Tecknade Guldklimpar Del 1

 
Vi har alla våra favoriter när det kommer till tecknat, det går också att samsas om att en del serier verkligen var chef på sin tid. Men jag vill slå ett slag för några serier som varken hade en stor leksakslinje i ryggen eller för den delen var särskilt mainstream. Så vi tar och dyker ner i 5 av mina personliga favoriter! Min förhoppning är att någon återupptäcker en gammal tecknad serie eller helt enkelt blir nostalgisk. För jag vet att det finns hundratal listor på nätet om tecknat och här får ni stå ut med en till.
 
1. Star Street: The Adventures of the Star Kids (Nederländerna 1989 (1991 imdb) )
Helt underbar serie som alltid låg varmt om hjärtat, jag har haft många fina stunder framför tvn och gottat ner mig i alla avsnitt. Hur som haver så handlar det om några snälla stornosade rosa varelser som heter Star Kids som bor på en stjärnformad planet. Namnen är utformade från horoskop och stjärnor med namn som: Ari (Arius), Scorpio , Torro (Taurus) Sagi ( Sagittarius) mfl. Det finns så klart en ond karaktär här också som komiskt nog heter Momo, vilket jag och många andra kallade sin egen Mormor osv. Han är en stor rosa blobb som är snäll egentligen men otroligt avundsjuk på Star Kids, då han själv bor på en skrotplanet i närheten och är allmänt frustrerad. Tillverkar egna Blobs som är gröna tjocka män som kämpar om en tapperhetsmedalj genom att göra som Momo säger. Momo börjar krympa om han inte glufsar i sig mat på ett tag så det är främst föda han är ute efter.
 
2. The Dreamstone (Storbritanien 1990 )
 
 
 
Dreamstone utspelar sig i en alternativ värld som heter Drömmarnas land och kampen mellan gott och ont genomsyrar hela serien. På den goda sidan hittar vi raserna Noops och Wuts. Noops är små korta björnliknande varelser som pysslar och donar allmänt eller dagdrömmer. Vissa gör nytta andra drar fötterna omkring sig. Wuts är hundliknande varelser som flyger omkring på blad och har stavar med ljusorber i för att skydda sig mot de onda krafterna.
 
Det finns även en Merlinliknande trollkarl som heter Drömmakaren, han har alltid blå hanskar och svävar istället för att gå samt en hundfisk som husdjur. Hans uppgift är att skapa bra drömmar och se till så att inte Zordrak förstör detta. Han i sin tur är en löjligt stor drake som bor på den mörka delen av planeten, Mardrömmarnas land som heter Viltheed. Där bor det mest Urpneys, ser lite ut som missbildade Star Kids faktiskt. Människolika och dumma som spån är de förslavade av Zordrak. Inte att förglömma är att Zordrak även har en personlig forskare vid namn Urpgor, han är skvatt galen och hatar andra Urpneys då de tenderar att förstöra hans uppfinningar av ren dumhet varje gång. När dagen är slut så vill Zordrak ta Drömstenen till varje pris så han kan ta över världen med sina mardrömmar. Denna serie trollbinder och skapar magi, otroligt välgjord dessutom. Rekommenderas!
 
3. Gravedale High ( U.S.A 1990)
 
Tjena alla monsterdiggare! Det här är fantastiskt om du gillar monster, humor och sköna röstskådisar. Själv älskar jag monster och skulle jag vara en tecknad serie så skulle det nog vara den här. Har det mesta skulle jag säga. Som grädde på moset så är Rick Moranis med som Max Schneider! Blir nästan tårögd på riktigt.
Till stora delar handlar serien om människan Max Schneider som bli tilldelad jobb som lärare för en monsterklass som monsterlärarna har undvikit att ta i med tång. Han är den enda människan på skolan då Gravedale High består av olika monster, bl.a. de klassiska filmmonstren som Frankenstein, Mumien och Dracula. Vi får följa med monsterklassen på olika upptåg och galna grejer som de hittar på och lära känna andra monster som jobbar eller går på skolan.
 
