Talkboy (Tiger Electronics 1993)

 
Ensam Hemma filmerna kom verkligen när man var i en bra ålder och bangade varken för bra julstämning eller sköna fällor i sann Tom&Jerry anda. För det var ju glorifierat våld till tonerna av jazz som lade grunden för min uppväxt kantad av farliga stunts,eld,garagetak och gömma hjälmen när man cyklat runt hörnet. Nu kanske inte alla var som en själv men det var okej att göra illa sig och är man inte helt störd så vet man att det är på låtsas när man ser en film. Förutom fällor och dödliga vurpor så var ju smyga,busringa och tjuvplinga på dörrar till stort intresse i denna ålder, så det kanske var det som gjorde att man älskade Kevin's Talkboy omgående i filmen.
 
 
Första minnet jag har av något coolt som jag kunde göra exakt vad som helst för att få äga, som att äta en tallrik med broccoli eller gå till skolan en lördag var ju laservapnet i Howard The Duck . Kom ihåg att jag vaknade helt lyrisk en morgon och smådrömde med händerna fortfarande greppande en osynlig laserpistol från filmen. Jag var så desperat och försökte somna om och drömma samma dröm igen, helt utan resultat, det skulle aldrig bli en laserpistol. Denna upplevelse är inte helt olik min längtan efter en alldeles egen Talkboy efter att ha sett filmerna om och om igen.
 
 
Denna pryl dök upp i Ensam Hemma 2: Vilse i New York och Kevin använde sin Talkboy till att bla. spela in sin farbror i duschen och boka ett hotellrum,lägg märke till att Talkboy loggan är längst ner centrerad på enheten. Grejen är den att Talkboy var en movie prop, alltså något man har skapat endast för filmen och fanns inte ute i handeln vid tillfället.
 
Detta är jag och många andra när man fick reda på att den inte fanns att få tag i what so ever!
 
Varför är Talkboy en must have?
 
 1. Den är med i en av barndomens bästa filmer
 2. Den kan både spela in i 76% fart och i hela 130% uppspeedad fart, så det låter mörkt eller som att du fått en spark på nötterna. Så man kunde manipulera ljudet och använda den som en röstomvandlare.
 3. Den har fin en symbios av futuristiskt utseende och en klumpig 80-tals pryl.
 
 
Samma år som filmen rullade på biograferna så startade ett stor skara fans en brevkampanj om att man skulle släppa en Talkboy för försäljning. 1993 så började Tiger Electronics producera Talkboy i försäljningsyfte och det blev en rejäl hit.
 
 
Givetvis använde man filmen för att marknadsföra och något annat vore ju korkat då det fanns liknande produkter redan på marknaden.
 
 
Med följde även detta kassettband som har en blank sida för inspelning och en sida med dialoger från filmen.
 
 
Här ser ni Kevin mata in batterier i sidan av Talkboyen vilket har ändrats när man släppte den i butik.
 
 
Nu sitter batterifacket på undersidan istället
 
 
Knappen för inspelningshastigheten sitter lite diskret nedanför och har tre lägen. Detta lär ju vara en av de bättre movie propsen någonsin då den är väldigt exakt som den i filmen. Förutom annan placering av loggan och att man lade till "deluxe" ,batteriluckan samt att man ändrade placeringen av hörlursingången så det blev mer smidigt. Micen går att dra ut och in som ett teleskop med,precis som i filmen!
 
Det här är jag när jag fick reda på att Talkboy fanns på riktigt
 
En rad spinoffs blev tillverkade med i takt med ökad förfrågan:
 
Talkgirl Deluxe
 
En tjejversion eller för någon som vill ha en mer raffig färg, inte alls dumt.
 
Talkboy FX Plus
 
 
En penna med inspelningsfunktion och ljudeffekter
 
Talkgirl FX Plus
 
Tjejversionen
 
Talkboy Jr.
 
 
En miniversion för byxfickan,ascool.
 
Talkgirl Jr.
 
 
Nyckelring variant
 
Talkboy Shock Rocker
 
 
Kom så sent som 1997 där man kunde göra egna beats.
 
