Madballs (AmToy/American Greetings Corp./Art Asylum 1985/2007)

 
Har gått och sugit på den här karamellen länge nog nu känner ja, Madballs tillsammans Garbage Pail Kids kom ut på marknaden ungefär samtidigt och är en av orsakerna till att barndomen inte sög så hårt för en 80talare som en själv. Anledningen till detta är att grossvågen (se. äckel/snusk) svepte över landet och helt plötsligt så var varken slime,olika former av sår,gojs och kroppsvätskor inte lika tabu längre.
 
 
Detta medförde givetvis nya leksakslinjer i samma stil och en uppsjö av KO (knockoffs), alla ville väl tänja på den censur som fanns och det var nästan en katt och råtta lek mellan tillverkarna om vem som hade det senaste konceptet hur man kunde skrämma sin syrra eller kompisar.
 
En tidig reklambild, "titta hur äckliga dom är!" Shut up and take my money!.
 
Det finns verkligen hur mycket som helst att gotta sig i när man äntrar Madballs universum, men jag ska försöka att korta ner det och ta med de viktigaste bitarna. Har en intervju som grund med James Groman som är en av huvudskaparna och var med och tog fram den nya linjen som kom ut på marknaden 2007.
 
 
James Groman har ritat, designat och skulpterat leksaker i över 20 år, mest känd som skapare och bidragande konstnär till linjer som: Madballs,Blurp Balls, Barnyard Commandos, Stretch Armstrong, Star Wars, och en skulptör modellsatser baserade på The Mummy, Sleepy Hollow, Godzilla och Creature from the black lagoon. Hans influenser är bla. Tales from the Crypt och Hanna Barbera Cartoons
Killen kan ju rita!
 
Han arbetar för närvarande som produktutvecklare för American Greetings Properties i Cleveland Ohio samt skulpterar, målar och klottrar monster som personliga projekt och för galleriet där han har visningar när tiden tillåter.
 
 Här är en av hans senaste skapelser "Rotten Rexx" i tidigt utförande.
 
En färdig som fick denna nyans

Lite reklam med pris, man blir ju sugen! Finns dyrare varianter som den på bilden ovan.
 
Madballs började med att man gjorde roliga ansikten på leksakspotatisar ett koncept som heter Hot Potato,det eskalerade och de började göra mer groteska ansikten och experimenterade, eftersom många på samma kontor utformade bla, Care Bears och Strawberry Shortcake så var detta rena terapin att få göra något mer olämpligt och ta ut svängarna, så föddes Madballs enligt Groman.
 
Nu när ni ser vad han kan göra så återgår vi till Madballs Serie 1:
 • Screamin Meemie
 • Slobulus
 • Aargh
 • Horn Head
 • Dust Brain
 • Oculus Orbus
 • Skull Face
 • Crack Head
 
Här har vi alla 8 original som är det finaste du kan ha i hyllan från denna linje förutom prototyper osv.
De gjordes som ganska hårda gummibollar först i basebollstorlek men efter ett gäng blåtiror och diverse smärtor i ansiktsområdet så satte skitnödiga föräldrar ner foten och tillverkarna fick backa.
 
 
 
De tillverkade nya bollar som var mer som skumgummi så flera barnansikten fick skonas på den gamla goda tiden. Screamin Meemie var lite av linjens ansikte utåt, för min del så fanns det betydligt roligare bollar som Slobulus och Oculus Orbus. Den stora snackisen om serie 1 är att Crack Head fick byta namn av rimliga skäl eftersom det är slang för knarkare/pundare/en som gillar crack och heter numera Bash Brain. De hade till och med klisterlappar över Crack Heads namn på förpackningarna ett tag. Detta medförde att Crack Head är den mest eftertraktade av originalbollarna.
 
Serie 2 består av:
 
 • Snake Bait
 • Freaky Fullback
 • Splitting Headache
 • Bruise Brother
 • Wolf Breath
 • Fist Face
 • Swine Sucker
 • Lock Lips
 
Här släpptes det också 8 st bollar och det är en jäkla jungel att reda ut vilka bollar som tillhör vilken serie om man inte sätter sig in i det. Dessutom har du en ny våg med reissue bollar som ska likna vintagebollarna.
Så det är dessa vanliga originalbollar som finns alltså 16 st.
 
Headpoppers
 

Är Madballs som poserande figurer med rörliga armar och ben där huvudet kan flyga iväg med ett knapptryck.
Riktigt bra idé då bollarna är mindre och mer levande när de får en kropp,kroppen i sig är av plast och huvudet är en ren gummikula. Dessa är känd för att ha problem med att spärren som håller huvudet på plats kan bli dålig med åren så många samlare nöjer sig med att huvudet får ligga på sidan om så man slipper leta efter det när man kommer hem från jobbet eller whatever. Blandade filurer från både Serie 1 och 2.
 
 
Värt att nämna är att Horn Head kom exklusivt med denna Mad Roller Cycle som är det enda Madballsfordonet.
Vilket har gjort att han är lite svårare och dyrare än de andra Headpoppers.
 
