Connectors/Socket Poppers (Matchbox,ERTL) 1990/1991

Personligen så tycker jag att detta koncept är något av det mest briljanta jag har sett i leksaksvärlden, där man kan byta ut kroppsdelar fritt mellan linjens figurer. Det är inte krångligt,det tar ingen tid och man kan få till en 7helsikes massa filurer utan att fort tröttna.
 Det var faktiskt Matchbox som började med dessa och kallade linjen för "connectors" eller "con-nec-tors" att man kan sätta ihop något med något annat,simpelt. Även om konceptet är bra så var det marknadsföringen som gjorde att Matchbox inte fick till det riktigt så att linjen tog fart. Om vi tittar på detta två-pack så är det inte speciellt tilltalande,man kanske fattar att man kan kombinera figurerna men det finns ingen WAOW-känsla utan det hela är rätt tamt. Lanseringen i Europa gick skapligt och en del fick upp ögonen för Connectors.
Här ser vi den italienska förpackningen där man packar en och en vilket är rätt efterblivet då linjen går ut på att ha några figurer som man kan byta kroppsdelar med. Visst kan man köpa flera men det är större chans att man missar poängen och söker något annat istället. Själva förpackningen känns som något man hittar i 10kr lådan på Galne Gunnar redan från start.
Tur att baksidan bjuder på alla karaktärerna med namn åtminstone men fortfarande känns det som att man ska leka med alla var för sig. Collezionali Tutti! = Samla dem alla! Okej, det kan man göra ja.....Inventa il tuo Connectors = Uppfinna din Connectors Ja ska det vara så svårt,längst ner på förpackningen kan man hinta att man kan göra en egen kombination av figurerna,Grattis! Matchbox kanske ska hålla sig till att göra leksaksbilar istället?
Det höll ungefär ett år innan ERTL kom in i bilden som (även de var tillverkare av leksaksbilar o dyl.) tog över linjen och bytte namn till Socket Poppers.Ett tydligare och mer slagkraftigt namn, nu var det inge tvivel om hur man ska använda figurerna. De dunkade ut 5-pack direkt med en fet layout och redan nu fick man se vad figurerna gick för om man säger så. Dessutom så marknadsförde man med "Over 15 quadrillion combinations!" och "All body parts move...even to other BODIES!"
Här tipsar de såklart att man ska ha alla och sen finner vi bilder på varje figur med namn. Man har även en text med "fun facts" där det tex. kan stå hur många olika kombinatioer man kan göra eller hur lång tid det tar att byta kroppsdelar med alla figurer osv. Finns fler bilder på kombinationer också, mycket smart marknadsföring!
Även ERTL körde med två-pack och jag kom ihåg att jag såg dessa i butik när jag var mindre,gick inte att missa vad grejen var,frågan är bara hur många man fick köpa.
Det finns bara 16 olika figurer i linjen men alla är unika på sitt sätt och man kan som sagt få till bra många lyckade kombinationer. (Bild lånad av weirdotoys.com). Det råder delade meningar om hur vida detaljerade figurerna är mellan samlare och hur slitna de blir med åren och efter alla byten av lemmar. Min uppfattning är att de är rätt fräcka och att detaljerna sitter bra även om man kunde önska mer, men man får komma ihåg att det varken var Mattel eller Hasbro som låg bakom linjen heller. Väldigt bra storlek på figurerna, som kan jämföras med Gi Joe's figurers storlek ungefär,kanske lite större. Sen tycker jag att lederna fortfarande är bra på de flesta figurer och de kan displaya utan problem.
 
Här är alla 16 figurer:
 Monster Fly
Football Player
Dinosaur
Rock Star
Vampire
Swamp Monster
Soldier
Indian
Skateboarder
Pterodactyl
Sheriff
Robot
Mummy
Cyclops
Wrestler
Mutant
Så här kan det se ut när man bygger sin egen armé med FREAKS!
 
Väldigt rolig linje! Hade askul som liten med Sheriffen,Roboten,Fotbollsspelaren och Skateboardåkaren och nu har jag alla 16. Kan verkligen rekommendera denna linje och att man i alla fall har minst två figurer.
 
Söker man på Socket Poppers via Ebay.com kan de kosta mer än om man söker på Connectors så man istället får europeiska figurer för en billigare slant. Bara ett tips!
 