 
Det här var jag idag när den dök upp på posten, att få tag i något så overkligt efter alla år som man har suktat.
Kul att den fungerar väldigt bra, dock är just min lite defekt så jag kan inte demostrera den innan jag eventuellt har lagat den eller så skiter jag i det, den displayar riktigt fint. Enligt resensioner på nätet som jag har tagit del av så är den mer "klen" än den i filmen, alltså att ljudkvallen är sämre och att ljudet inte är lika klart och högt som i filmen. Det kan både ha att göra med att inspelningarna på bandet och dialogerna är gjorda i studion och att man kanske inte borde förlita sig på kassettspelare som är gjorda för barn.
 
Reklam för Talkboy.
https://www.youtube.com/watch?v=anjyiO754hU
 
But hey, det är en Talkboy, det räcker gott och väl.
 
/Chris

Police Academy (Kenner 1989)

 
Det finns filmserier och det finns filmserier, men satan vad Polisskolan har betytt mycket när man växte upp. Från att gapflabba åt Jones när han spelar munspel i väntrummet i första filmen till när Zed och Sweetchuck dyker upp som ett av 80-talets mest omaka par. Tackelberrys besatthet av skjutvapen, Callahan's tuttar, Harris utbrott,Proctors rövslickeri och alla besök på Blue Oyster Bar. Listan är lång, längre än själva leksakslinjen! Men dock lika träffsäker.
 
 
Första filmen kom redan 1984 och var direkt en hit då karaktärerna var barnsligt lätt att komma in och och älska och så förblev det genom 7 filmer fram till 1994. Jag säger inte att Polisskolan: På uppdrag i Moskva från 1994 är dålig men den är fan inte bra heller, där var trasan rätt så urkramad och sur redan. Från 1984 så kom en ny film varje år fram till 1989 medan glöden fanns kvar så det kanske inte är så konstigt att hoppet tog död på själva filmserien.
 
Dock levde dessa filmer vidare genom hyrvideo som fanns då på 80 och 90 talet innan den epoken gick i graven. Filmkritikerna turades om och bajsa på denna serie men det blir väl så när man är så skitnödig hela tiden, lätta på slipsen lite, dessa filmer är en av orsakerna att humorn kom så starkt på 80-talet. Sen att skämta om polisen var ju absolut förbjudet, om folk bara visste vilken parodi polisen är på sig själva i många anseenden, Sen lär jag rosa de som casta alla sköna människor till dessa filmer, inte bara att de flesta är som gjuten för sina roller utan även att namnen är noga utvalda. Här är några exempel:
 
Moses Hightower - Lång och stark
Zed - Punkare
Sweetchuck - liten och söt
House - Stor och tjock
 
 
Sen att Mahoney borde hetat "Mahorney" är väl rätt uppenbart men jag antar att censuren tog hand om detta så det fick bli ett likvärdigt namn som dessutom flyter bättre när man uttalar det.
 
Vad vill jag vill ha sagt är att redan när första filmen blev till så är det ett perfekt underlag för både en tecknad serie och givetvis sköna leksaksfigurer då karaktärerna redan är goofy, har tydliga drag och egenheter som tilltalar en så övergången till en leksakslinje känns väldigt naturlig.
 
 
Den tecknade serien som hette Police Academy: The Animated Series kom 1988 och producerades av Warner Bros och höll två säsonger genom 65 avsnitt. De återskapade filmernas tolv viktigaste karaktärer till serien och handlingen utspelade sig mellan den fjärde och femte filmen.
 
 
Alla vet att man lär ha en skurk eller skurkar med om man ska göra en tecknad serie så Kingpin, Numbskull, Claw och Mr Sleaze var född som fungerade som de kända storskurkarna medan det fanns rätt många andra skurkar med. Värt att nämna är också K-9 Corps som är en grupp talande polishundar som hjälper till att lösa brott.
 
 
Kenner släppte linjen 1989 helt baserad på den tecknade serien och det fanns mycket att gotta sig i på en gång och även om de flesta relaterar till dom gamla filmerna så blir man inte besviken.
 
Serie 1:
 
 • Carey Mahoney och Samson Dog
 • Claw med Mouser Cat
 • Eugene Tackleberry med Armed Flak Vest
 • Larvell Jones och Bullhorn
 • Moses Hightower och Meter Reader Scooter
 • Mr. Sleaze med Fodo Dog
 • Numbskull med Smashing Helmets
 • Zed och Police Skateboard
Serie 2:
 
 • Captain Harris
 • S.W.A.T. Eugene Tackleberry med Fistzooka
 • Flung Hi med Crazy Karate Gear
 • Kingpin med Thief-Trap Safe
 • Karate Larvell Jones
Denna bild är lite missvisande då Sweetchuck är med i serie 3 men det var lite gissel att hitta bra bilder på mocs.
 