4. Galaxy High School (U.S.A och Japan 1986)
Här har vi en lite udda och kortvarig tecknad serie som är lite som Gravedale bara att den utspelar sig i rymden och att man får följa vardagen ur två tonåringars perspektiv istället för en lärares. En kille och en tjej från jorden får chansen att komma in på Galaxy High som ligger på asterioden Fluton. Killen som heter Doyle är en sportig jobbig typ som vi flesta hade problem med i gymnasiet, han har svårt att passa in och blir direkt utmanad/mobbad av de coola aliengänget med Beef Bonk i spetsen.
 
Tjejen heter Aimee och är en smart nördtjej som lättare bli accepterad men vill hela tiden lära sig hur man bli cool och populär. Det ska föreställa att nördar är populär i rymden medan sporttyper blir mobbad typ. Men det mesta går ut på att Doyle och Aimee tillslut får hjälpa varandra för att klara sig bra på skolan och tillsammans blir de ett bra team. De börjar till och med gilla varandra och man märker att serieskaparna sakta försöker få de till ett par. Otroligt charmiga karaktärer i den här serien, sen var jag intresserad av den amerikanska skolformen som liten. High School filmer är alltid ett guilty pleasure för min del.
 
5. Paw Paw's (Paw Paw Bears) (U.S.A 1985)
 
Den här sockersöta serien handlar om en stam indianbjörnar (Paw Paw's) som förutom vardagslivet alltid måste skydda sig mot sina fiender The Meanos som har en ledare vid namn Dark Paw. Han är liten och inte särskilt skräckinjagande till utseende och kompenserar genom att skicka sina hantlangare på Paw Paw's. De är ute efter indianbjörnarnas totemdjur, en totemsköldpadda, en totembjörn och en totemörn. Dessa totems är byns och indianbjörnstammens skyddare mot The Meanos. Dark Paw tror på fullaste allvar att han kan styra dessa själv för att få makt eller vad han nu ska hitta på. Totemdjuren kommer till liv genom en mystisk månsten som Princess Paw Paw har i ett band runt halsen. Serien känns väldigt mycket Krambjörnarna och Bumbibjörnarna fast med en annan tvist. Vet inte varför jag gillar den här serien, bra barndomsminnen helt enkelt. Jag har försökt välja ut tecknade guldkorn utan en leksakslinje i ryggen, dock finns Paw Paw's som figurer vilket är roligt. Inget som jag hade koll på som liten.
 
Tecknad Guldklimpar Del 2 och 3 kommer sen!
 
/Chris
 
 
 
 
 
 
 

Kabel-tv - guldådran från tv till leksaksaffären.

