Boglins (7towns,Mattel,Ideal,1986)

80-talet var inte bara neonfärger, svettiga överkroppar och helikopterscener utan det var B-filmens tid.
Monstervågen svepte över USA och tillslut resten av världen, Gremlins , Alien, Ghostbusters, Flugan och Critters för att nämna några filmer som gjorde avstamp och fick oss att sitta lite mer intimt.
Monster var inne och det var en jäkla tur att Timothy Clarke och Marueen Trotto tyckte att det inte fanns några bra monsterleksaker för barn så de skapade Boglins, stora monstermarionettdockor i latex som hade rörliga ögon som är självlysande i mörker.

Så pass bra gjorda att de användes i filmens värld och rejält poppis bland kidsen, speciellt killar i åldrarna 6-11 år som skrämde skiten ur deras syskon. Lätt den bästa monsterlinjen efter Inhumanoids, otroligt verklighetstrogna och tillsammans med buren så är det ett klockrent koncept!
 
Vi ska dyka ner i Boglins djungeln och jag ska försöka reda ut hur allt ligger till, för det är flera tillverkare och distributörer inblandade i både USA och Europa så det är lätt att bli förvirrad.
 

Det började med att medskaparen Tim Clarke tillsammans med Maureen Trotto skapade Sectaurs - Warriors of Symbion som för övrigt är en fantastisk linje där man också använder handen som redskap vilket gör figuren/monstret betydligt mer levande. Tim sålde konceptet till Coleco och sen tog det fart och han kunde fortsätta med sitt koncept att marionettdockor är grejen.
 
Att sätta allt han lärt sig från Akademivinnaren och makeup FX legenden Dick Smith (Exorcisten) på prov, så hade Tim nästan bestämt sig för att skapa sin egen linje av filmkvalitet marionettmonster, som han hoppades skulle få barn, både unga och gamla intresserade av dockteater

 -"Efter att ha jobbat på The Dark Crystal (leksakslinjen från filmen) och arbetat med skumlatex, ville jag alltid göra en skumlatex handdocka i from av någon varelse, eftersom det fanns ingenting på
marknaden som det", -"Jag trodde det skulle vara så roligt för barnen." sa Tim.

Efter att ha fått grönt ljus på idén från 7Towns Larry Mass som tidigare hade sålt Sectaurs till Coleco så fick Tim arbeta (innan Gremlinstidigt 1980-tal) på två prototyp Boglins skapelser.
 
 
Tim har löst basera sin design på de "Olmec koloss huvuden" - 17 stycken sten representationer av människohuvuden som var kvar på Gulf kusten i Mexiko, vid Olmec civilisationen.
 
De ursprungliga prototyper, något som skiljer sig från de som vi alla känner och älskar, så hade de en spak i svansen som kontrollerade öppning och stängning av händerna, liksom en annan mekanism som kontrollerade ögonrörelser. Även om Mattel framöver skulle ta över linjen och föra in den i våra liv som var de inte dom första som ville ha en del av Boglins kakan.
 
 Från början så ville Coleco köpa Boglins och lägga till dem till Sectaurs linjen som stora onda monster men prototyperna som de kom tillbaka med var fruktansvärda enligt Tim Clarke själv. -"De hade satt på en kropp och huvudet var ansluten till kroppen genom någon slags vakuumslang, det var bara hemskt."
I samma veva som Coleco skrotade Sectaurs så dog intresset för Boglins och det gjorde så att 7towns kunde sälja konceptet på annat håll. Mattel var inte sena med plånboken och köpte direkt, Boglins lanserades på Toy Fair i Februari 1985.
 
Enligt Tim Clarke så är han fortfarande förvånad över hur bra Mattel hade lyckats med den färdiga produkten om man jämför med hans ursprungliga skulptur, till den grad att de är svåra att skilja på. Även om de tog bort spaken i svansen och ändrade ögonmekanism så blev det till det bättre säger han. Tydligen så var både han och Maureen Trotto otroligt nöjd vilket är riktigt roligt att höra från en skapare då det inte alltid är fallet.
 

När det kommer till buren som Boglinsarna var inrymd som gjorde att hela konceptet förbättrades och blev både ikoniskt och minnesvärt för linjen så var det Maureens make Duane som kom på det innan Mattel kom in i bilden. Förpackningen har spelat en stor roll i linjen framgångar.
 

De stora Boglinsarna (Boglinus Humungus) är original konceptet medans de andra som kom efter är egentligen spin-offs. Riktigt mycket humor i denna linje med som är en underbar twist mitt i allt att monstren lär leva upp till att just vara läskiga monster men eftersom det är riktat till barn så har det lyckas bra med detta.
 