Kapten Harris är med i Serie 2 men endast som "Mail Away" vilket innebar att man lära skicka efter han via post.
 
 
 
 
Serie 3 : Special Assignment Rookies
 
 • Undercover Carey Mahoney
 • Snack Attack House med Hoagie Blaster
 • Stakeout Sweetchuck (mail-away)
 • Sky Glidin' Zed med Hang Glider
Detta är dom sista figurerna i serien och svårast att komma över, tex. "Snack Attack House" figuren kom med var femte låda till leksaksaffärerna. Kapten Harris för att han var en mail away figur som inte var så värst poppis bland kidsen och att de inte orkade skicka efter han helt enkelt när Kenner producerade det sista av linjen. Stakeout Sweetchuck är svårast då han skickades ut till kids när Kapten Harris inte fanns kvar längre efter att han floppat, han kom på kort och inte löst som många bilder visar. Han är dock väldigt svår att få tag i som MOC.
 
Fordon och Playsets från linjen:
 
 
Crazy Cruiser
 
 
Crash Cycle
 
 
Copper Corner som släpptes via Josco, som jag fattar det innehåller independent designers som har lyckas återskapa denna via fans till leksakslinjen. Lär forska mer i detta.
 
 
4-wheel Basher som aldrig producerades.
 
 
Crime Mulcher som heller inte producerades, dock finns det en intressant koppling till Ghostbusters...
 
 
Glow Copter som aldrig släpptes till The Real Ghostbusters som har samma mall som Crime Mulcher! De försökte givetvis använda denna prototyp från Ghostbusters men varför lyckades dom inte en andra gång?
 
Sist men inte minst, The Precinct Police Station!
Ja ni ser rätt, det är Fire House HQ från The Real Ghostbusters fast andra färger och lite modifieringar.
 
 
Fanns en del andra sköna prylar med som kom med linjen, lyckades hitta allt i en bild.
 
Även om jag själv aldrig fick se denna linje på hyllorna i Sverige så fanns den här, vilket är roligt då vi svenskar älskar polisskolan. Ser fram emot att samla Police Academy från Kenner, en linje som känns helt rätt och gör filmerna rättvis på nått sätt trots allt det barnsliga och fokusen på den tecknade serien.
 
 
Bjussar på Callahan's poolscen! Som 10 åring så spolade man tillbaka och stoppade bra många gånger.
 
/Chris

Madballs (AmToy/American Greetings Corp./Art Asylum 1985/2007)

 
Har gått och sugit på den här karamellen länge nog nu känner ja, Madballs tillsammans Garbage Pail Kids kom ut på marknaden ungefär samtidigt och är en av orsakerna till att barndomen inte sög så hårt för en 80talare som en själv. Anledningen till detta är att grossvågen (se. äckel/snusk) svepte över landet och helt plötsligt så var varken slime,olika former av sår,gojs och kroppsvätskor inte lika tabu längre.
 
 
Detta medförde givetvis nya leksakslinjer i samma stil och en uppsjö av KO (knockoffs), alla ville väl tänja på den censur som fanns och det var nästan en katt och råtta lek mellan tillverkarna om vem som hade det senaste konceptet hur man kunde skrämma sin syrra eller kompisar.
 
En tidig reklambild, "titta hur äckliga dom är!" Shut up and take my money!.
 
Det finns verkligen hur mycket som helst att gotta sig i när man äntrar Madballs universum, men jag ska försöka att korta ner det och ta med de viktigaste bitarna. Har en intervju som grund med James Groman som är en av huvudskaparna och var med och tog fram den nya linjen som kom ut på marknaden 2007.
 
 
James Groman har ritat, designat och skulpterat leksaker i över 20 år, mest känd som skapare och bidragande konstnär till linjer som: Madballs,Blurp Balls, Barnyard Commandos, Stretch Armstrong, Star Wars, och en skulptör modellsatser baserade på The Mummy, Sleepy Hollow, Godzilla och Creature from the black lagoon. Hans influenser är bla. Tales from the Crypt och Hanna Barbera Cartoons
Killen kan ju rita!
 
