 
Skiss på Pinsors vapen och tillbehör
 
Ett stort fankit med bla. karta över Symbion och klanernas märken.
 
En life-size Dargon med Tom Bergeron mest känd för Americas Funniest Home Videos.
 
Mini Comics som följde med Boxade Sectaurs
 
Marvel Comics släppte 8 nr med Sectaurs: Warriors of Symbion
 
Det blev en animerad miniserie. Släpptes endast 5 avsnitt.
 
Kända bootlegs av Sectaurs är Guardian Patrol med sin pårökta design,extra allt!
 
Även Bugmen of Insectia är ett bra exempel, kostar slantar nu.
 
En samling av Lord of Insects
 

Finns en rad customs:
 
 
 
 
 

Gillar storleken på figurerna då detaljerna kommer fram på ett bra sätt och det finns flera tillbehör som ett andra och tredje vapen, bälte och hölster.
 
That ass! Måns Semleröv.
 
I början så trodde jag inte att det bara fanns 4 stora bestar men skoj med en liten linje som gör ett så stort intryck, en close upp på alla för det glänsande färgjobbet. Airbrushkänslan består.
 
 
 
Här är mina håriga skötebarn, älskar verkligen denna linje och har kära ner mig totalt. Vingarna är lite knas då jag har rätt så många vingpar i varierande skick och satt på dem lite hastigt. Ska displaya med lite stil sen och givietvis få tag i alla ryttare för att göra bestarna komplett. Jag förstår till fullo att folk är galna i denna linje!
 
Storyn har fler karaktärer och stor betydelse för linjen så kolla gärna upp den och varför det båda klanerna/raserna krigar om The Hyve.
 
En anledning att det tog ett tag innan jag fick tummen ur är att jag visste att det skulle bli ett långt inlägg men håll till godo!
 
/Chris
 
 

80-tal solskärmar

Kom och tänka på denna 80/90 tals fluga! Har ju många fina minnen av dessa sköna kepsar!
 
 
De kanske är mest känd som "casinokepsar" eller att Lantmännen hade kepsar med grön plastskärm även om det inte är precis samma grej.
 
Såklart så fanns de i alla färger men det som jag minns mest förutom att det blev en skugga på tröjan när solen sken igenom var alla skämt som var skrivna på dem.
 
 
Här är ett bra exempel! Borde ha kallas för "buskiskepsar" men man älskade dom, lika mycket som ny plastlukt när man hade köpt en ny fotboll eller badboll på macken.
 
 
Denna med Ghostbusters tema har jag visat upp förut och är nog den snyggaste solskärmen jag har sett, köpte den ny från en kille i Tyskland och har inte sett en sen jag var mindre. Jäkligt fräck! Visserligen barnstorlek men inget jag går med på stranden vilket fall.
 
Grejen är den att den är på väg tillbaka och man hittar dom lite varstans
 
 
Från en ny modeblogg, väldigt hett tydligen om man får tro Stockholmarna.
 
Vet inte vad jag ska tycka faktiskt, för min del så är det kul att ha en från 80-talet men det känns inte 2015.
 
/Chris

"50 öres tuggummi" (Dandy Chewing Gum A/S Vejle i Danmark) Uppdaterad! 2017-09

Pratade tidigare i något inlägg att jag skulle visa upp min samling av papper från våra kära 50-öres tuggummin som vi 80-talister tuggade och snaskade på så käken gick ur led. Visst det fanns 70-talister och kanske någon eftersläntare som är född tidigt 90-tal som fick uppleva dessa men de kändes som att det var vår generation som höll saliven igång mest. 
 
 Jag och kompisarna på den tiden använde ofta 50-öres som en egen valuta och att ha en hel hög var magi på riktigt.
 
Så jag tog helt sonika och fotade hela min samling av tuggummipapper, 30 stycken olika sorter.
 
Dandy grundades redan 1939 i Danmark för att sedan gå över till att bli Gumlink som bla. producerar Stimorol och är en av världens största tuggummitillverkare. Hade faktiskt inte en tanke på att det var danskar som gjorde "50-öres" när man var mindre. Men jag är väldigt glad att jag fick uppleva de gånger man antingen pantade burkar och direkt gick och köpte massa Dandy Tuggummin eller köpte loss för veckopengen, samt alla semestrar då man handlade i kioskerna. 
 