/Chris

Leksaksarmar/händer (Zima 1991-1996)

Som liten så lekte man ett gäng lekar med olika teman, bara fantasin satt gränserna men ibland kunde man hitta bra tillbehör som gjorde leken mer awesome och det är där leksakshänder kommer in i bilden. På 90-talet så hade vi några modeller att välja på, vill minnas att robothänder var mest poppis då de oftast hade lampor och ljud.
Men det fanns andra coola händer med och man visste aldrig vad polarna skulle komma med för tema på sina armar/händer nästa gång man sågs i sandlådan. Dock var dessa lite lyxiga då man annars gjorde kanoner av toarullar eller så fick man till något med kartong,silvertejp och pinnar. Så för vårat gäng i området så spelade det ingen roll vad man hade,alla fick vara med och leka vilket fall.
Grejen är den att dessa leksakshänder är svåra att få tag på numera och det finns rätt så lite information om dessa, det jag har hittat är att de flesta händer är gjorda av ett företag som heter Zima (Zima Original) och att det är olika årtal,främst från början av 90-talet. De är gjorda i Macau eller Kina och tar för givet att det finns flera tillverkare med olika kvaliteter.
 
Här kommer fem armar/händer som jag har lyckats få tag i:
Den första robotarmen heter "Awesome Arm" och den har jag sett mest på nätet, vet inte om liknande armar/händer ingår i linjen med samma namn men kul att få se en i förpackning. Den marknadsförs med en extra klomojäng som man ska sätta fast ovanpå och så rör sig klorna i takt med att man rör på fingrarna.
Utförlig information på baksidan om hur man använder både armen och extra klomojängen. Man kan även testa armen/handen direkt via öppningen i bak vilket är smart.
Jag tycker verkligen att denna arm/hand levererar och är bad ass, ser riktigt cool ut också.
Som vuxen så går det att leka med armen/handen även om den är lite trång
Stenhård närbild
Extra klomojängen väger inte mycket och ska sitta ovanpå armen/handen,lätt att montera
Rätt fräsiga extraklor får man som bonus a la Wolverine.
Ni kanske kommer ihåg Chris Farley när han leker med sin Awesome Arm i filmen Tommy Boy från 1995?
 
Den här robotarmen/handen kommer jag ihåg från barndomen, helt fantastiskt med sin silvriga look och grymma detaljer. Lampor och kanoner på ovansidan,såld!
På insidan så hittar vi en plaststöd med en knapp så man lätt kan trycka av sin laser som ger ifrån ett ljud och gör så att lamporna på ovansidan lyser. Extra karborrband så armen/handen sitter bra när man är ute i strid.
Fire Fire Fire!
Något man fortfarande diggar så är det skelett och döskallar, denna skeletthand är välgjord även om man ser att den är gjord i plast. Bra jobb med skuggningen och sprickorna. Denna arm/hand ska ha en extramojäng ovanpå som saknas.
Den här var ju väldigt praktisk till att jaga granntjejer med och syskon.
Den blir snyggare ju mer man tittar på den!
En spiderman arm/hand som är en del av Marvel-franchisen och är den "nyaste" armen jag har från 1996.
Den saknar också sin extramojäng ovanpå.
Finns inte så mycket att säga om denna,den tilltalar mig minst av de armar/händer som jag har. Dock kan jag tänka mig att den blir rätt cool för ett litet spidermanfan.
Tror det är små lampor i fingrarna på denna som har slutat lyst i skrivande stund.
Sist men absolut inte minst,min favorit i samlingen,Reptilarmen/handen eller Alienarmen/handen om man så vill. Fortfarande lyrisk över denna. Fantatiskt futuristisk look med en reptilalien-känsla.
Den har allt jag vill ha,färgerna,funktionen och slimetransparanta fingrar med ljus.
Men det lilla alienmonstret som åker in och ut när man rör fingrarna så är denna leksak fulländad.
Den här kan jag lätt leka med fortfarande!
NY* Har hittat ytterligaren en arm/hand som känns mer plastig än de andra jag har. Kommer med en rejäl klinga på sidan om handen för maximal skada.
Sköna röd/orange:a detaljer som lyser upp den annars rätt tråkiga handen.
Dock är den rätt fräck som övriga händer/armar.
 
Så här har ni ett urval av armar/händer som förgyllde 90-talets utelek och gjorde vissa tråkiga bilturer lite bättre på somrarna. Tack till ni i KSBS som har bidragit med delar till dessa!
 
/Chris
 
 
 
Visa fler inlägg