Han arbetar för närvarande som produktutvecklare för American Greetings Properties i Cleveland Ohio samt skulpterar, målar och klottrar monster som personliga projekt och för galleriet där han har visningar när tiden tillåter.
 
 Här är en av hans senaste skapelser "Rotten Rexx" i tidigt utförande.
 
En färdig som fick denna nyans

Lite reklam med pris, man blir ju sugen! Finns dyrare varianter som den på bilden ovan.
 
Madballs började med att man gjorde roliga ansikten på leksakspotatisar ett koncept som heter Hot Potato,det eskalerade och de började göra mer groteska ansikten och experimenterade, eftersom många på samma kontor utformade bla, Care Bears och Strawberry Shortcake så var detta rena terapin att få göra något mer olämpligt och ta ut svängarna, så föddes Madballs enligt Groman.
 
Nu när ni ser vad han kan göra så återgår vi till Madballs Serie 1:
 • Screamin Meemie
 • Slobulus
 • Aargh
 • Horn Head
 • Dust Brain
 • Oculus Orbus
 • Skull Face
 • Crack Head
 
Här har vi alla 8 original som är det finaste du kan ha i hyllan från denna linje förutom prototyper osv.
De gjordes som ganska hårda gummibollar först i basebollstorlek men efter ett gäng blåtiror och diverse smärtor i ansiktsområdet så satte skitnödiga föräldrar ner foten och tillverkarna fick backa.
 
 
 
De tillverkade nya bollar som var mer som skumgummi så flera barnansikten fick skonas på den gamla goda tiden. Screamin Meemie var lite av linjens ansikte utåt, för min del så fanns det betydligt roligare bollar som Slobulus och Oculus Orbus. Den stora snackisen om serie 1 är att Crack Head fick byta namn av rimliga skäl eftersom det är slang för knarkare/pundare/en som gillar crack och heter numera Bash Brain. De hade till och med klisterlappar över Crack Heads namn på förpackningarna ett tag. Detta medförde att Crack Head är den mest eftertraktade av originalbollarna.
 
Serie 2 består av:
 
 • Snake Bait
 • Freaky Fullback
 • Splitting Headache
 • Bruise Brother
 • Wolf Breath
 • Fist Face
 • Swine Sucker
 • Lock Lips
 
Här släpptes det också 8 st bollar och det är en jäkla jungel att reda ut vilka bollar som tillhör vilken serie om man inte sätter sig in i det. Dessutom har du en ny våg med reissue bollar som ska likna vintagebollarna.
Så det är dessa vanliga originalbollar som finns alltså 16 st.
 
Headpoppers
 

Är Madballs som poserande figurer med rörliga armar och ben där huvudet kan flyga iväg med ett knapptryck.
Riktigt bra idé då bollarna är mindre och mer levande när de får en kropp,kroppen i sig är av plast och huvudet är en ren gummikula. Dessa är känd för att ha problem med att spärren som håller huvudet på plats kan bli dålig med åren så många samlare nöjer sig med att huvudet får ligga på sidan om så man slipper leta efter det när man kommer hem från jobbet eller whatever. Blandade filurer från både Serie 1 och 2.
 
 
Värt att nämna är att Horn Head kom exklusivt med denna Mad Roller Cycle som är det enda Madballsfordonet.
Vilket har gjort att han är lite svårare och dyrare än de andra Headpoppers.
 
Headpoppers MOC
 
 
Super Madballs
 
En cool satsning där man har använt en fotboll,basketboll och en amerikansk fotboll som modell för ytterligare groteska Madballskapelser. Gjorda precis som vanliga fotbollar,basketbollar och amerikanska fotbollar så det är inget billigt skit utan the real deal, därav dyrgripar i linjen och förbannat coola skapelser i normal storlek.Går att pumpa!
 
 
Goal Eater en monsturös fotboll med gigantiska huggtänder och yxmördarögon.
 
 
Foul Shot en förmultnad zombiebasketboll med maskar här och där.
 
 
Touch Down Terror en hajliknande missil med grönt slime och massa stygn.
 
 
 
Madballs hade aldrig en egen regelrätt serie på tv men det gjordes två avsnitt som kom direkt på hemmavideo, här är det första avsnittet "Escape from orb" där vi får bland annat följa den första kvinnliga Madballen "Freakella" som aldrig fanns i själva linjen. Avsnitt två heter "Madballs-Gross Jokes" och är flera sketcher i Monty Pyton stil.
 
