Toxie - Toxic Crusaders (Playmates och Troma Inc. 1991)


För mig finns det inge coolare hjälte eller actionfigur än våran egen Toxie, från födseln i B-filmens glansdagar på 80-talet till en egen tecknad serie i början av 90-talet. Som tur var så såg Lloyd Kaufman och Michael Herz från Troma potential i karaktären och gjorde tillsammans med Playmates en leksaklinje baserat på den tecknade serien. Min kärlek till Toxie finner inga gränser då han i grunden är en muterad nörd, har en blind flickvän som är het samt ett följe med galna mutanter som slåss mot lika galna skurkar i amerikanska flaggans tecken.
 
 
 
Det är ett vanlig missförstånd att leksakslinjen heter "Toxic Avengers" men det är inte så lätt om man inte kan skilja på splatterfilmen The Toxic Avenger från 1984 och leksaklinjen från 1991 baserad på tecknade serien Toxic Crusaders. Lika vanligt är det att man blandar i hop Teenage Mutant Ninja Turtles figurer med Toxic Crusaders figurer med. Toxie är med i både filmen och tecknade serien men han kom till när nörden Melvin Junko faller ner i en tunna med giftigt avfall iklädd en ballerinaklänning sen mobbarna lurat honom att han skulle få dejta gymmets snyggaste brud.
 
Mopp-pojke på Tromaville Health Club
 
Senare så ligger han i sitt badkar hemma hos sin mamma och förvandlas till The Toxic Avenger, han känner att förvandlingen kan bli en smula för mycket för sin kära mor så han flyr till stadens sopptipp tillsammans med sin mopp och bosätter sig i ett skjul. Hans alter ego blir stadens hjälte då han bekämpar miljöbrott, våld och korruption samt får sin hämnd på sina ytliga plågoandar på gymmet. Som grädde på moset så träffar han Sara efter att har räddat henne på ett snabbmatställe, han har tur för hon är blind som Stevie Wonder men betydligt snyggare.
 
Här ser vi han lite arg och småkåt, redo att ertappa skurkar med brallorna nere, tur att actionfiguren inte gjordes efter hans avbild från filmen. Han får smeknamnet Toxie med, kan vara bra att veta.

Men däremot detta brögäng står som mall för själva linjen! Toxie och Sara är de som är kvar från The Toxic Avenger. Ett inlägg om Toxic Crusaders kommer senare så vi kan fokusera på figuren Toxie istället.
 

Briljant design! Med Lloyd Kaufman's hjärna och Playmates designteam så kan det inte gå fel. Utseendet, färgerna och det självlysande ögat.
 
Finns inget ont att säga egentligen, svårt att vara kritisk...kan tycka att det är svårt att få han att stå i bland bara.
 
Hans tillbehör består av moppen som går att fylla med slime i toppen, en sköld av rör och ett tunnlock. en amerikansk flagga och 3 st granater. Med varje figur i linjen kommer en hemlig påse eller goodie bag som innehåller en extra hjälp. Toxie's hjälp är hans håriga lillkompis "Blobbie" han är rosa i serien men här han självlysande som alla extra hjälpgrejer är. Detta är min reservtoxie så min "blobbie" ligger i en låda i väntan på bättre tider.
 
Jag har länge suktat efter "Giant Toxie"  som även har fler namn på nätet, jag trodde den inte existerade först då Playmates inte gjorde fler än 9 figurer. Den finns som tur är och är en av de snyggaste kopiorna jag har sett, den är även den svåraste figuren att få tag på som är kopplad till linjen om man inte ramlar över gjutningar av original figurerna förstås.
 

Så här är den äntligen i min ägo! Mäter ca 24 cm och är dubbel så hög som vanliga toxie som är 12 cm. Fick tag i en MIB i helt okej skick, den är gjord i Kina, mer vet man inte.
 

Snygg låda med bra artwork , gillar formatet!
 
 
Smackar loggan och toxie runt hela lådan, dock är det fortfarande snyggt.
Jordgloben tar upp hela baksidan, finnes på officiella Toxic Crusaders merch, bara att man inte tänker på den.
 
Väldigt bra gjord, ser ut att vara mjuk i materialet men det är hårdplast precis som original figuren, ena foten är lite överdimensionerad annars sitter de flesta detaljer bra. Har inget självlysande öga som ni ser. 
Lill-toxie ser lite fundersam ut då Stor-toxie ser ut som en nyfödd kalv i hållningen
Nu vet inte jag om det var bråttom när jag skulle fota men han har slagsida i alla fall.
 
Kort och gott så är denna värd att sukta efter för vilken Toxic Crusaders samlare som helst eller om man vill ha en riktigt cool raritet baserad på världens bästa Toxie.

Läs även denna bok om ni vill veta mer om framför allt skaparna av The Toxic Avenger, Troma som independentbolag, Lloyd's roliga och klockrena berättelser och hur de blev överkörda av storföretag.
Finns att läsa om leksakslinjen med i boken så ett givet köp!
 
Toxie med hans skapare Lloyd Kaufman, ett riktigt geni på B-film och marknadsföring.
 
Ett sista ord om leksakslinjen är att hela grejen går ut på att man ska bekämpa miljöbovar och korruption i sina pojkrum vilket i sig är väldigt vackert, dock kom det fram kort efter att linjen började säljas att plasten i figurerna var rätt så giftigt och i kombination av att Playmates hellre satsade på Teenage Mutant Ninja Turtles så slutade man producera Toxic Crusaders. Ironic don't you think? Gift och girighet tog kål på linjen.
 
Tur att linjen har en kultstämpel i dag och att Arnold Schwarzenegger kan vara aktuell för en remake av The Toxic Avenger.
 
/Chris