Wheeled Warriors (Mattel 1984)

 
Är det något man minns från Sky Channel när man var liten så var det introt till Jayce and the wheeled warriors, lyckligt ovetande att fordonen fanns som leksakslinje vid namn Wheeled Warriors då dessa inte såldes i Sverige, hade ju gråtit blood annars då jag visste att det inte fanns en sportkepa att få leksaker i från USA. En fantastisk leksakslinje men den tecknade serien är betydligt bättre då den har starka karaktärer som inte fick vara med och leka.
 
Den tecknade serien gjordes 1985, alltså i hopp om att promota och sälja mer av leksakslinjen vilket är väldigt vanligt tillvägagångsätt , dock krockar serien med linjens obefintliga karaktärer då man bara satsat på fordonen som i sig är väldigt välgjorda och snygga men det är bara halva jobbet.
 Här är den tecknade seriens hjältar vid namn Lightning League med blandad kompott och man älskar det då alla fyller en funktion.
 
Dom onda Monster Minds dånar fram i vanlig ordning, de består av muterade växter som tagit över fordon.

Med en introröst som säger:

"Thundering across the stars to save the universe from the monster minds,Jayce searching for he's father to unite the magic root and lead he's lighting league to victory over the changeing form of Saaawww Booosss!"

"wheeled warriors explode in to battle,lightning strikes!"

Så kastas man in en story där man får följa Jayce, Flora, Herc Stormsailor, Oon, och Gillian i jakten på att hitta Jayce's pappa Audric. Han är botaniker och har gjort flera experiment inom bioteknologin som har resulterat i att han fick fram Flora och Monster Minds som i sin tur är plantliknande utomjordingar som vill ta över universum.

Audric skapar en rot som kan förgöra Monster Minds men innan han fick möjligheten så har Monster Mind'sen tagit över hans labb och gjort det till deras högkvarter. I labbet finns det en möjlighet att teleportera sig till andra ställen via en kraftkälla vid namn "the Power of the black light". Audric behåller halva roten själv och ger den andre halvan av roten till sin tjänare Oon som han skickar till Jayce. Jayce i sin tur ger sig iväg på en quest för att hitta och bonda med sig far samt att stoppa Monster Minds innan det är för sent.

 Saw Boss är den kompromisslöse ledaren för Monster Minds som spottar ut sina trupper och är alltid redo att jävlas.
 
Men missförstå mig rätt då linjen är briljant designad med oändliga möjligheter att kombinera fordon och vapen.
Det som är trist är ju de små bruna figurerna till Lightning League som inte alls har med serien att göra utan fungerar som chaufförer som inte har nå bättre för sig. Monster Minds däremot har en liten gummihjärna som sitter i varje bil och är helt i linje med den tecknade serien.
 
Det finns 8 fordon totalt i de båda lägren,alla med sina egenskaper och funktioner:
Lightning League
  • Armed Force
  • Drill Sergeant
  • Spike Trike
  • Quick Draw

Monster Minds

  • Saw Boss
  • K.O Kruiser
  • Gun Grinner
  • Terror Tank
 I en äldre leksakskatalog så ser vi hela arsenalen tillsammans med Trail Blazer, Beast Walker och Battle Base HQ.
 
Trail Blazer och Beast Walker fungerade som stora transportfordon för Lightning League och Monster Minds. Battle Base HQ är Lightning League's hemmabas med massa garage och annat gottis.
 
Om vi tittar närmare på Armed Force som är ledaren för Lightning League:
 
Alla fordon har sitt speciella vapen och Armed Force har sin gripklo i sällskap med annat kul som olika former av laserkanoner och jättemissiler.
Det går att ta i sär det mesta och bygga ihop lite som man tycker, kanske byta med andra fordon eller köpa till andra delar som man kan få via weapon packs eller andra samlare. Ruskigt mycket lek för pengarna!
Här har vi Lightning League's Victory pack och Monster Minds Attack Pack vilket är en fin plusmeny för ett fordon man redan har införskaffat. Med så många delar så är det lätt hänt att en del får fötter så smart drag av Mattel helt enkelt.
Saw Boss ledaren för Monster Minds har ju en gigantisk sågklinga som kännetecken och ser riktigt badass ut!
Hade jag fått chansen att köpa linjen som barn så hade det blivit Monster Minds för hela slanten.
 
Så ser Saw Boss ut i delar, lägg märke till den gröna hjärnan. Givetvis ska de onda har tuffa vapen.
Den gröna hjärnan in action och close up, går att säga igen, kul lösning!
Konstigt nog så går det bara att bygga ihop två fordon i linjen och det är Armed Force och Drill Sergeant.
 
Något så gulligt som att Battle Basen HQ finns i den tecknade serien där den kan krympas
till samma storlek som själva playsetet.
 
Hur coolt är inte detta? Jag pausade ett avsnitt så ni får se vad jag snackar om.
Min Battle Base HQ, hade turen att endast två vapen behöver limmas, annars 100%
Så ser boxarten ut, rätt fet!
Så här ser ett fordon ut MIB, Spike Trike är den enda jag saknar! Vill ha.
 
För att avrunda detta kalas så är det en linje som inte kunde tävla med själva serien och man la ner linjen året därpå, det gjordes totalt 65 episoder och 1 film, trots detta så finns det egentligen inte ett värdigt slut på serien.
Men den är absolut en av de bästa serierna från 80-talet från första basgången i introt till slutet av sista episoden. Linjen är otroligt vacker med sina gulddetaljer och tidiga rymdlook, det känns fortfarande lite 70-tal och sen alla vapen och expansionsmöjligheter gör ju att fordonen aldrig blir tråkiga.
 
Om du ska införskaffa allt, se till att ha mycket plats hemma och att du kan göra dig råd då det kostar att få tag i kompletta fordon till Wheeled Warriors linjen.
 
Det här är något av det roligaste jag har samlat på mig i leksaksväg!
 
/Chris