 
Det är ju även lag på att varje leksakslinje i staterna ska ha en egen tidning med!
 
AmToy som är en division av American Greeting Corporation blev uppköpta av Tyco Toys 1988 och trots en 7helsikes massa merch och stor fanbase så var det slutet för Madballs.
 
Det skulle dröja till början av 2006 när leksaksföretaget Art Asylum meddelade att det hade blivit partners med företaget som har de ursprungliga rättigheterna, alltså American Greetings och få dem att återuppliva Madballs som leksakslinje, med både klassiska karaktärer och nya designer. Leksaksföretag Basic Fun Inc. tog uppgiften att producera / sälja nya Madballs designade av James Groman. Från och med november 2007 så började den nya vågen av Madballs nå butikerna.
 
 James Gromans skiss på hur nygamla Slobulus skulle se ut
 
Man släppte Classic Serie 1 och Classic Serie 2 som är några tidigare bollar från original serien och några nya för att krydda till det hela så kanske nya generationer skulle nappa.
 
Repvile är en sådan ny design tex. Lite mer detaljer på de nya bollarna.
 
Finns ett gäng variationer att kolla efter.
 
Sick Series
 
Min personliga favorit av de nya bollarna är helt klart sick series där man kan klämma ur innehållet ur varje Madball, blandade bollar från serie 1 och 2. En klassisk madball i nytappning fast med massa gojs,briljant.
 
Det fanns planer på en sick series 3 och 4 med men inget som släpptes dessvärre.

Giraprendi Madballs

 
Dessa Mini-Water-Squirting Madballs är exklusiva i Europa (Italien och UK) och för första gången så är de små som golfbollar. Kommer i förpackningar med motiv i Italien medan de kommer i transparant plast i UK som man brukar få från tuggummiautomater. Värt att nämna är att många av dessa är skisser från något som skulle bli Series 3 som aldrig släpptes och några är nya skapelser. Det finns 10 st totalt:
 
 • Scum Chum
 • Brain Rot
 • Creep Frog
 • Flea Bag
 • Spews Ooze
 • Deck Head
 • Eye Sore
 • Spit Bull
 • Racket Attack
 • Fang Thang
 
Trots att det tog så pass lång tid för en ny generations Madballs att se ljuset så sålde nya vågen som smör och de var riktigt svåra att få tag i. Priset gick upp i och med hypen för vintagebollarna och cirkusen var igång direkt. Personligen så är det kul att se att grossleksaker är tidlösa och att folk fortfarande köper för att samla, det är trots allt inga amatörer som designar så det finns alltid Madballs som faller i smaken.
 
Släpptes en Madballs Launcher med nya vågen som skjuter ögonglober som verkar vara svårfunnen
 
Här kommer ett gäng bilder på hur mycket Madballs har påverkat leksaksmarknaden och inspirerat folk!
 
 
 
 
 
 
 
 
Groman sitter på ca 80 st ej utgivna Madballs som väntar på att bli tillverkade, ingen vet om han någonsin kommer att sjösätta dessa men han vill enligt den intervju jag har tagit del av att några borde få se dagens ljus inom kort om det kommer komma fler Madballs som en förlängd arm av den nya vågen. Men jag antar att de andra som är involverade kan sätta käppar i hjulet då det även går undan i leksaksindustrin.
 
 
 
Som slutord så är detta inlägg till en hyllning att jag både har fått uppleva en del av grossleksakernas storhetstid, något som nya generationen aldrig kommer få uppleva på samma sätt och att se en linje påverka så mycket samtidigt som kreativiteten som speglar dessa skapselser är helt enorm. Madballs är verkligen en milstolpe i leksaksvärlden trots att det inte är någon figur egentligen utan lite som att uppfinna hjulet igen bara att man har kletat in det med slem och lagt till detaljer som andra aldrig skulle våga drömma om.
 
Ja jag var rejält full när jag skrev detta inlägg med, men nog fasen är det bra jobbat med två vinare i magen och massa torkad salami!
 
Reserverar mig för bortappade bokstäver, faktafel och dålig grammatik....även om jag är en firre på research.
 
(Blurp Balls är inte nämt för de kommer i ett eget inlägg likasom Garbage Pail Kids)
 
/Chris
 
Visa fler inlägg