Dino Riders,Transformers, Gobots, Smurfarna, Krambjörnarna, M.A.S.K, Thundercats, He-Man, The Real Ghostbusters, Teenage Mutant Ninja Turtles, Scooby Doo,Bumbibjörnarna,Duck Tales och Luftens Hjältar mfl. har mycket gemensamt. De och några fler serier som jag antagligen har glömt utgör kärnan för en barndomskultur som vi 80-talister och tidigt födda 90-talister fick ta del av. Det finns tack och lov repriser som gör att senare generationer har möjlighet att se en del av serierna. Men även tappra försök att göra morgontv för barn.
Saturday Morning Cartoon var, främst ett begrepp i USA som mellan sent 60-tal och fram till mitten av 2000-talet syftade på TV-sändningar av tecknad film och serier visades som morgontv på lördagar. Formatet har sedan mitten-slutet av 90-talet alltmer övergivits då hemvideo (se. dvd) och kabel-tv tog över.
Jag personligen tror inte att detta fenomen kommer att komma tillbaka, kalla mig vrång men jag tror att youtube generationen fokuserar på andra saker än bra storys med magiska inslag och hjärtat på rätta stället. Men absolut, barn kommer alltid vara barn och dessa avkommor kan både streama och ladda ner delar av våran barndom med några klick. Självklart tycker jag att det bästa som har gjorts i tecknad väg hände mellan år 1980 till runt 97-98 snåret. Men det är ju samma crap säger många. de har rätt, det är alltid samma crap!
Barbarer som slåss mot antingen skelett eller en jobbig lord eller några sockersöta varelser som blir terroriserad av en ond magiker med en jubelidiot till hjälpreda. De onda vill antingen hitta någon materiell sak eller kraft som gör att de blir mer mäktig eller så vill de ta över de godas land eller varför inte hela universum. Goda filurer som alltid har huvudrollen i serien ska lära tittaren hur man är solidarisk och en bra vän. Även hur man ska bära sig åt för att besegra ondska och hur vardagslivet kan se ut för just deras ras. Det är alltid samma crap bara att det fanns mer hjärta på den tiden och man blev trollbunden varje gång. Storyn kunde även utspela sig vart som helst, gärna rymden. Men vi kunde faktiskt lära oss någonting av budskapet vilket är rätt vacker när man tänker tillbaka.
Sen att det var bra animerat, att de använde grymma röstskådisar samt hade en frånvarande censur gjorde att det blev sagolikt bra. Av alla saker jag kan tänkas komma på så gillar jag skarpt att de vågade använda vuxenhumor fast det var riktat till barn från början. Nu är ju bilden lite missvisande men poängen är att om du någon gång har sett ett avsnitt av typ Ren&Stimpy så var detta inte något märkvärdigt då.
Det är sen höst 1989, jag har precis sovit över hos min mormor och morfar. Den stela skinsoffan i vardagsrummet klibbar fast på ryggen då jag sitter nyvaken i kalsonger och väntar på att det ska bli tecknat på TV3 Nordic. Mina skogaholmsmackor är klar och den allt för starka Oboy'en börjar skapa ett skinn på ytan.
På den tiden sändes tv3 i samma version över hela skandinavien vilket innebar att vi i Sverige fick se program på alla nordiska språk. Även tecknat visades på både norska och danska, ibland med svensk text. Danmark var först ut med att sända tv3 själva, så vi slapp höra på gröttugget.
Vi fick samsas med Norge något år till innan vi svenskar hade en egen kanal. Kom tydligt ihåg reklamen för leksaker. Hittade en norsk ghostbusters-reklamfilm när jag letade igenom ett blandband från tiden hos mormor&morfar.
Detta år rockade då morfar hade blivit med kabel-tv! Vi hade skaffat det hemma redan men det var ju här hos mormor&morfar som myset fanns och jag kunde se hur mycket tecknat jag ville.
Så här såg både kanalutbudet och prislistan ut 1989.
Här ser vi att både Super Channel och Sky Channel är kryssat, jääkligt viktigt då de slogs om vilken som sände bäst program och framförallt tecknat.
Sky Channel var överlägsen. Där kunde du se allt av värde.
Som tex. Dj Kat Show med Linda De Mol.
och Fun Factory som båda presenterade tecknade serier och höll på med upptåg.
 
Hemma hade jag haft Sky Channel längre och samma år som mormor&morfar skaffade kabel-tv så blev Sky Channel, Sky One. De tecknade serierna gick dock att se på Sky Europe som sändes via Eurosport.
 
Childrens Channel hade jag hemma dock och visade mycket bra tecknat. En stor del av min tidiga engelska kommer från den kanalen. Senare skulle kanalen byta namn till TCC.
Hade man inte kabel-tv eller dålig mottagning på tv3 så fick man inte bara stryk i skolan utan du kunde se guldprogram som Aktuellt också.
Annars lärde Långben oss hur man röker och att det är svårt att sluta när det är så gott.
Tecknade Pärlor kom så tidigt som 1983 och visade äldre tecknat från USA. Detta kunde vi se i repris senare men även Looney Tunes och andra klassiker som Gråben och Hjulben.
Det fanns även "Tecknade Pärlor för vuxna" som ofta sände Tex Avery alster som innehöll rasism,sexism och annat kränkbart. Tex Avery är en legend och före sin tid, la grunden till både sjuk och svart humor.
 
Tecknade Pärlor var mest Silly Symphonies fast med svensk text.
1991 kom Disneydags på SVT och precis som Melodifestivalen, Kalle Anka och Hockey-Vm så blev detta kidsens religion i Sverige där det inte fanns en sportkepa att man missade ett avsnitt. Programmet var 60 min och innehåll flera avsnitt av olika tecknade serier.
Med tiden blev det namnbyten så som Disneyklubben där Johan Petterson, Eva Röse och Alice Bah var programledare. Det blev tre säsonger sedan gick programmet tillbaka och hette Disneydags igen. SVT förlorade rättigheterna att sända Disneyfilmer till TV4 och Kanal 5 och dasslocket TV4 började sända Disneytimmen istället 1997. Kanal 5 slet åt sig en bit av kvarlevorna och började sända Disneydags.
Lasse Åberg dök upp lite då och då för att berätta något roligt eller en saga mellan de tecknade inslagen. Som en sann Musse fantast han var så visade han upp lite roliga samlarprylar i rutan.