 
Både namnen och alla färgerna tilltalade en, det måste ha varit runt 1990-1991 (då var jag 7-8 år) som man tuggade som mest och de var rätt coola om man jämförde med vad som fanns annars på den tiden.
 
 
Reklambilderna osar tidigt 90-tal och det har aldrig varit roligare att tugga tuggummi, det fanns större förpackningar med som ni ser på bilden. Men det var ju bara med dom mest populära smakerna som tex. Jenka och Shake. Minnet sviker om det fanns fler smaker på storförpackningarna...
Här har jag scannat in ett Turbo-tuggummi för att visa formen och hur tuggummit såg ut. Visst tuggummit har börjat torkat en del men jag kommer ihåg fåran i mitten och kanterna på alla 50-öres.
 
 
 
Sen får vi så klart inte glömma alla mellanstadiediscon som hade 50-öres tuggummin till försäljning som vissa föräldrar hade arrangerat. Här är 30 stycken bevarade kulturarv i form av små pappersark från 90-talet! Har fixat närbilder på alla så ni kan gotta er i nostalgi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentarer är egentligen överflödiga då det är ren nostalgiporr men sen kan man fråga sig, vem spar sånt här? Jag är i alla fall väldigt glad att de finns kvar i fysisk form då det är sjukt svårt bara att googla fram något om just Dandys tuggummin. Så ni kan ju förstå hur udda och sällsynt det är att få tag i pappren....
 
De såldes oftast i sådana kartonger som på bilden eller i plastlådor.
 
 
 
 Det fanns även dessa "plockgodispåsar" som man fick ibland i samband med ett tuggummiköp.
 
Som om pappren inte vore svår nog att få tag i,här kommer ett gäng kartonger från min samling:
 
 
De kartonger som bara har text med ränder i bakrunden och har ett utvidgat "soft" är den första upplagan av 50-öres tuggummin som finns, sen kom de sköna illustrationerna på mitten av 90-talet ungefär samt nya sorter.
 
Stort tack till dig som sparade dessa kartonger och att jag fick möjlighet att köpa dessa milstopar i retrokulturen,kommer ta väl hant om dessa!
 
 
 
 
 

Sen kanske många säger, "ja men de finns ju kvar!" Stämmer att både Jenka och Shake finns kvar, även Funny på vissa ställen men bara genom nyproduktion av någon som köpt rättigheterna (se. Bubblicious), om nu inte Gumlink ligger bakom. Många har ju kommit på att man kan tjänar en del slantar på folks nostalgi och det gynnar oss som vill minnas även om det inte är som att tugga originalet. Jenka och Shake smakar som förr vilket är roligt. Jenka har smaken av rootbeer och Shake har salmiaksmak.
 
Isbjörnen fanns inte med på originalpappret men kom till senare när den nyare layouten dök upp i mitten av 90-talet,sen stannade den kvar.
 
 
 
Sen har den en helt annan förpackning och papper.
 
Lär ju så klart nämna några till märken från barndomen som inte heller var så tokig när jag ändå är i gång!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Turtles-tuggummit är så pass speciellt så det får ett eget inlägg om någon skulle undra.
 
 Tubble Gum!
 
 
Hittade en bild från nätet från en till människa som hade ett gäng kvar också. Dessa är den nyare upplagan som dök upp senare under 90-talet. Hon undrar om hon var ett "freak" som hade dessa kvar. Nej du, det heter flickvänsmaterial och alla som ser ner på en som beundrar en tid då man hade en lättare tillvaro är väl en freak i mina ögon. Det må vara krims-krams men det finns alltid själar där ute som hoppar ur sina underkläder av lycka bara att minnas namnet på sin favorit. Sen är det inte alla som erkänner det.
 
Hoppas flera av er fick en liten kick, till er andra som tyckte detta var meningslöst dravel kan ju vänta på nästa inlägg som inte handlar om tuggummin.
 
/Chris
 
Visa fler inlägg