Efter bara 2 år på marknaden i USA så hade Mattel tappat intresset och det var i samband med att linjen hade potential att expandera och totalt äga marknaden.
 
 
Halloween Boglins blev väldigt populär i staterna och såldes bara under Halloween det året så därav så är dessa mycket eftertraktade och lite dyrare än dom andra stora Boglinsarna.
 
Tim försökte få Mattel att intressera sig för en Jul-Boglin som han hade gjort en prototyp av men blev nedröstad.
 
7Towns hade gett sekundär licensiering till Surge Marketing som designade t-shirts bla. men Mattel ville ta över all sekundär licensiering själva (oväntat) så de körde över Surge och gjorde ingenting av det utan la helt enkelt ner det. Året efter så påstod dom att Boglins inte var tillräckligt stort för att satsa på trots 7 miljoner dollar i bara beställningar. Då passade 7Towns på och tog med sig Boglins till det brittiska leksaksföretaget Ideal vilket resulterade i hysteri och en framgångssaga utan dess like. Boglins blev mer populära och framgångsrika än det någonsin blev i staterna, sen säljer de som smör under nästan ett decennium.

Det exploderade kan man säga och det kom Boglins i alla storlekar och olika utföranden. Dels så fick både de stora och det lite mindre andra namn i Europa och så såg förpackningarna olika ut beroende på land och distributör. Här är en lista på alla! :
 
 • Boglins (Boglinus humungus)  Det var tre varianter: Drool, Dwork och Vlobb. (De kom 1987 till UK och fick namnen Flurp, Dwork, and Plunk]
 • Small Boglins (Boglinus minimus) De var snäppet mindre och inte lika rörliga. Splat, Blap, Bonk, Doink, Klang, Squidge, och  Squit i UK och Squidge, Shlump, Shlurp, Sponk, Squawk and Squeel i USA.
 
 • Soggy Boglins (Boglinus liquidious) var handdockor i form av muterade djur. Fanns tre varianter: Snish the Fish, som sprutade vatten ; Slogg the Frog, som hade en klibbig tunga och Slobster the Lobster, som hade en klo med nyp i. Soggy Boglins hade även ett annat namn: Aquatic Boglins.
 
 • Baby Boglins var små boglins som man hade på fingret och såldes i äggformade förpackningar.
 
 • Halloween Boglins var Boglins som lanserades under Halloween och ska föreställa en Pumpa och ett Skelett, trick or treat-påsar följde även med så man kunde ha med dessa under godisjakten.
 
 • Acrobat Boglins var gjorda av samma material som de klassiska slemmiga händerna som fanns när man var liten, och meningen var att det skulle få effekten av att krypa längst väggen tex. som samlare så har det varit svårt att behålla skicket på dessa då de drar åt sig damm och dylikt. Det finns en till förpackning som är inte helt olikt kinderägg som de kommer i också, jag har den varianten och dessa är lufttäta så de förhåller sig bättre i dessa.
 
 • Bash 'em Boglins påminner väldigt mycket om Blurp Balls då de kan skjuta ut kroppsdelar från antingen ögat eller munnen.
   
 • Action Boglins består av Likk som kan räcka ut tungan, Spit som kan spotta vatten och Iball som kan sticka ut med sina ögon. På bilden så är det Rasp som kan rapa eller grymta, han är den svåraste action boglinen att få tag i.
 
 • Baby Squirt Boglins Var PVC Boglins med bra detaljer som kunde spruta vatten, typ samma storlek som baby boglins.
 • Hairy Boglins var det stora Boglinsarna fast nu med hår.
 • Talking Boglins som pratade eller gjorde olika läten.
 
 • Glow Boglins var medium stora Boglins som var självlysande i mörkeret och fanns som Klang eller Doink.
 
 • Ric Flair Boglins var stora boglins med grått hår i stället för färgat. Vissa Boglins får man ta med en nypa salt och är skapade via Internet, namnen dvs.
 • Batty Boglins: Mattel planerade att släppa "Nite Creature! Boglins"  1989, men de släpptes aldrig i USA. Fanns tre varianter: Drak, Ooky, och Screech. Vissa påstår att de ska existera i Europa men ingen vet säkert och ingen har bildbevis än så länge.
 • Moggy Boglins: Mattel planerade dessa Boglins 1991 men såg aldrig dagens ljus, skulle vara kattliknande Boglins.
 