Headpoppers MOC
 
 
Super Madballs
 
En cool satsning där man har använt en fotboll,basketboll och en amerikansk fotboll som modell för ytterligare groteska Madballskapelser. Gjorda precis som vanliga fotbollar,basketbollar och amerikanska fotbollar så det är inget billigt skit utan the real deal, därav dyrgripar i linjen och förbannat coola skapelser i normal storlek.Går att pumpa!
 
 
Goal Eater en monsturös fotboll med gigantiska huggtänder och yxmördarögon.
 
 
Foul Shot en förmultnad zombiebasketboll med maskar här och där.
 
 
Touch Down Terror en hajliknande missil med grönt slime och massa stygn.
 
 
 
Madballs hade aldrig en egen regelrätt serie på tv men det gjordes två avsnitt som kom direkt på hemmavideo, här är det första avsnittet "Escape from orb" där vi får bland annat följa den första kvinnliga Madballen "Freakella" som aldrig fanns i själva linjen. Avsnitt två heter "Madballs-Gross Jokes" och är flera sketcher i Monty Pyton stil.
 
 
Det är ju även lag på att varje leksakslinje i staterna ska ha en egen tidning med!
 
AmToy som är en division av American Greeting Corporation blev uppköpta av Tyco Toys 1988 och trots en 7helsikes massa merch och stor fanbase så var det slutet för Madballs.
 
Det skulle dröja till början av 2006 när leksaksföretaget Art Asylum meddelade att det hade blivit partners med företaget som har de ursprungliga rättigheterna, alltså American Greetings och få dem att återuppliva Madballs som leksakslinje, med både klassiska karaktärer och nya designer. Leksaksföretag Basic Fun Inc. tog uppgiften att producera / sälja nya Madballs designade av James Groman. Från och med november 2007 så började den nya vågen av Madballs nå butikerna.
 
 James Gromans skiss på hur nygamla Slobulus skulle se ut
 
Man släppte Classic Serie 1 och Classic Serie 2 som är några tidigare bollar från original serien och några nya för att krydda till det hela så kanske nya generationer skulle nappa.
 
Repvile är en sådan ny design tex. Lite mer detaljer på de nya bollarna.
 
Finns ett gäng variationer att kolla efter.
 
Sick Series
 
Min personliga favorit av de nya bollarna är helt klart sick series där man kan klämma ur innehållet ur varje Madball, blandade bollar från serie 1 och 2. En klassisk madball i nytappning fast med massa gojs,briljant.
 
Det fanns planer på en sick series 3 och 4 med men inget som släpptes dessvärre.

Giraprendi Madballs

 
Dessa Mini-Water-Squirting Madballs är exklusiva i Europa (Italien och UK) och för första gången så är de små som golfbollar. Kommer i förpackningar med motiv i Italien medan de kommer i transparant plast i UK som man brukar få från tuggummiautomater. Värt att nämna är att många av dessa är skisser från något som skulle bli Series 3 som aldrig släpptes och några är nya skapelser. Det finns 10 st totalt:
 
 • Scum Chum
 • Brain Rot
 • Creep Frog
 • Flea Bag
 • Spews Ooze
 • Deck Head
 • Eye Sore
 • Spit Bull
 • Racket Attack
 • Fang Thang
 
Trots att det tog så pass lång tid för en ny generations Madballs att se ljuset så sålde nya vågen som smör och de var riktigt svåra att få tag i. Priset gick upp i och med hypen för vintagebollarna och cirkusen var igång direkt. Personligen så är det kul att se att grossleksaker är tidlösa och att folk fortfarande köper för att samla, det är trots allt inga amatörer som designar så det finns alltid Madballs som faller i smaken.
 
Släpptes en Madballs Launcher med nya vågen som skjuter ögonglober som verkar vara svårfunnen
 
Här kommer ett gäng bilder på hur mycket Madballs har påverkat leksaksmarknaden och inspirerat folk!
 
 
 
 
 
 
 
 
Groman sitter på ca 80 st ej utgivna Madballs som väntar på att bli tillverkade, ingen vet om han någonsin kommer att sjösätta dessa men han vill enligt den intervju jag har tagit del av att några borde få se dagens ljus inom kort om det kommer komma fler Madballs som en förlängd arm av den nya vågen. Men jag antar att de andra som är involverade kan sätta käppar i hjulet då det även går undan i leksaksindustrin.
 
 
 
Som slutord så är detta inlägg till en hyllning att jag både har fått uppleva en del av grossleksakernas storhetstid, något som nya generationen aldrig kommer få uppleva på samma sätt och att se en linje påverka så mycket samtidigt som kreativiteten som speglar dessa skapselser är helt enorm. Madballs är verkligen en milstolpe i leksaksvärlden trots att det inte är någon figur egentligen utan lite som att uppfinna hjulet igen bara att man har kletat in det med slem och lagt till detaljer som andra aldrig skulle våga drömma om.
 
Ja jag var rejält full när jag skrev detta inlägg med, men nog fasen är det bra jobbat med två vinare i magen och massa torkad salami!
 
Reserverar mig för bortappade bokstäver, faktafel och dålig grammatik....även om jag är en firre på research.
 
(Blurp Balls är inte nämt för de kommer i ett eget inlägg likasom Garbage Pail Kids)
 
/Chris