"Under slutet av 80-talet köpte Ted Turner kabel-TV-koncern filmstudion MGMs arkiv, vilket förutom spelfilmer även inkluderade många tecknade filmer från Warner Bros. 1991 köpte Turner även animationsstudion Hanna-Barbera Productions och fick deras stora arkiv med på köpet. För att kunna få utrymme för alla dessa filmer skapades kabelkanalen The Cartoon Network. Kanalen var till en början specialiserad på att visa repriser av just klassiska tecknade filmer." - Saxat från Wiki.

Räddningen för mig när man gick i mellanstadiet till högstadiet var Cartoon Network som hade mycket bra tecknat på tablån. För att nämna några:

Pinky and the brain, Cow and Chicken, Two Stupid Dog, Jonny Bravo, Looney Tunes, Batman, Top Cat, Space Ghost, Johnny Quest, Tom& Jerry, Jetsons och Familjen Flinta b.la. Men det jag främst kommer ihåg medan Cartoon Network fortfarande var bra är What a Cartoon!

Här visades massa olika störda kortfilmer med en stor portion humor som oftast var mitt i prick H-I-L-A-R-I-O-U-S.Vissa tecknade kortfilmer kom från animerare och manusförfattare som fick en chans att visa upp sin idé.
Känner ni igen dessa tjommar? Ja precis det är Peter Griffin och Brian innan Family Guy var uppfunnet.
Seth Mcfarlane gjorde en kortfilm där en smart hund ska skydda sin rejält korkade ägare för att hamna i klistret.
Utan framgång här så kanske inte Family Guy hade sett dagens ljus.
 Senare än 1998 är det inge idé att ta några exempel på bra kanaler eller tecknat då jag dels blev äldre och hade mindre tid till att se tecknat hela tiden, dumt jag vet. Verkar trots allt som att jag har följt kurvan för kvalitativa tecknade serier som sedan dör ut i takt med att jag blir gammal. Sen är det underbart att jag har hittat tillbaka till mitt älskade tecknat via youtube, Vhs:er och en del repriser. Trots att jag upplevs som en bakåtsträvare går tekniken framåt som ger många fördelar att kunna få tag i serier man inte sett på ett tag.
Av det som är lite nyare än tidigt 90-tal så älskar jag Svampbob Fyrkant, den serien bär vuxenhumorn vidare och faktiskt en del av grossvågen. Hatten av för Svampbob.
 
Sen får vi inte glömma syftet med många av de gamla kära serierna, att tjäna pengar via barnen i syftet att föräldrar skulle köpa mer leksaker. Jag tycker i slutändan att det är win-win då barnen kan följa en serie samtidigt som de utvecklar en lek och fantasivärld med hjälp av figurerna. Föräldrar får en barnvakt någon timme här och där och det finns alltid något att köpa som ungarna vill ha.
Att vissa ungar blev sängvätande zombies med gröna ögon hände bara ibland. En gammal Transformers-reklam för övrigt.
 
Kommer göra fler inlägg om tecknade serier och fokusera på mina egna favoriter.
 
/Chris
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

The Centurions (Kenner 1986)

Året var 1986, Palme hade precis blivit skjuten och vi lekte fågel,fisk eller mitt i mellan som en gömmalek eller ordlek. Amerikanska ungar lekte också fågel, fisk eller mitt i mellan men till hjälp av Centurions! Tre män i lustiga dräkter som åker upp och ner mellan jorden och rymden för att slåss mot en människorobot med storhetsvansinne eller? Grejen är den att det här är en av de tyngsta leksakslinjerna som har gjorts, alltså feeeeet så in i bomben. Serien är briljant,välgjord och tillsammans med leksaklinjen så är det en dröm för en enkel skolgosse som gillar figurer som går att bygga på och som en ingenjör hade blivit stolt över.