 

Mini Boglins var ett försök att följa med minifigur trenden som var på 90-talet och det lyckades tillsammans med Monster In My Pocket, Mighty Max, M.U.S.C.L.E mm. Dom såldes i små påsar, 3 eller 5 pack och boxar med 5 ,10 ,20 eller 100 st. Fanns även samlarkort så man kunde se vilka egenskaper alla mini boglins hade, de var indelade i olika stammar med en hövding för varje stam samt att de hade olika teman som att de tex. krigade, var äckliga eller hade medeltidsutstyrsel.
 
 
De har Kellogg's att tacka för mycket att framgången då alla kids fick Boglins med flingorna och man kunde samlar på en viss stam.
 

Man fick även med stämplar som man kunde stämpla på en remsa med olika boglinsar.
 

 
Så ser dessa ut, vi hade även den företeelsen i Sverige vilket var skoj! Även om man bara var ute efter figurerna....
 

Den egentliga jakten handlade om Boglinsarna som var i guld som påstod sig finnas där ute i något paket, lite som Willy Wonka-konceptet, dock gjordes det 4 olika i 10 000 ex sägs det men det är näst intill omöjliga att få tag i nu, dock har jag två stycken som jag är väldigt glad för. Samlarna går bananas över dessa och är villig att betala det som krävs.
 

Dessa mail away burar kunde man samla ihop till med och skicka in små klisterlappar som man fick när man köpte mini boglins, på min bur sitter 4 st klisterlappar.
 

Här är själva annonsen!
 

Slemtoaletter var populärt med, man fick med en speciell mini boglins och Slime Skull är en av mini boglins samlarnas holy grails förutom de som är i guld.
 

Så här ser Slime Skull ut i verkligheten, har aldrig sett en ute på Ebay eller vet någon som äger en, men de finns givietvis, den bredvid är också en svår boglin.
 

Slemtoaletten hade en central roll i Slemtoalett spelet och man spelade med mini boglins.
 

Något som alla mini boglins samlare vill ha är ju ett Svamp Carry Case, träsket där mini boglinsarna bor!
Tog mig 2 år att hitta ett sen jag missade en auktion, ofta så fattas trädet och bron eller silver hövdingen. Ser du ett så köp det direkt då det bara såldes i England.
 

Hur kul är inte detta, ta med träsket och lek hos grannen, riktigt bra av Ideal!
 
 
Det finns så sjukt mycket mer om man ska gräva i mini boglins, jag tog med det jag tycker är viktigt, sen har vi vissa stammar som är svårare än andra, det finns silvriga, svarta och självlysande osv. De har även en hemlig strids kod på sig om man värmer dom så ska den synas, har aldrig provat men det verkar riktigt coolt. Mer sånt!
 
Det lanserades nya Boglins runt år 2000 bla. via Action GT, Lansey och Awsome Toys som släpptes i England och Frankrike. De blev snabbt kända för att vara för stora för sina burar så svansarna gick av och att det krackelerade i materialet. Så går det när man försöker segla på ett gammalt koncept till rea pris. Dock är det jättekul att det kommer tillbaka. Både ljus och ljud är standard för den nya vågen.
 
 
 

Här är filmen som Dwork fick vara med i! Se den!
 
"Dwork, was used in the 1989 movie LOBSTER MAN FROM MARS! Since this was a low-budget movie, why create your own latex creature when you can go to your local toy store and buy a pre-made one that does everything you want for less than $20.00?"
 
 
Boglins är verkligen inte något att skämmas för,min samling växer hela tiden och det är skitkul att samla då det finns hur mycket som helst att gotta sig i. Kostsamt men väldigt värt! Trist med en gammal bild men men...
 

När alt kommer omkring så har vi denna man att tacka för både Sectaurs (som jag kommer blogga om senare) och Boglins på sitt samvete, två av dom absolut coolaste linjerna som gjorts någonsin.
 

Här är hans senaste linje som han jobbar med Totims,olika huvuden som går att stapla till totempålar, liknar Boglins lite grann och verkar rätt kul.
 
 
The Ugglys  som finns ute i handeln nu har ju Boglins att tacka för både sitt utseende och koncept, mer sånt så dagens kids får lite roliga leksaker.
 

Slemtoaletter finns fortfarande kvar och har Boglins att tacka för detta.
 

Vad ska jag säga mer än att detta är en helt underbar linje som fortfarande kittlar min barndomsnerv som en galning, de är så djävulskt bra gjorda och konceptet är genialt ända ut i fingerspetsarna. Nog en leksak jag kan ta med mig ner i graven tillsammans med Toxie förstås.
 
Jag ursäktar om jag har missat nå faktafel men det har tagit 4 timmar att skriva detta sen otaliga dagar och veckor som jag har bevakat denna linje och följt Tim Clarke i hans arbete. Hoppas ni får en bra inblick i Boglins nu!
 
/Chris