I den närmaste framtiden av det 21:a århundradet, försöker ett ondskefullt geni, cyborgforskaren Doc Terror, att erövra jorden och förvandla sina invånare till cyborg slavar. Han assisteras av Hacker en redigt ful cyborg sidekick och hans armé av olika cyborg skapelser. Det är Centurionernas uppgift att sparka stjärt med Doc Terror, de själva är experter på områden så som luft, mark och vattenoperationer. Till skillnad från Doc Terror och Hacker som beskrivs som individer vars syntetiska kroppsdelar har smält samman med organisk vävnad så använder sig Centurionerna av hårda exodräkter. Dessa dräkter har en kombination av tekniker som möjliggör rörelse i extremiteter med ökad styrka och uthållighet samt möjlighet för varje Centurion att fästa stora tunga vapen i sig i kampen mot Doc Terror och jordens överlevnad.

Centurionerna är baserade på en rymdstation kallad Sky Vault som cirkulerar i en omloppsbana i rymden där dess operatör, Crystal Kane, använder en transportör (en fet beam) för att skicka Centurions, och de efterfrågade vapensystemen där de behagar och behövs bäst.
Crystal är alltid med Jake Rockwells hund Shadow eller orangutangen Lucy, eller i de flesta fall med båda. Shadow är vanligtvis mer involverad i Centurions strider än Lucy och har till och med en sele med dubbla missiler som sitt vapen.
Crystal räknar ut den bästa taktiken för alla uppdrag och skickar utrustning efter behov. Centurionerna har också en dold bas i New York City som heter "Centrum".
Dess entré är gömd i en bokhandel och måste nås via en tunnelbana. "Centrum" fungerar som Centurions landbaserade verksamhetsområde och har också en strålande pod (också en fet beam) för snabb transport till "Sky Vault". Förutom "Sky Vault" och "Centrum" finns också en "Centurion Academy" vars plats är hemlig och kan bara ses under de senaste 5 episoderna av serien.
Den tecknade serien inleds av en miniserie på fem delar från avsnittet ”The sky is on fire” och följdes sedan av 65 episoder med sista avsnittet ”Man or machine part 5”. Utöver alla äventyr berörde den tecknade serien olika science fiction teman. I synnerhet är fusionen mellan människa och teknik ett fokus under seriens levnadsår. Ett antal episoder kretsade också kring ekologiska teman där tanken var att väcka miljödebattfrågor bland barn och ungdomar i mitten till slutet av 80-talet.
Det finns flera exempel när Doc Terror’s försök att utpressa pengar från regeringarna i världen genom att hota att förstöra miljön på olika sätt. Detta kan vi som växte upp under denna tidsepok även stöta på i serier som Teenage mutant ninja turtles, Toxic Crusaders, Captain Planet osv. Det var en het potatis som kastades omkring i världen och självklart skulle det avspegla sig i både serier och leksakslinjer. Temat blir fantastiskt i de tecknade serierna och det är svårt att hitta coolare saker, än rostiga tunnor med frätande syra, stora neongula moln med föroreningar och mutanter som får stryk av hjältar.
 
Toy Fair 1986. PowerXtreme! Konceptet Kenner ville få fram var att actionfiguren skulle vara ett fordon i sig och slippa massa andra dyra fordon och playsets till linjen. Dock kan jag väl slinka in och säga att vapensystemen är redigt stora och dyra även om konceptet är coolt som fan så tar dessa minst lika mycket plats.
 
Leksakslinjen kom samma år som The Real Ghostbusters, M.A.S.K, Inhumanoids, Boglins och Transformers för att nämna några, snacka om ett sjuhelvetes guldår i leksaksvärlden.
Här är bladet/postern som brukade följa med boxade Centurions. Mycket smart att visa bra bilder på alla vapensystem till alla figurer i linjen. Även tips på hur man kan kombinera vapnen.
Påminner mycket om samma koncept och möjligheter som Jayce and the wheeled warriors hade med sina fordon, där kombinationerna är nästan oändliga och att det går att byta vapen mellan fordonen.
 
Centurions som figurer har ett standardvapensystem som följer med i boxen, sedan kan man köpa till de flesta vapenarsenaler till respektive figur som fanns med i den tecknade serien. Ace har minst tillbehör, två vapensystem och Jake har mest med hela fyra vapensystem. Det går att integrera vapen med varandra och alla system går att sköta med en funktion mellan rygg och bröst där man antingen kan snurra på en kanon eller tex. skjuta missiler. Figurerna har bra rörlighet på både armar, ben och huvud även om de kan se stel ut.
Ace Mccloud
 
En våghalsig och lite småkorkad hjälte som har luften som sitt tillhåll där han precis som de andra två centurions har olika sorters vapen för att hantera olika sorters uppdrag. I mitt tycke är han lite av en fjolla då de målar ut han som en charmig kvinnokarl men när jag var mindre var han min favorit. Han och Crystal håller på och tallar på varandra genom hela serien utan att close the deal men det lyckas väl kyssas på slutet tror ja. När jag var liten trodde jag att han var ledaren för Centurions men det är Max Ray, antagligen för att han har mustash.
En skiss på Ace, ser ut som en tonårskille där.
Som figur är det något helt annat! Här kan vi glömma deras personligheter från serien och bara fokuera på plast och massa gottis. Detta är vapensystem han kommer med när man köper karln, Skyknight.
Som figurer är de riktigt imponerande och stora leksaker som håller.
Här är US versionen av en boxad Mccloud
Här är UK versionen av en boxad Mccloud
Orbital Interceptor kommer till pass när han har rymduppdrag
Grym artwork på lådan.
Skybolt när det ska gå extremt fort i luften och vill ha ett tungt artelleri.
På baksidan visar de tydligt vad du kan förvänta dig.
Tanken var att Ace skulle få ett till vapensystem Strato Strike men det blev inte av.
Tecknade versionen av Strato Strike.
Även ett Aero-Sault vapensystem var på gång men släpptes inte.
Jake Rockwell
 
Teamets expert på land, det är han som rensar gatorna inne i städerna och sköter de mest tunga vapnen. Rätt cool snubbe med kort stubin som går rakt på sak. Inge tjafs. Bara kulspruteeldar, cyborgsmulor och rök. Han älskar sin hund Shadow och hänger nog mest med den om han får välja. Enligt en Kenneranställd så ska han vara baserad på Harrison Ford till utseendet.
Även här en ung Jake.
Här med sitt standardsystem Fireforce. 
 En rymdraket till kanon på ryggen och en moffe-kulspruta på magen.
En bra grej som Kenner har gjort är att alla tre hjältar inte har samma mold.
Ett helikopterliknande vapensystem Hornet.
När han vill sladda runt stan så skickar Crystal ner Wild Weasel.
Ser rätt obekväm ut, stålräkan.
 
Antagligen Jakes tyngsta pjäs Detonator.
 
Ett tankliknande vapensystem Swingshot.
En del vapensystem är svårare att få tag i, detta är ett exempel.
Fanns även dessa Power Packs att köpa till.
Awesome Auger är ett oproducerat vapensystem till Jake.
Även Land Laser.
 
Max Ray
 
Hav och sjöexpert samt teamets stabila ledare som gärna slåss med Hackers mecha-hajar medan han snurrar mustashen. Jag vet vad ni tänker, visst är han lik Magnum P.I, efter att ha kollat igenom olika centurions sidor på nätet så finns det bekräftat från en anställd på Kenner att han ska vara 100% baserad på Tom Selleck. Så det är som det ska vara även om källkritik kan behövas. Inget konstigt att deras vapensystem heter tex. Detonator,Skybolt, Hornet samtidigt som det är namn på några fordon ur M.A.S.K linjen då Kenner verkar återbruka så mycket det går. Men i alla fall, den här killen är det ordning på.
En ung Tom Selleck.
Här i sitt standardvapensystem Cruiser.
 
Vill Max spränga något stort under vattnet så tar han fram Tidal Blast.
 
Kan mycket väl vara den största pjäsen i linjen, en hel vattenfarkost Depth Charger.
 
Sea Bat kan vara lite knepig att lägga vantarna på, när han vill vara smidig under vattnet.
Aqua-Blazer ett oproducerat vapensystem till Max.
Doc Terror
 
Har en förkärlek till att ta över jorden och göra om alla människor till förslavade cyborger med hjälp av sin store människo-cyborg-kluns Hacker. Doc försöker på många sätt manipulera allt i sin omgivning och har de flesta ministrar och presidenter i sin kontaktbok som han gärna ringer och terrar. Han har svårt för Centurions som slår han på fingrarna hela tiden, dock är det fan så underhållande i den tecknade serien.
Även om han inte har några fancy vapensystem som Centurions så har han en jäkligt cool cyborgutstyrsel där han kan byta ut vapen i ena armen och skjuta ut dessa som projektiler.
Han kan även snurra 360 grader med samma arm. Kommer med en stor klo och missil som vapen. Han ena fot är mekanisk och har bra stabilitet.
 
Det är nu figuren kommer till liv! Du kan dela på han och para ihop han med Hacker som också är en Cyborg eller så kan han sätta ihop sig med en Doom Drone/Strafer.
 Helt plötsligt blev han farligare och roligare att leka med.
Dessa skickar Doc Terror iväg för att jaga Centurions
Inte jätteupphetsande på egen hand men funkar bra att flyga med.
Det finns även en grön Doom Drone som heter Traumatizer.
Den är svårare att knipa som samlare än Strafers.

Hacker
 
Den typiske högra handen som var vanligt i tecknade serie på 80 och 90-talet, han är lika korkad som han är elak och lika klumpig som en gris. Trots att han nästan är identisk med Brad Pitt till utseendet så är det svårt att få vänner. Han uppgift är att leda en cyborgarmé för att förgöra Doc Terrors nästa mål och leda offensiven mot Centurions. Stark är han dock och funkar bra som en bezerker i den tecknade serien.
 
Väldigt frän som figur, han kommer i en maffig blå färg och har en slags pil-yxa i ena änden av högra armen och ett stort klot på den andra änden. Det går att skruva upp armen så den snurrar med en jäkla fart. Han kan precis som Doc Terror även dela sig. Från början skulle han heta Half-Mad.
Kenner har lyckats bra med att molda det här fanstyget som typ en blandning av Robert Aschberg och Sloth från The Goonies?.
Det går att ha rätt roligt med de här två filurerna, synd att det inte går att sätta ihop så båda blir siamesiska tvillingar.
Jajamen det har hänt i serien!
Annars är det här badass och som det var tänkt. Underbar extra lek.
Det fanns en tanke att släppa både Cybervore Panther och Cybervore Shark, cyborger som ingår i Hackers arméer.
Rex Charger och John Thunder, om det ska finnas holy grails i denna linje så är det dessa två.
When I purchased these figures they were contained in Hong Kong Baggies. After doing some research, Kenner use to ship around 200 figures (each) to be tested for safety and to meet safety regulations, such things would of included testing for stress, tolerance and fire to name but a few. - Anthony (centurions1986 wordpress blogg)
Rex var centurions energi-programmerare medan John var expert på infiltrera och spåra.
Thunder Knife en osläppt pjäs till John.
Johns vapensystem Silent Arrow.
Rex oproducerade vapensystem Electro Charger med glow in the dark effekt.
Rex's Gatling Guard ur en katalog, även här har det satsat på Glow in the dark.
Här kan ni se storleksskillnader. De mindre är tydligen någon form av ficklampor och är väldigt lik de större figurerna så inga kopior som jag trodde först.
Här är boxade ficklamps-Centurions, Tack till Robert Metroplex för infon.
Sen finns det en del KO så klart!
 
 
Customs finns det gott om då linjen är fantastisk och det finns mycket moddar att syssla med. Här är det moderna versioner av hur Centurions kan se ut i dag.
Men vintage är att föredra, det är inte många linjer som har något att sätt emot Centurions när det kommer till att bre ut sig. Hur grymma är inte dessa i hyllan! Synd att det kostar en slant att få ihop hela linjen och att det kan fattas rätt mycket delar om man ska ge sig på en lot på Ebay. Tar för givet att inte vi i Sverige hade dessa att dreggla över i leksaksbutikerna heller,lite för Amerikansk to handle.
 
Saknar mina Centurions som syns på framsidan av bloggen, har väl tänkt att jaga kompletta Centurions när det finns möjlighet. Kan verkligen rekommendera den här linjen om du gillar Kenners andra guldkorn till leksaker. Finns väldigt mycker merch kring den här linjen och inlägget är redan stort som det är så jag hoppar det.
 
Ska man börja rota i vapensystemdjungeln på ebay så kan det vara bra att ha ett inlägg att luta sig emot!
 
Reservera mig som vanligt för sluddriga meningsuppbyggnader och försvunna verb men även att allt kan vara ljug på nätet men det skiter jag i, den här linjen är nog den fetaste i alla kategorier.
 
/Chris
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg